Το καλοκαίρι είναι αναμφισβήτητα μία απ’ τις πιο αγαπημένες εποχές όλων μας. Φεύγουμε απ’ την πόλη με την παρέα μας, τσουρουφλιζόμαστε απ’ το πρωί ως το βράδυ σε μια παραλία, πίνουμε τα κοκτέιλ μας, μας κερνάνε τα σφηνάκια μας —γιατί απαρατήρητους δε μας λες—, χορεύουμε, γελάμε και φλερτάρουμε.
Και βεβαίως θα φλερτάρεις. Όχι επειδή είναι απαραίτητο λόγω καλοκαιριού, το φλερτ πρέπει να πλανάται στον αέρα όλες τις εποχές του χρόνου. Αλλά ναι, το καλοκαίρι ίσως να το σηκώνει περισσότερο. Γνωρίζεις ότι τα καλοκαιρινά φλερτ μπορούν να εξελιχθούν με δύο τρόπους. Είτε θα ερωτευτείς παράφορα, θα βρεις το άλλο σου μισό, θα ζουζουνίζεις όλη μέρα κι άλλα τέτοια είτε θα σου μείνει μία —μπορεί και παραπάνω αν δε σου φτάνει— καλοκαιρινή καβάτζα. Τι είναι αυτά που διαβάζεις; Αλήθειες!
Προφανώς το τι είναι καλοκαιρινή καβάτζα, ποια τα είδη της και πού αποσκοπεί είναι κάτι που χρήζει άμεσης αναλύσεως. Η καλοκαιρινή καβάτζα είναι αυτό το μικροσκίρτισμα που έχεις για κάποιον, σαφώς υπάρχει δυνατή χημεία και γίνεται δουλίτσα εν ολίγοις. Αλλά η διαφορά της καλοκαιρινής καβάτζας με τα υπόλοιπα είδη διαπροσωπικών σχέσεων είναι ότι εξελίσσεται τους καλοκαιρινούς μήνες.
Βασική προϋπόθεση για την τήρησή της είναι το πολύ καλό και συχνό σεξ. Τέλος, μπορεί να είναι ένα είδος σχέσης που ξεκίνησε σαν γνωριμία το 2010 και ακόμη και φέτος εν έτει 2018 το σημάδι μαυρίσματος απ’ το μαγιό σου σ’ αυτό το άτομο θα το δείξεις. Επιπλέον, καταλαβαίνεις πως υπάρχουν ποικίλα είδη καλοκαιρινής καβάτζας και σαν πολυμορφικά όντα εννοείται πως δε μείναμε στην κλασσική καβατζούλα μας για να κάνουμε τη δουλειά μας, να τελειώνει η υπόθεση, αλλά προστέθηκαν κι άλλα είδη! Ένα-ένα όμως.
Αρχικά υπάρχει το πρώτο και βασικό είδος της καβάτζας, η οποία δεν είναι άλλη απ’ την αμοιβαία καβάτζα. Η οποία διαδραματίζεται ως εξής: γνωρίζεστε, μιλάτε, γελάτε, βγαίνετε, γουστάρει ο ένας τον άλλον, καίγεται ο ένας για τον άλλον, η σωματική χημεία και επιθυμία ίσως ν’ αγγίζει ταβάνι, αλλά ως εκεί. Μετά κενό. Σαν μια άλλη Συνθήκη της Λωζάνης συμφωνείτε μεταξύ σας πως ό,τι έχετε κυμαίνεται γύρω από ποτά, σεξ και χαζολογήματα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, ούτε θα υπάρξει. Σκοπός σας είναι να περνάτε καλά κι όσο πάει. Χωρίς άγχη, σκέψεις, αναλύσεις και προφανώς απαγορεύονται διά ροπάλου όλα τα ερωτόλογα, οι έξτρα αγκαλιές όταν είναι περιττές και πάει λέγοντας.
Το πρόβλημα είναι πως, όταν συμβαίνει αυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μπορείς να το αποφύγεις και αναπτύσσεις κάποιου είδους συναισθήματα για τον άλλον. Εκτός κι αν είσαι αναίσθητος. Αναπτύσσοντας, λοιπόν, αυτά τα συναισθήματα η καλοκαιρινή καβάτζα, είτε θα καταλήξει σε μια νορμάλ σχέση και καλά να ‘ναι τα παιδιά είτε θα καταλήξει ως ένας ανεκπλήρωτος έρωτας όπου θα περιμένει ο ένας να το παραδεχτεί ο άλλος. Και μέχρι να το παραδεχτούν κι οι δύο ίσως να έχει κλείσει η τρύπα του όζοντος. Άρα μηδέν εις το πηλίκο.Και καλύτερα θα ήταν να μην κωλώνεις και να λες ό,τι αισθάνεσαι χωρίς υπεκφυγές.
Το δεύτερο είδος καλοκαιρινής καβάτζας, που θα συζητηθεί, είναι η καβάτζα που τον θες όλο δικό σου. Κλασικό, καθιερωμένο κι ένα τσακ μελό, συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Τον γνώρισες, σου άρεσε, του έκατσες, σου ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να το παίξει ερωτοχτυπημένος και να ζωγραφίσει τ’ αρχικά σας στην άμμο, κάνατε τη συμφωνία που αναφέρθηκε πιο πάνω, όλα καλά όλα ωραία, αλλά εσύ εκεί. Αυτόν τον άνθρωπο τον θες για πάρτη σου.
Όχι απλώς ερωτεύτηκες, σε χτύπησε λίγο στο κεφάλι, που μπορεί να φταίει και η ζέστη γι’ αυτό. Κι ας υποθέσουμε πως δεν το έβλεπες έτσι, ούτε εσύ αλλά σου βγήκε στην πορεία. Ας ξαναυποθέσουμε πως συζήτησες με τον εαυτό σου, τα έβαλες κάτω και συνειδητοποίησες πως τα συναισθήματά σου γι’ αυτόν τον άνθρωπο είναι πάνω απ’ τις δυνάμεις σου. Και τέλος ας υποθέσουμε πως δε χαζοφέρνεις.
Αλλά, αλήθεια, δε σκέφτεσαι κι αυτό το κακόμοιρο τυπάκι που θα του ήρθε ο ουρανός σφοντύλι; Αφού, βρε παιδί μου, τα είπατε, τα συμφωνήσατε τέλος. Δεν είναι για άλλες φάσεις, άλλες καταστάσεις και θέλει συγκεκριμένα πράγματα από εσένα. Τι τυραννιέσαι χωρίς λόγο; Σ’ αυτές τις περιπτώσεις ή καταπίνεις οποιοδήποτε συναίσθημα έχεις αναπτύξει και συνεχίζεις να έχεις ό,τι συμφώνησες πως θα έχεις ή τα πετάς όλα και σηκώνεσαι και φεύγεις. Δεν υφίσταται ενδιάμεση λύση.
Μη χαίρεσαι, υπάρχει κι ένα είδος καλοκαιρινής καβάτζας, όπου ίσως και να σε γεμίσει σκέψεις. Ίσως και να σε θυμώσει. Ίσως και να σε φτιάξει. Είναι, λοιπόν, το είδος της καβάτζας που τα ίδια αισθήματα έχει κι ο κολλητός σου. Δεν υπάρχουν πολλά να πεις εδώ. Αφού πρέπει να το σκεφτείς διεξοδικά.
Δηλαδή, κανονίζεις να πας διακοπές. Πολύ ωραία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όμως, δεν μπορείς να θέσεις κανόνες εσύ και η παρέα σου; Τύπου, θα το παίξουμε αφρόκρεμα με δραστηριότητες στο νησί, τζιπάκια κλπ, αλλά για να μας βγει το budget θα τρώμε κατεψυγμένα σάντουιτς και κουλούρια Θεσσαλονίκης. Ή θα βγούμε για ποτάρες μέχρι το πρωί, αλλά θα ξυπνήσουμε και σχετικά νωρίς την επόμενη για να πάμε σε μια απομακρυσμένη παραλία που αποτελεί το highlight του νησιού. Ή τον βλέπεις τον ψηλό το μελαχρινό; Καβατζώθηκε, βρείτε άλλον!
Τόσο δύσκολο είναι πια να βάλετε κάποια όρια ή ξαφνικά ισοπεδώθηκαν όλα και δεν ενημερώθηκαν όλοι; Κατάλαβες ότι μιλάμε για την περίπτωση όπου είσαι εντάξει και περνάς πολύ έξαλλα με την καλοκαιρινή σου καβάτζα και τσουπ βλέπεις τον κολλητό σου παντού γύρω σας, συνέχεια να μιλάει στην καβάτζα σου, ν’ αγγίζει την καβάτζα σου, να μη θέλει να σας αφήσει μόνους και ούτω καθεξής. Αν είναι ποτέ δυνατόν! Εκτός κι αν το κολλητάρι γουστάρει τρίο φωτιά και γουστάρετε κι εσείς, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Αλλά υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν υφίσταται κάτι τέτοιο και θεωρητικά πρέπει να κόβεται μαχαίρι.
Αυτά είναι αισίως τα top είδη καλοκαιρινής καβάτζας. Υπάρχουν πολλά ακόμη, ζωή να έχουν! Σαφώς δεν μπορείς να τα ξέρεις όλα αν δεν τα έχεις ζήσει, αν δεν τα έχεις ακούσει, αν δεν έχεις συμπαρασταθεί γι’ αυτά.
Σίγουρο είναι πως κάθε καλοκαίρι μαθαίνεις κάτι διαφορετικό. Γεγονός, επίσης, αποτελεί η ηρεμία στο πρόσωπο του απέναντί σου, όπου βρεθείς κι όπου σταθείς το καλοκαίρι σε νησί, σε χωριό οπουδήποτε διαλέξεις να πας. Μόνο και μόνο απ’ αυτό, απ’ τη γαλήνη και την ηρεμία μπορούν να γεννηθούν πολλά! Καλές κατακτήσεις!
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου