Έχουμε ένα θέμα με τα αυτονόητα, πάντα είχαμε. Ποια είναι επιτέλους αυτά τα αυτονόητα και γιατί δεν είναι για όλους ίδια; Μήπως τα παραθεωρήσαμε δεδομένα κι αυτά μας εκδικούνται; Την υγεία για παράδειγμα, τη σεξουαλική μας απελευθέρωση και την ασφάλειά της;

Έχουμε συντρόφους, σταθερούς ή περιστασιακούς, κάνουμε σεξ, πολύ και καθημερινά ή λιγότερο και πιο σπάνια, καθόλου και ποτέ όμως δεν παίζει. Όπως δε θα έπρεπε να παίζει ποτέ και το χωρίς ασφάλεια , και δεν αναφέρομαι σε αυτοκινήτου ούτε σπιτιού, κατά κάποιον τρόπο όμως τη λες υγείας, μόνο που αυτό το συμβόλαιο πρέπει να το ανανεώνεις κάθε φορά.

Σεξ χωρίς προφυλακτικό∙ βρες μου ένα λόγο. Ένα σοβαρό λόγο εννοώ, και το «Το απολαμβάνω καλύτερα χωρίς» δε νοείται σοβαρός λόγος να ρισκάρεις την υγεία σου. Γιατί τη ρισκάρεις κι ας μην το καταλαβαίνεις κι ας άκουσες κάπου, κάποτε για τους κινδύνους της επαφής χωρίς προφύλαξη κι ας κράτησες από αυτούς μόνο το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης κι ας το έκρυψες κι αυτό κάτω απ’ το χαλί με το αφοπλιστικό επιχείρημα «Έλα μωρέ, σιγά μην τύχει σε μένα». Ναι, γιατί εσύ έχεις κάνει συμφωνία με τις πιθανότητες να είναι πάντα με το μέρος σου.

Κάθε σεξουαλική επαφή εγκυμονεί κινδύνους κι αυτοί δεν περιορίζονται στο ενδεχόμενο μιας εγκυμοσύνης. Η χρήση προφυλακτικού δεν αφορά αποκλειστικά την πρόληψη από αυτήν –για την οποία υπάρχουν κι άλλα μέσα όπως τα αντισυλληπτικά χάπια– αλλά –και μάλιστα μεγάλο αλλά– και την πρόληψη από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Άλλη άγνοια και παράλληλη άρνηση και σιγουριά αυτή. Δε θα τύχει ποτέ σε εμάς, κι ας έτυχε στο φίλο, τη συνάδελφο ή τον ξάδελφό μας. Άλλο αυτοί, άλλο εμείς.

Κάθε φορά που κοιμάσαι με το σύντροφό σου, παρελαύνει παράλληλα απ’ το κρεβάτι σας κι όλο το ερωτικό του παρελθόν. Κι αν είσαι τόσο σίγουρος για τον άνθρωπό σου, είσαι και για το παρελθόν του; Γνωρίζεις μία-μία τις σχέσεις και τις ξεπέτες του; Γνωρίζεις το ιατρικό τους ιστορικό;

Είναι χίλιες φορές προτιμότερο να θυσιάσεις –στο ελάχιστο εξάλλου– την ηδονή σου παρά την υγεία σου. Κι αν ακόμα επιμένεις τόσο πολύ να μη θες να χρησιμοποιείς προφυλακτικό στις ιδιαίτερες στιγμές σου, πάρε το σύντροφό σου απ’ το χέρι και πηγαίνετε για εξετάσεις. Κι οι δύο, γιατί σε αυτά τα θέματα οι διαβεβαιώσεις δεν αρκούν κι η εμπιστοσύνη δεν έχει θέση. Δεν παίζεις με την υγεία, δεν παίζεις με το μέλλον και τη ζωή σου.

Δεν έχεις δικαιολογία κι ούτε θα έπρεπε να ψάχνεις. Ακόμα κι αν σου ξυπνήσει έντονα το πάθος σε στιγμή που δεν έχεις μαζί σου σκουφάκι για τον κύριο, κοίμισέ το για πέντε λεπτά. Τόσο θα σου πάρει να βρεις το κοντινότερο περίπτερο ή μίνι μάρκετ, ή σούπερ μάρκετ ή φαρμακείο.

Είμαστε τόσο ηλίθιοι που θεωρούμε –κυρίως  οι γυναίκες– ακόμα ταμπού το να έχουμε πάντα μαζί μας προφυλακτικό ή να ζητήσουμε απ’ το σύντροφό μας –μόνιμο ή περιστασιακό μετράει το ίδιο σε αυτήν την περίπτωση– να φορέσει πριν προχωρήσουμε. Τόσο ηλίθιοι που τρέχουμε να βάλουμε στάμπα σε μία γυναίκα που έχει προφυλακτικά στην τσάντα της ή στο συρτάρι του κομοδίνου της κι ένα άντρα που κουβαλάει πάντα στην τσέπη του. Τόσο ηλίθιοι ώστε να θωρούμε την υγεία μας θέμα ταμπού, που ντρεπόμαστε να μιλήσουμε ή να αναλύσουμε.

Σε μία εποχή που το σεξ έχει γίνει πιο εύκολο από ποτέ, οι ξεπέτες, κανόνας στο κλείσιμο κάθε μεθυσμένης βραδιάς, κι η κάθε πόλη, ένα μεγάλο κρεβάτι, η λογική του «προσέχουμε για να έχουμε» θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον αυτονόητη. Κι όμως εξακολουθεί να μην είναι.

Συντάκτης: Πωλίνα Πανέρη