Η φλυαρία, το να μιλά κανείς γρήγορα, αδιάκοπα, υπερβολικά και παρορμητικά, χωρίς να σκέφτεται ή να βάζει όρια στον εαυτό του, είναι χαρακτηριστικό που συναντάμε σε αρκετούς ανθρώπους γύρω μας σε καθημερινή βάση, στο σπίτι, στη δουλειά, στις ευρύτερες ή στενότερες επαφές μας. Μπορούμε ίσως να το εντοπίσουμε και σε εμάς τους ίδιους. Για τους περισσότερους θα λέγαμε πως είναι κάτι ενοχλητικό ή τουλάχιστον μας φέρνει σε αμηχανία το πώς θα ξεφύγουμε από μια ακατάπαυστη ομιλία που μπορεί να μας προκαλέσει σύγχυση.
Η φλυαρία μπορεί να είναι στοιχείο της προσωπικότητας και της ιδιοσυγκρασίας ενός ανθρώπου, ωστόσο με βάση επιστημονικές έρευνες είναι πολύ πιθανό να αποτελεί προάγγελο ψυχικών ή άλλων διαταραχών. Ακολουθούν οι συχνότερες ψυχικές διαταραχές που συνδέονται με τη φλυαρία.
Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ): Η ΔΕΠΥ αποτελεί στην ουσία μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που συνήθως διαγιγνώσκουμε στην παιδική ηλικία και βασικά συμπτώματά της είναι η υπερκινητική και η παρορμητική συμπεριφορά, καθώς και η φλυαρία. Άτομα με ΔΕΠΥ συχνά μιλούν πολύ χωρίς να σκέφτονται όσα λένε, ο λόγος τους μπορεί να μην έχει ροή ή λογική συνέχεια, ενώ δεν επιτρέπουν στον συνομιλητή να ολοκληρώσει τον λόγο του, τον διακόπτουν, δεν τον ακούν ή τοποθετούνται με δικά τους ενδιάμεσα σχόλια.
Αυτισμός: Ο αυτισμός είναι επίσης μια αναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά. Άτομα με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού μπορεί να είναι φλύαρα, ενώ λόγω της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν στο να μεταβαίνουν σε διαφορετικά θέματα συζήτησης, επιλέγουν να εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο θέμα και να το υπεραναλύουν.
Άνοια: Αμερικανοί ερευνητές θεωρούν πως η άνοια (εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου) και η απώλεια της μνήμης, μπορεί να προβλεφθεί πολύ νωρίτερα από την έναρξή της, εντοπίζοντας αλλαγές στον τρόπο ομιλίας των ατόμων που πάσχουν από αυτή. Η μνήμη και η γλώσσα είναι πεδία αλληλένδετα στον εγκέφαλο και το ένα επηρεάζει το άλλο. Τα άτομα με άνοια παρουσιάζουν σημαντικά γλωσσικά ελλείματα και ανακρίβειες στον λόγο, ενώ πολλές φορές πολυλογούν και μπερδεύουν γεγονότα και καταστάσεις από το παρελθόν και το παρόν.
Διπολική διαταραχή: Η διπολική διαταραχή είναι μια ψυχική νόσος που χαρακτηρίζεται από εναλλαγή επεισοδίων κατάθλιψης και μανίας. Η φλυαρία εδώ εντοπίζεται κυρίως στη φάση της μανίας. Άλλα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εκδηλωθεί η μανία είναι η λεκτική επιθετικότητα, η ευφορία, η έντονη ευερεθιστότητα.
Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή: Το άγχος συγκαταλέγεται σε ένα από τα συχνότερα προβλήματα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι στην καθημερινότητά μας. Η αγχώδης διαταραχή μπορεί να μπλοκάρει τη φυσιολογική ροή του λόγου. Έρευνες δείχνουν πως ένα από τα τυπικά συμπτώματα γενικευμένου άγχους είναι η πολυλογία. Το άτομο που βρίσκεται σε κατάσταση στρες δεν μπορεί να οργανώσει και να συγχρονίσει τις σκέψεις του, με αποτέλεσμα να εκτονώνει την εσωτερική πιεστική κατάσταση που βιώνει με έντονη φλυαρία. Στην ουσία, η φλυαρία είναι αποτέλεσμα νευρικότητας και ανικανότητας του ατόμου να θέσει όρια στο συναίσθημα και να τοποθετήσει τις σκέψεις του σε σειρά.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.