Η αυτοκτ0νία αποτελεί μια τραγική πράξη και είναι αποτέλεσμα του συναισθηματικού αδιεξόδου που βιώνει ένα άτομο. Η πράξη σχετίζεται τόσο με συμπεριφορικούς και κοινωνικούς παράγοντες όσο και με την ίδια την ψυχική κατάσταση και τα βιώματα του ατόμου που προβαίνει σε αυτήν.

Οι τρόποι για να τερματίσει ένας άνθρωπος τη ζωή του είναι πολλοί, ένας από τους οποίους είναι η πτώση από ύψος. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να βάλουν τέρμα στη ζωή τους πέφτοντας από κάποια γέφυρα. Το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει αρκετά τις κοινωνίες και σε ορισμένες περιοχές έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας για να αποφευχθούν τέτοιου είδους περιστατικά. Έτσι οι αυτοκτ0νίες από γέφυρες αποτελούν ζήτημα δημόσιας υγείας σε αρκετές χώρες, καθώς συγκεκριμένες γέφυρες έχουν συνδεθεί με τέτοιου είδους περιστατικά λόγω του ύψους και της εύκολης πρόσβασης σ’ αυτές. Τα στατιστικά στοιχεία αρκούν για να κατανοήσουμε το πρόβλημα και τη σημαντικότητα να παρθούν επιπλέον μέτρα πρόληψης, όπως η εγκατάσταση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων, η τοποθέτηση τηλεφωνικών γραμμών υποστήριξης και η βελτίωση του φωτισμού.

Παρακάτω παρουσιάζεται μια λίστα με τις κορυφαίες γέφυρες στον κόσμο με το υψηλότερο ποσοστό αυτ0κτονιών.

 

The Golden Gate Bridge, Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ

The golden gate bridge is surrounded by fog

Η γέφυρα Golden Gate στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός αυτ0κτονίας στον κόσμο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο. Συνδέει την πόλη του Σαν Φρανσίσκο στο βόρειο άκρο της χερσονήσου του Σαν Φρανσίσκο με την κομητεία Marin. Έχει γίνει ένα είδος Μέκκας για όσους θέλουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι ταξιδεύουν στο Σαν Φρανσίσκο ειδικά για να πηδήξουν από τη γέφυρα, καθώς περίπου 75 μέτρα πάνω από το νερό είναι αρκετά ψηλά ώστε το 98% των πτώσεων να είναι θανατηφόρες. Σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς, περίπου 1.500 άνθρωποι πήδηξαν στο νερό από το κατάστρωμα της γέφυρας, με μέσο όρο τις 30 αυτ0κτονίες ετησίως.

 

Η Κρεμαστή Γέφυρα Κλίφτον, Μπρίστολ, Ηνωμένο Βασίλειο

white bridge over green trees

Η κρεμαστή γέφυρα Clifton, που εκτείνεται στο πανέμορφο φαράγγι του Avon, στο Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου, φτιάχτηκε το 1864 και σχεδιάστηκε ειδικά για ιππασία. Παρ’ όλα αυτά ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των γεφυρών του 21ου αιώνα και έτσι έχει και επιβατική κίνηση με 12.000 οχήματα να τη διασχίζουν καθημερινά. Δυστυχώς, από την αρχή, η γέφυρα προσελκύει και όσους στερούνται ελπίδας αφού περίπου 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πηδώντας στο νερό. Ανάμεσα σ’ αυτές τις άτυχες ψυχές ήταν και μια τυχερή το 1885. Μια 22χρονη γυναίκα ονόματι Sarah Ann Henley επέζησε από πτώση από τη γέφυρα όταν οι φουσκωτές φούστες της λειτουργούσαν ως αλεξίπτωτο και στη συνέχεια έζησε μέχρι τα 80 της χρόνια.

 

Η γέφυρα Aurora, Σιατλ, Ουάσιγκτον

Aurora Bridge (SR 99) - Argosy Cruises

Η γέφυρα Aurora στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον, 51 μέτρα πάνω από το νερό, θεωρείται μια από τις πιο θανατηφόρες γέφυρες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πρώτη αυτ0κτονία στη γέφυρα συνέβη τον Ιανουάριο του 1932 πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή της. Ενώ από τον Φεβρουάριο του 1932, έχουν σημειωθεί 230 καταγεγραμμένες αυτ0κτονίες. Τον Δεκέμβριο του 2006 χτύπησαν έξι τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης και τοποθετήθηκαν 18 πινακίδες στη γέφυρα για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν βοήθεια αντί να πηδήξουν.

 

Η γέφυρα Nanjing, Κίνα

Live: Enjoy China's self-designed Nanjing Yangtze River Bridge - CGTN

Η γέφυρα Nanjing είναι ένα εθνικό σύμβολο για τους Κινέζους. Μετά την αποχώρηση των σοβιετικών εμπειρογνωμόνων και μετά τη Σινο-Σοβιετική Διάσπαση, θεωρήθηκε ότι η Κίνα δεν μπορούσε να χτίσει μια γέφυρα τέτοιας κλίμακας χωρίς εξωτερική υποστήριξη. Το έργο αναλήφθηκε για να αποδείξει ακριβώς πως η άποψη αυτή δεν ήταν αληθής. Δυστυχώς, η γέφυρα εκτός από τη φήμη που έδωσε στους Κινέζους, κέρδισε επίσης και μια μοιραία φήμη αφού αποτέλεσε σημείο αυτ0κτονίας για πολλούς. Έως και 1.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι πέθαναν πηδώντας από εκεί από το 1968. Ωστόσο, το 2004, ένας άνδρας, ο Τσεν Σι, άρχισε οικειοθελώς να περιπολεί το μοιραίο σημείο και έπεισε δεκάδες ανθρώπους να μην αυτ0κτονήσουν. Ο Σι περιπολούσε τη γέφυρα τα Σαββατοκύριακα όταν δεν πήγαινε στη δουλειά. Το μήνυμά που μετέδιδε ήταν το εξής «Έχεις μόνο μια ζωή, δώσε στον εαυτό σου μια ευκαιρία. Ο ήλιος θα βγει πιο λαμπερός αύριο».

 

Netty Jetty Bridge, Καράτσι, Πακιστάν

Netty Jetty Bridge, Karachi

Σύμφωνα με ανεπίσημες στατιστικές, περίπου 200 άνθρωποι πήδηξαν από τη γέφυρα Netty Jetty που βρίσκεται στο Καράτσι του Πακιστάν. Η μεγάλη φτώχεια, οι κακές συνθήκες διαβίωσης και η μισαλλοδοξία στην κοινωνία θεωρούνται μερικοί από τους κύριους λόγους πίσω από τον αυξανόμενο αριθμό των αυτ0κτονιών στη χώρα. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία μιας πρόσφατης μελέτης, φαίνεται πως τέσσερις άνθρωποι αυτ0κτονούν κάθε μέρα στο Πακιστάν. Ενώ η γέφυρα αριθμεί 1.000 θανάτους με βάση ανεπίσημα στοιχεία.

 

Η γέφυρα Nusle, Πράγα

Architecture 1958—89: Nusle Bridge | Prague City Tourism

Ένας άλλος μαγνήτης-γέφυρα για αυτ0κτονίες είναι η γέφυρα Nusle στην Πράγα, που φτιάχτηκε το 1973. Η εξαιρετική κατασκευή της, που ‘χει γραμμή του μετρό στο εσωτερικό και αυτοκινητόδρομο έξι λωρίδων κυκλοφορίας, έχει γίνει επίσης σημείο θανάτου για πολλούς απελπισμένους ανθρώπους. Δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για το ποσοστό των αυτ0κτονιών που έγιναν εκεί, αλλά ο αριθμός υπολογίζεται σε 300 ζωές. Πρόσφατα κατασκευάστηκαν νέα εμπόδια σε όλο το μήκος της γέφυρας προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των αυτ0κτονιών. Το νέο σύστημα που φτιάχτηκε εκεί έχει δοκιμαστεί από έμπειρους ορειβάτες οι οποίοι δεν μπορούσαν να περάσουν τα εμπόδια.

 

Prince Edward Viaduct (Toronto, 1918) | Structurae

Ανάλογα μέτρα πάρθηκαν και σε κάποιες άλλες γέφυρες όπως στη γέφυρα Prince Edward στο Τορόντο το 2003. Έρευνες έδειξαν ότι, μετά την τοποθέτηση του προστατευτικού, οι αυτ0κτονίες μειώθηκαν σχεδόν στο 0%. Το ίδιο συνέβη και στη γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη που αριθμούσε κατά μέσο όρο 30 περιστατικά αυτ0κτονιών ανά έτος πριν από την εφαρμογή των προστατευτικών μέτρων. Η αύξηση της επιτήρησης και η τοποθέτηση προστατευτικών συνέβαλαν σε μείωση των περιστατικών.

 

Κρεμαστή Γέφυρα Βοσπόρου | DieselTravel

Σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, οι αυτ0κτονίες από γέφυρες αποτελούν περίπου το 1-2% του συνολικού αριθμού αυτ0κτονιών ετησίως. Ωστόσο, στις τοποθεσίες αυτές παρατηρείται υψηλότερη συχνότητα αυτ0κτονιών, συχνά λόγω του συμβολισμού και της δημοσιότητας που λαμβάνουν. Η εφαρμογή στρατηγικών πρόληψης δείχνει να έχει σημαντικά θετικά αποτελέσματα καθώς δίνει το περιθώριο να προσφερθεί βοήθεια στα άτομα που θέλουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Συντάκτης: Έλενα Τσιολάκη