Αν σ’ έχει μπλοκάρει και ζεις το μεγάλο δράμα βουλιάζοντας μέσα σ’ αναπάντητα ερωτηματικά που σου καίνε κάθε κύτταρο του εγκεφάλου, τότε βρίσκεσαι στο σωστό άρθρο. Γιατί εδώ θα διαβάσεις κάθε πιθανό σενάριο που απαντά στην ερώτηση: «Γιατί με μπλόκαρε;»
Σενάριο 1ο: Σε γουστάρει αδυσώπητα
Το πρώτο σεναριάκι -δεν ξέρω εν τέλει αν είναι τόσο ευτυχές- είναι πως σε γουστάρει αδυσώπητα. Τι είναι όμως αυτό που, ενώ σε γουστάρει, οδηγεί το άτομο αυτό στο να σε μπλοκάρει; Η απάντηση είναι πως δεν αρκεί μόνο η επιθυμία μας για κάποιον άνθρωπο ή ακόμα κι η αγάπη μας γι’ αυτόν, καθώς η σχέση ή η αλληλεπίδραση μπορεί να κολλήσει εξαιτίας άλλων παραγόντων -ενός ή και πολλών όπως θα διαπιστώσεις παρακάτω-. Κι αυτά τα εμπόδια έχουν να κάνουν είτε με σένα είτε με τ’ άλλο πρόσωπο. Είναι σχετικά με τις συνθήκες που υπάρχουν γύρω σας αλλά και μεταξύ σας. Με το ότι οι καταστάσεις δεν επιτρέπουν το μαζί ή με το ότι κάποιος από τους δύο δεν είναι έτοιμος.
Αυτό σημαίνει πως ο ένας δεν είναι το σωστό ταίρι για τον άλλον και πως η φάση σας θα λήξει άδοξα. Μπορεί λοιπόν να τρέφει για σένα συναισθήματα αλλά θέλει να τα καταπολεμήσει. Προσπαθεί να τα ελέγξει και να τα διαχειριστεί. Δε θέλει να αφεθεί και κολλάει στο να μην κάνει λάθος επιλογή ή θεωρεί πως δεν είσαι εσύ ο άνθρωπος που χρειάζεται αλλά πρόκειται για μια κατάσταση που δε θα βγάλει πουθενά. Είναι δύσκολο να σκρολάρει και να πέφτει πάνω σου, γιατί το να σε βλέπει ρίχνει τις άμυνες που έχει και παλινδρομεί στο παρελθόν. Οπότε προσπαθεί να υψώσει ακόμα ψηλότερα τείχη και σε μπλοκάρει. Αν πάλι σε μπλοκάρει μετά τον χωρισμό, τότε το πιθανότερο είναι πως προσπαθεί να σε ξεπεράσει, ειδικά αν εσύ ζήτησες να χωρίσετε και συνεχίζει να τρέφει συναισθήματα.
Σενάριο 2ο: Μπήκες στη μαύρη λίστα
Επειδή ωστόσο υπάρχουν κι αυτοί οι άνθρωποι που σκέφτονται και πράττουν πιο απλά, το δεύτερο σεναριάκι είναι δυστυχώς γειωτικό κι είναι πως ο άνθρωπος που σε μπλοκάρει δεν τρέφει συναισθήματα για σένα κι αν τρέφει κάποια τότε αυτά δεν είναι και τόσο δυνατά ή υπήρχαν για ένα διάστημα στο παρελθόν αλλά πλέον εξασθένησαν. Έτσι δηλώνει -μάλλον- ξεκάθαρα πως δεν είναι σε φάση κι ενοχλείται. Ακόμα κι αν υπήρξε παρελθόν για σας κι εκδήλωνε ενδιαφέρον προς εσένα, κάπου στην πορεία χάθηκε -στην καλύτερη-, ξενέρωσε ή χαλάστηκε –στη χειρότερη-, άδειασε κι έτσι θέλει να σ’ αποφύγει.
Σενάριο 3ο: Γίνεσαι stalker και δε βρίσκει ησυχία
Ενώ σου έχει εξηγήσει πως νιώθει, ίσως συνεχίζεις να ψάχνεις την ανταπόκριση κι έτσι μάλλον περισσότερο κουράζεις ή πιέζεις. Δείχνεις να μην καταλαβαίνεις όσα σου λέει και λειτουργείς με φορτικό τρόπο. Δε σταματάς να στέλνεις ή να παίρνεις τηλέφωνα. Επειδή πολύ απλά δεν μπορείς να δεχθείς την απόρριψη. Μα τι να κάνουμε; Δεν μπορούμε ν’ αρέσουμε σ’ όλους τους ανθρώπους απλά επειδή εμείς το θέλουμε.
Κι αφού δεν μπορείς να το δεχθείς, ίσως γίνεσαι κομματάκι stalker. Παρακολουθείς κάθε κίνηση που κάνει κι αυτό είναι κάτι που δημιουργεί στο άλλο πρόσωπο έντονο στρες, δε νιώθει χαλαρότητα και ηρεμία. Το κόλλημά σου που ξεπερνά κάθε όριο ίσως είναι κάτι που φοβίζει. Δε θέλει να βλέπεις τις δημοσιεύσεις που κάνει ή να παρακολουθείς το καθημερινό πρόγραμμα που έχει. Κι εκεί πάνω σου σκάει το μπλοκάρισμα -άργησε κιόλας- αν νιώθει πως απειλείται ιδιωτικά ή συναισθηματικά. Προσπαθεί να σε κάνει να καταλάβεις πως πρέπει να ξεκολλήσεις και θέλει να προστατευτεί από σένα.
Σενάριο 4ο: Απλώς δεν είναι σε φάση
Ο άνθρωπος αυτός είναι σε τέτοια φάση στη ζωή του που δεν του επιτρέπει να προχωρήσει μαζί σου. Είτε έχει σχέση είτε έχει ν’ αντιμετωπίσει άλλα περισσότερο απαιτητικά ή σοβαρά προβλήματα κι υποχρεώσεις και δε θέλει να έχετε καμία επικοινωνία. Μπορεί πάλι να χρειάζεται χώρο και χρόνο ή νιώθει πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Ίσως να βρίσκεται σε μεταβατική φάση και πρέπει να κάνει ξεκαθαρίσματα με τους γύρω ανθρώπους ή να θέσει τα όριά του γιατί κάπου χάθηκε. Είναι επίσης πιθανό να επηρεάζεται από κάποιον άλλο άνθρωπο απ’ το ευρύτερο περιβάλλον και γι’ αυτό κρατάει αυτή τη στάση απέναντί σου.
Μπορείς ακόμη να νιώθει άσχημα για κάτι που έχει συμβεί και να μην ξέρει ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να διαχειριστεί με επιτυχία την κατάσταση. Ίσως να νιώθει ανασφάλεια ή να φοβάται. Μπορεί να έχει μετανιώσει για κάτι που έκανε ή είπε, ν’ αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο σωστό και στο λάθος. Ίσως πάλι να μην έχει ξεκάθαρες σκέψεις και να προσπαθεί είτε ν’ αποφύγει κάτι είτε να τρενάρει μια κατάσταση.
Τότε είναι που σε μπλοκάρει γιατί δε θέλει ή δεν μπορεί να σου μιλήσει και να δώσει εξηγήσεις –ίσως το θεωρεί ανούσιο-, ή ακόμη και να δειλιάζει ή να ντρέπεται. Μπορεί επίσης ο λόγος που σε μπλόκαρε να είναι από θυμό, αν η συμπεριφορά σου έχει θίξει, έχει προσβάλλει ή έχει μειώσει το άτομο αυτό. Οπότε ίσως αντέδρασε παρορμητικά κι εν βρασμώ ψυχής πάτησε το «μπλοκάρετε τον χρήστη». Ίσως να το μετάνιωσε βέβαια και να μην ξέρει πώς να το πάρει πίσω ή να μην έχει τα μούτρα να σου εξηγήσει και να δικαιολογήσει την πράξη αυτή.
Σενάριο 5ο: Σε φτύνει και κολλάς
Είναι player. Κάνει παιχνίδι και θέλει να κολλήσεις, ν’ αποκτήσει τον έλεγχο και να σε χειρίζεται με το να σε κάνει ν’ αναρωτιέσαι, να νιώθεις ενοχές ή με το να παίζει με το μυαλό σου -η γνωστή κι ηλίθια πρακτική «όσο τους φτύνεις τόσο κολλάνε». Ίσως, έχει σχέση κι έχει βαρεθεί. Σε βάζει στο παιχνίδι ως τρίτο πρόσωπο και σε μπλοκάρει για να μην το πάρει γραμμή η σχέση -γιατί τελείωσε το παιχνίδι και συνεχίζει παρακάτω χωρίς να τρέχει και κάτι. Αν η νυν σχέση είσαι εσύ, τότε λυπάμαι αλλά σε μπλοκάρει την ώρα που παίζει αλλού και σε ξεμπλοκάρει στην πορεία για να μη δεις κάτι και το καταλάβεις. Σου ‘χει πει ψέματα κι επομένως προσπαθεί να καλυφθεί.
Το να μπλοκάρεις χωρίς να εξηγείς δεν είναι πάντα η λύση του προβλήματος. Μετά το μπλοκάρισμα μπορεί να βασανίζεσαι εσύ είτε το άλλο πρόσωπο. Επί της ουσίας αφήνεις άλυτες καταστάσεις και συναισθήματα και καλό θα είναι να μην τα διαιωνίζουμε αλλά να τα κλείνουμε πραγματικά.
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος