Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε το 1863 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου έζησε και συνέθεσε μεγάλο μέρος απ’ το έργο του. Αν και «αλεξανδρινός», η Αθήνα αποτέλεσε μια πόλη-σταθμό για τον ίδιο αλλά κι η σχέση του μαζί της, -που δηλώνεται καθαρά σε μία επιστολή του το 1903 με τη φράση «Αγαπώ τόσῳ πολύ τας Αθήνας», φαίνεται τελικά πως ήταν ένα δέσιμο καρμικό.

Αυτό το συναισθηματικό δέσιμο που είχε ο Καβάφης με την πόλη της Αθήνας φαίνεται να ώθησε και το Ίδρυμα Ωνάση να αφιερώσει στον ποιητή μια στέγη στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα στην Πλάκα. Το οίκημα είναι διατηρητέο απ’ το 1978 που ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και πλέον φιλοξενείται ένα αρχείο με χειρόγραφα έργα, σημειώσεις, άρθρα αλληλογραφία και κείμενα που κρατούσε στα χέρια του ο Μανώλης Σαββίδης (ο τελευταίος κάτοχος του αρχείου του Καβάφη μετά τον θάνατό του) ωστόσο ο ίδιος ο Καβάφης διατηρούσε προσωπικό αρχείο με τα κείμενά του όσο βρισκόταν ακόμα εν ζωή.

 

Πηγή εικόνας: huffingtonpost.gr

 

Το αρχείο αυτό έχει δοθεί από τον κ. Σαββίδη στο Ίδρυμα Ωνάση εδώ και δέκα χρόνια περίπου και πλέον βρίσκεται στον χώρο του ιδρύματος για κάθε επισκέπτη του. Εκτός από σημαντικό μέρος του έργου του ποιητή, στο κτίριο θα μπορέσετε να δείτε κι ένα μέρος απ’ τα προσωπικά του αντικείμενα όπως: τα στρόγγυλα γυαλιά του σε πιστό αντίγραφο καθώς κι έπιπλα όπως για παράδειγμα: το γραφείο του, έναν καθρέπτη, βάζα αλλά και διάφορα έργα τέχνης που διατηρούσε στην προσωπική του συλλογή ο Καβάφης.

 

Πηγή εικόνας: huffingtonpost.gr

 

Το νέο σπίτι του Κωνσταντίνου Καβάφη άνοιξε επισήμως πριν λίγες μέρες τις πόρτες του για το κοινό και διαθέτει τρεις αίθουσες στις οποίες μπορεί να έχει πρόσβαση ο επισκέπτης. Κατά την είσοδο του στο κτίριο, εισέρχεται στον χώρο που φιλοξενούνται τα προσωπικά αντικείμενα του ποιητή ενώ ο δεύτερος χώρος του κτιρίου είναι αφιερωμένος στη σχέση του Καβάφη με την πόλη της Αθήνας που όπως ήδη αναφέραμε ήταν ιδιαίτερη κι εν τέλει καρμική.

Τέλος, ένα ακόμα απ’ τα ενδιαφέροντα σημεία στα όποια πρέπει να σταθούμε κατά την επιθυμία μας να έρθουμε σ’ επαφή την ποίηση του, είναι η ψηφιοποίηση της συλλογής του η οποία είναι διαθέσιμη απ’ το 2019 και βρίσκεται στον ιστότοπο cavafy.onassis.org ενώ σημαντική επαφή με το έργο του έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια μέσω των ψηφιακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται και προσφέρουν την ευκαιρία σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς να έχουν άμεση επαφή με το έργο του ποιητή μ’ έναν νέο κι αρκετά ενδιαφέρον τρόπο ενώ το καθιστούν πιο εύκολα προσβάσιμο σ’ όλα τα εκπαιδευτήρια της χώρας. Το 2024 προβλέπεται να ολοκληρωθεί κι η ψηφιοποίηση της προσωπικής βιβλιοθήκης του ποιητή. Προς το παρόν, οι επισκέπτες μπορούν ν’ απολαύσουν ένα ταξίδι στην αλεξανδρινή Αθήνα του Καβάφη.

 

Συντάκτης: Έλενα Τσιολάκη
Επιμέλεια κειμένου: Ανδρέας Πετρόπουλος