Η φάση μεταξύ σας έχει ψηθεί αρκετά ή τελοσπάντων εσύ έχεις ψηθεί αρκετά για φάση, αλλά εκεί που μιλάτε συνειδητοποιείς ότι αυτό τελικά είναι μονόπλευρο αφού σου σκάει την ατάκα «δεν είμαι για σένα». Ξενερώνεις την ώρα και τη στιγμή που το «διαβάστηκε» έγινε «απαντήθηκε». Αρχίζεις να σκέφτεσαι «τι θέλει ακριβώς να πει ο ποιητής» και ποια βαθύτερη αιτία κρύβεται πίσω από αυτήν τη χιλιοειπωμένη φράση. Έτσι, μπαίνουν οι τίτλοι του τέλους προτού αρχίσει το έργο. Μιας και καίγεσαι να εμβαθύνεις ακόμα περισσότερο στους λόγους που το είπε, μπας και ξεπεράσεις την ατάκα, μαζί και το πρόσωπο, ας αναλύσουμε μία προς μία τις αιτίες.

 

Νούμερο 1: Υπάρχουν θέματα ψυχοσυναισθηματικής φύσεως

Χαμηλή αυτοπεποίθηση ή αυτοεκτίμηση που σημαίνει πως νιώθει ότι δεν είναι επαρκής και φλερτάρει με το «λίγο» γιατί αυτό πιστεύει πως έχει να προσφέρει στη σχέση. Κατακλύζεται από φόβο, κυρίως από τον φόβο της απόρριψης και της ανεπάρκειας, κι αυτό βάζει φρένο σε κάθε επιθυμία για σύνδεση, όχι μόνο μαζί σου, αλλά και με κάθε άλλο πρόσωπο. Νιώθει μειονεκτικά -ειδικά αν εσύ επιδεικνύεις σημαντικά προσόντα και επιτεύγματα- ίσως μπαίνει σε διαδικασία σύγκρισης με σένα και κάπου εκεί χάνεται το μέτρο. Αυτό σχετίζεται και με το αίσθημα κυριαρχίας κι εξουσίας στη σχέση.

Είναι αρκετοί οι άνθρωποι που εξαιτίας τέτοιων συναισθημάτων επιλέγουν τη μοναξιά ακόμα και για αρκετά χρόνια. Είναι άνθρωποι που δυσκολεύονται να διαχειριστούν μια σχέση, που νιώθουν πως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο «εμείς» και να καλύψουν τις ανάγκες της σχέσης. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει πρόβλημα με σένα αλλά με το «εγώ» τους. Χρειάζονται χώρο ίσως και χρόνο αλλά και αρκετή αυτοφροντίδα και δουλίτσα με την πάρτη τους.

 

Νούμερο 2: Νιώθουν ενοχές απέναντί σου

Η σχέση σας ίσως είχε προχωρήσει μέχρι ένα σημείο, στο όποιο μάλλον συνέβη μια στραβή, έκαναν κάτι που δεν έπρεπε ή είπαν κάτι που δεν ήθελαν. Μια συμπεριφορά που έφερε και τους δυο σας σε αμήχανη θέση, ίσως και να πληγώθηκες ή να απογοητεύτηκες. Έτσι, το πρόσωπο επιλέγει την απόσυρση γιατί έχει υποπέσει σε φάουλ, κάτι που το γνωρίζει πολύ καλύτερα από σένα κι αυτό του δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα. Από τη μια η απόσυρση είναι μια πρακτική που λειτουργεί σαν κάποιου είδους αυτοτιμωρία που επιβάλλει το ίδιο το άτομο στον εαυτό του, του τύπου «δε σου αξίζω, σου κάνω κακό».

Από την άλλη κρύβει και μια διάθεση «προστασίας», από πιθανά και παρόμοια λάθη στο μέλλον, μιας κι είναι ευρέως διαδεδομένη η λογική ότι αφού έγινε μια φορά, θα ξαναγίνει. Η καλύτερη έκβαση που θα μπορούσε να υπάρξει σε αυτή την περίπτωση είναι η μετάνοια και η δέσμευση για τη μη επανάληψη της ίδιας η παρόμοιας πράξης στο μέλλον. Γενικά, επειδή οι στραβές θα τύχουν, δείτε το σαν ευκαιρία για ενδυνάμωση της σχέσης -αν είστε ήδη σ’ αυτή.

 

Νούμερο 3: Υπάρχουν ανοιχτές εκκρεμότητες από το παρελθόν

Πρόκειται για καταστάσεις για τις οποίες δε θέλει να ανοιχτεί και να σου μιλήσει, είτε γιατί φοβάται μην εκτεθεί και φθαρεί η εικόνα που έχει χτίσει στα μάτια σου, είτε γιατί πρόκειται για καταστάσεις στάσιμες ή που δεν έχουν τελειώσει. Έτσι, ψάχνει την κατάλληλη ατάκα για την κάνει από την πίσω πόρτα προτού η φάση σας προχωρήσει και τα πράγματα γίνουν χειρότερα ή βρεθείτε σε αδιέξοδο.

Όλοι γνωρίζουμε πως οι καλοί λογαριασμοί κλείνουν και τα παλιά υπόλοιπα. Επομένως, προτού αποφασίσεις να κάνεις το επόμενο βήμα στη ζωή σου, καλό είναι να είσαι αρκετά προσεκτικός ώστε να ‘χεις κλείσει κάθε εκκρεμότητα από το παρελθόν. Εξάλλου το παρελθόν είναι για μένει πίσω κι όχι για να σου μπλοκάρει το μέλλον. Ξεχώρισέ τα και θα είσαι καλύτερα.

 

Νούμερο 4: Έχετε διαφορετικές προσδοκίες από τη ζωή ή βρίσκεστε σε άλλη σελίδα

Πόσο εύκολο είναι νομίζεις να βρεις το κατάλληλο ταίρι την κατάλληλη χρονική στιγμή; Θα σου απαντήσω εγώ. Παίζεις με τις πιθανότητες. Ως συνήθως, κάπου θα κολλήσετε, κάποιο εμπόδιο θα πρέπει να προσπεράσετε, μια ή περισσότερες θυσίες θα πρέπει να τις κάνετε για να φτάσετε στο απόλυτο μαζί. Πόσω δε μάλλον όταν ναι μεν γουστάρει ο ένας τον άλλον αλλά οι απόψεις, οι προσδοκίες, οι επιθυμίες σας είναι κόντρα. Ε, σε αυτή την περίπτωση πρέπει να καταλάβεις πού πρέπει να βάλεις όριο και στοπ γιατί όταν κάτι βλέπεις ότι δε βγάζει πουθενά, τι το θες να το παιδεύεις και τρως την ψυχούλα σου; Μήπως έχεις περίσσιο ψυχικό απόθεμα;

Καλύτερα να φεύγεις με ένα «δεν είμαι για σένα» παρά να γίνεσαι κάποιος άλλος για να κουμπώσεις σώνει και καλά. Ή καλύτερα να αφήνεις να φεύγει ό,τι δε σε αφήνει να είσαι εσύ. Πρώτα για σένα να το κάνεις. Να δίνεις προτεραιότητα στο να μη χάνεσαι, στο να μην αλλοιώνεσαι και γίνεσαι κάτι που δεν είσαι.

 

Νούμερο 5: Πρόκειται για μια ευγενική χυλόπιτα που την τρως με πλάγιο τρόπο

Ναι ρε φίλε, επειδή μας γουστάρεις δε σημαίνει πως σώνει κα ντε θα σε γουστάρουμε. Κι είναι πολύ οκ αυτό. Είναι πολύ οκ να είσαι επιλεκτικός αλλά και μοναδικός. Είναι πολύ οκ να μη γίνεσαι ένα με τη μάζα, να έχεις άποψη, κρίση, επιθυμία, standards. Nα σε γουστάρεις εσένα πρώτα γι’ αυτό είσαι. Αλλά και να τη σερβίρεις τη χυλόπιτα. Να μη φοβάσαι. Αλλιώς θα μπάζεις ανθρώπους στη ζωή σου που θα σε φθείρουν και θα σε χαλάνε. Θα συμβιβάζεσαι με καταστάσεις που δε σε γεμίζουν.

Το μαζί λειτουργεί μόνο με δύο «ναι». Στις σχέσεις η αριθμητική λειτουργεί με άλλους κανόνες  1+1=1 και 2-1=0. Άρα, όποιος κι αν είναι ο λόγος που ξεστόμισε το «δεν είμαι για σένα», μην το παιδεύεις και κυρίως μην προσπαθήσεις να αλλάξεις την άποψη που έχει. Για καλύτερο θα ‘ναι.

Συντάκτης: Έλενα Τσιολάκη