Καλοί οι έρωτες, τα χτυποκάρδια, το σεξ, το ρομάντζο. Καλές κι οι φιλίες, τα ξενύχτια, τα φοιτητικά χρόνια, τα μεθύσια. Είναι τόσο πολλά τα πράγματα, άλλοτε ευχάριστα κι άλλοτε επώδυνα, στα οποία αναλωνόμαστε τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, που φτάσαμε να μη δίνουμε βάση στα πραγματικά σοβαρά κι επείγοντα. Όλα παίζουν το ρόλο τους. Με όλα τα παραπάνω πρέπει να ασχολούμαστε και να αφιερώνουμε χρόνο, αρκεί να μη μας ρουφάνε ενέργεια από άλλες σημαντικότερες υποχρεώσεις μας (απέναντι στον εαυτό μας), που συχνά αμελούμε.
Για την πλειοψηφία νεαρών γυναικών μεταξύ 18-24 ετών αυτό που συχνά παραμελείται, όπως δείχνουν και σχετικές έρευνες, είναι η καθιερωμένη ετήσια επίσκεψή τους στο γυναικολόγο τους. Μία ενήλικη γυναίκα έχει την υποχρέωση και την ευθύνη να πραγματοποιεί συγκεκριμένου είδους εξετάσεις μία φορά το χρόνο, προκειμένου να ελέγχεται διεξοδικά και λεπτομερώς η γυναικολογική υγεία της.
Πιο συγκεκριμένα, το τεστ Παπ είναι ένα μια εξέταση που ελέγχει την κατάσταση του τραχήλου της μήτρας και μπορεί να ανιχνεύσει ευρήματα σε πολύ πρώιμο στάδιο, ώστε να υπάρχει έτσι η δυνατότητα άμεσης καταπολέμησής τους. Μία εξέταση που πρέπει να γίνεται αυστηρά μία φορά το χρόνο κι είναι αυτή που ενημερώνει και προφυλάσσει γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας από νόσους που μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα με μια φαρμακευτική αγωγή μέχρι νόσους που μπορεί να χρειαστούν χειρουργικές επεμβάσεις. Η πρόωρη ανακάλυψη οποιουδήποτε προβλήματος μόνο να σώσει μπορεί μια κατάσταση, αφού σε αρχικό στάδιο υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπιστεί πλήρως κι αποτελεσματικά μια νόσος, χωρίς να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις.
Η δεύτερη εξίσου σημαντική εξέταση που πρέπει να πραγματοποιείται από γυναίκες κυρίως άνω των 30 ετών, πάλι σε συχνότητα έτους είναι η μαστογραφία. Εξέταση η οποία κι αυτή με τη σειρά της, όπως το τεστ Παπ, μπορεί να ανιχνεύσει και να προλάβει προβλήματα κι είναι υποχρέωση της κάθε γυναίκας να την τηρεί για να εξασφαλίζει την υγεία της με κάθε τρόπο. Ψηφιακές μαστογραφίες αλλά κι η ψηλάφηση (καθημερινά κι απ’ την ίδια ώστε να απευθυνθεί στο γιατρό της αν θεωρήσει κάτι ανησυχητικό) είναι έννοιες, ίσως, άγνωστες σε ένα μεγάλο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού κι είναι λυπηρό να υπάρχει άγνοια ή αδιαφορία για κάτι τόσο σημαντικό.
Συνηθίζεται οι μικρές ηλικιακά γυναίκες να αποφεύγουν τις εξετάσεις αυτές, συνήθως λόγω άγνοιας κινδύνου. Ίσως σκέφτεσαι ποιες μπορεί να ‘ναι οι πιθανότητες να έχεις εσύ κάτι, αφού πάντα προσέχεις κι είσαι συνεπής με την υγιεινή σου από πολύ μικρή ηλικία. Σωστά. Παρ’ όλα αυτά, όμως, προβλήματα τα οποία πρέπει να ανιχνευθούν αν υπάρχουν ή αν έχουν την τάση να υπάρξουν κάποια στιγμή δε συμπεριλαμβάνονται μόνο στη κατηγορία των Σεξουαλικών Μεταδιδόμενων Νοσημάτων αλλά και σε άλλου είδους κατηγορίες που όχι μόνο δεν ξέρεις, αλλά μπορεί να μην έχεις ακούσει και ποτέ.
Παρατηρείται ότι τα νεαρά κορίτσια συχνά θα αποφύγουν τον ετήσιο γυναικολογικό τους έλεγχο λόγω οικονομικής δυσκολίας. Είναι κάτι που σέβονται κι αντιλαμβάνονται όλοι, όμως κανένα άλλο έξοδο δεν είναι σημαντικότερο απ’ την υγεία σου και το μέλλον σου. Κάνοντας μια αμυδρή αποταμίευση μαζεύεις το αντίστοιχο χρηματικό ποσό προκειμένου να ‘σαι εντάξει απέναντι στον εαυτό σου, εκτός ότι συχνά πραγματοποιούνται δωρεάν οι αντίστοιχες εξετάσεις σε διάφορα νοσοκομεία κι ιατρικά κέντρα της χώρας για τις γυναίκες που έχουν πραγματικά ανάγκη, καθώς η υγεία μας δεν είναι, ούτε πρέπει να αντιμετωπίζεται, σαν πολυτέλεια.
Τέλος, υπάρχουν κι οι περιπτώσεις γυναικών που δεν επισκέπτονται το γυναικολόγο τους ετησίως λόγω φόβου, ανησυχίας ή αμηχανίας. Φόβος πως μπορεί να ανιχνευτεί κάτι σοβαρό και να αλλάξει ριζικά τη ζωή της, φόβος ότι ίσως χρειαστεί να μπει σε μια διαδικασία φαρμάκων που θα επηρεάσει την καθημερινότητά της κι ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί. Τελείως λάθος λογική, το ότι επισκέπτεσαι το γυναικολόγο σου δε σημαίνει πως απαραίτητα θα εντοπίσει κάτι ανησυχητικό κι αν ακόμη βρεθεί κάτι, δε σημαίνει πως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, ίσα-ίσα μόνο έτσι μπορείς να το θεραπεύσεις. Αν θες να κρατήσεις τη ζωή σου ασφαλή και την καθημερινότητά του αμετάβλητη, τότε πρέπει να δώσεις τη δέουσα προσοχή στην υγεία σου και να εμπιστεύεσαι τον γιατρό σου.
Μπορείς να κάνεις τουλάχιστον τρία πράγματα ταυτόχρονα, ενώ πίνεις ταυτόχρονα τον ζεστό καφέ σου. Η γενιά μας κι οι επόμενες είναι οι λεγόμενες multitasking. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να χωρέσεις στο απαιτητικό σου πρόγραμμα και τις εξετάσεις αυτές. Η άγνοια είναι ο χειρότερος εχθρός.
Όλοι χρωστάμε ένα δώρο στον εαυτό μας. Το ίδιο κι εσύ. Μην παραμελείς ό,τι αφορά την υγεία σου, φρόντισε και προστάτεψε εσένα, το σώμα και το μέλλον σου. Ζήσε τη ζωή σου όπως εσύ θες αλλά υπεύθυνα, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη