Ο εργασιακός τομέας είναι εκείνος που σε απασχολεί καθημερινά για τουλάχιστον ένα οχτάωρο ανά ημέρα. Η δουλειά σου, σου δίνει πολλά, με πρωταρχικό ρόλο τον βιοποριστικό παράγοντα. Το παραπάνω είναι που την καθιστά σημαντικό συστατικό της ζωής σου. Επομένως, θέλοντας και μη, μεγάλο κομμάτι της συγκέντρωσης που εξαντλείς είναι πάνω στο πώς θα δουλέψεις για να ζήσεις άνετα. Η κάθε δουλειά έχει τις δικές της απαιτήσεις, ανάλογα με τον κλάδο, τη ζήτηση και φυσικά τα προσόντα του κάθε εργαζόμενου.

Μια από αυτές είναι τα σεμινάρια, οι συναντήσεις, ακόμα και οι εκπαιδεύσεις σε πολλές περιπτώσεις, όταν καλείσαι να μάθεις κάτι που δεν κατέχεις. Χάνεις μέρες από το πρακτικό κομμάτι της δουλειάς σου, χωρίς όμως να σημαίνει ότι δε δουλεύεις εκείνο το χρονικό διάστημα. Μπαίνοντας όμως σε μια τέτοια διαδικασία, ταυτόχρονα μπαίνεις και σε μια σχολική διάθεση, αφού είναι πολλά τα κοινά σημεία. Οι ώρες, τα διαλείμματα, οι σημειώσεις. Έχεις πιο φιλικό και χαλαρό κλίμα, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι έχεις το χρόνο να μάθεις καλύτερα τους ανθρώπους που κάνετε την ίδια δουλειά, να γνωρίσεις καινούργια πρόσωπα και το πιο σημαντικό, να μάθεις κι άλλα.

Μαθαίνοντας, διευρύνεις τις γνώσεις σου. Απορίες που σου είχαν δημιουργηθεί στα πρώτα βήματα τις επαγγελματικής σου πορείας λύνονται κι όλα σιγά-σιγά μπαίνουν σε μια σειρά και παίρνουν το δρόμο τους. Όταν καταφέρεις και συνδέσεις τα βασικά κομμάτια του παζλ, αντιλαμβάνεσαι πως πρακτικά αλλά και θεωρητικά, όλα έχουν τον λόγο τους. Είσαι πιο ικανός πλέον και σίγουρα πιο έτοιμος να ανταποκριθείς επαγγελματικά σε ό,τι σου ζητηθεί.

Πολλοί νομίζουν ότι η εκπαίδευση είναι η περίοδος χάριτος της δουλειάς. Αυτό είναι μέχρι να μπουν και οι ίδιοι στην εν λόγω διαδικασία και ν’ αντιληφθούν πως μόνο έτσι δεν είναι. Κάποιοι άλλοι λένε πως οι εκπαιδευόμενοι, εκμεταλλεύονται το ότι χάνουν ώρες από τη δουλειά τους κι έχουν την άνεση να χαλαρώσουν και συνάμα να τεμπελιάσουν και λίγο, έχοντας το ΟΚ των προϊσταμένων. Άκυρα σχόλια δίνουν και παίρνουν ενώ στη πραγματικότητα βομβαρδίζεται το κεφάλι σου με καινούργιες πληροφορίες, καινούργιες απαιτήσεις και καινούργιες ενέργειες που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να διεκπεραιώσεις με πλήρη επιτυχία, σε άλλη περίπτωση θα βρεις και τον μπελά σου.

Η εκπαίδευση σε έναν εργασιακό χώρο έχει τα θετικά αλλά και τα αρνητικά της. Είναι όμως κάτι μοναδικό κι όμορφο. Δε χρειάζεται να το παίρνεις με κακό μάτι ή να πανικοβάλλεσαι. Δε χρειάζεται να τυραννάς τον εαυτό σου νομίζοντας πως δε θα καταφέρεις τίποτα και μόνο λάθος θα κάνεις. Ο ρεαλισμός θα σε βοηθήσει όσο τίποτα άλλο, θα σου δώσει να καταλάβεις πως ναι, μπορεί να είναι δύσκολο κι απαιτητικό, αλλά έχεις όλα τα μέσα κι όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται προκειμένου να τα βγάλεις εις πέρας και ταυτόχρονα να είσαι σωστός κι αξιοπρεπής απέναντι στις υποχρεώσεις σου.

Η δουλειά είναι κάτι που μας τρώει πολύ χρόνο, πολύ ενέργεια και μας εξαντλεί κάθε μέρα και περισσότερο. Είναι κάτι που σε κάνει ταυτόχρονα να νιώθεις χρήσιμος, δημιουργικός και συνεπής. Μη φοβάσαι τα καινούργια πράγματα που έρχονται στον εργασιακό σου χώρο. Να τα υποδέχεσαι και να χαίρεσαι που έχεις τη δυνατότητα να διευρύνεις τους ορίζοντές σου και να πας παραπέρα. Γιατί κακά τα ψέματα, όλοι έχουν την τάση να γίνουν τέλειοι και κάνουν τα πάντα για αυτό.  Τι καλύτερο από το να είσαι στη κορυφή γνωρίζοντας ότι έχεις την κατακτήσει με τη γνώση;

 

Συντάκτης: Βασιλική Δημητρίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου