Σου έχει τύχει και σένα να γνωρίσεις έναν άνθρωπο, να είστε σε σχέση και όταν έρθει η σημαντική στιγμή να βγεις για πρώτη φορά με την παρέα του να περάσεις το καθιερωμένο «σκανάρισμα»; Δεν είναι μύθος, σε διαβεβαιώνω! Τις πρώτες στιγμές με την παρέα του συντρόφου σου δεν μπορείς παρά να είσαι αγχωμένος. Μέχρι να λιώσει ο πάγος και να νιώσετε οικεία, η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Δε σημαίνει όμως πως δεν υπάρχει και ο κατάλληλος τρόπος, ώστε να γίνει.

Αρχικά θα πρέπει να είσαι χαλαρός και να έχεις πλήρη γνώση πως όταν νιώθεις ότι σε κοιτάνε περίεργα και σε περιεργάζονται, δε σημαίνει πως έχουν κάτι προσωπικό μαζί σου. Εξάλλου δε σε ξέρουν, δε γνωρίζουν τη δική σου πλευρά, παρά μόνο ό,τι έχουν ακούσει απ’ το φίλο τους για σένα. Απλώς έχουν την περιέργεια να μάθουν τι άνθρωπος είσαι και να προσπαθήσουν να δουν αν όντως δένεις με το φιλαράκι τους, κι αν ναι, γιατί.

Να ξέρεις πως είναι μια κλασική κίνηση ρουά ματ που θα την έκαναν σε οποιονδήποτε στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τον άνθρωπο που θεωρούν φίλο τους. Σε σένα φαίνεται περίεργο και είναι πράγματι άβολο, όμως θα πρέπει να τους κατανοήσεις κι αν το δεις και πιο χαλαρά, θα έπρεπε να σε κολακεύει που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω σου. Δε θα σου κρύψω πως όντως δεν είναι ευχάριστο να είναι όλοι καρφωμένοι πάνω σου και να βλέπεις συνωμοτικά νεύματα μεταξύ τους στην προσπάθειά τους ν’ ανταλλάξουν απόψεις για σένα.

Αυτό όμως που μπορείς να κάνεις είναι να ηρεμήσεις, να πάρεις ανάσα και να υπομείνεις αυτές τις ώρες, να είσαι απόλυτα φυσικός και να δείχνεις τον αληθινό εαυτό σου, κι αν έχεις μπλοκάρει να προσπαθήσεις να ηρεμήσεις. Πες για σένα μόνο όσα νιώσεις έτοιμος να μοιραστείς, να ακούς και φυσικά να συμμετέχεις στις συζητήσεις. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην καταφέρεις να ανοιχτείς, αφενός γιατί έχεις στο μυαλό σου το φόβο μην κριθείς κι αφετέρου γιατί βρίσκεσαι για πρώτη φορά, άγνωστος, σε μία παρέα γνωστών και η αμηχανία είναι αναμενόμενο να υπάρχει.

Δε χρειάζεται να τα πεις όλα, ούτε σου ζήτησε κανείς να δώσεις ΑΦΜ, παρόλα αυτά αν νιώσεις πως εισβάλλουν στον προσωπικό χώρο σου και σε ρωτάνε λεπτομέρειες που ίσως θεωρείς αδιάκριτες, σίγουρα θα είναι για να σε τεστάρουν και να σε δοκιμάσουν κι όχι για να σε κοροϊδέψουν. Μη σκέφτεσαι πως θα σε κακοχαρακτηρίσουν και όσο εσύ δείχνεις την πραγματική πλευρά σου, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Να θυμάσαι πως ακόμα και κάτι να στραβώσει, δεν ταιριάζουμε με όλους και πως απ’ τη στιγμή που εσείς οι δύο έχετε τη σχέση, όλοι οι υπόλοιποι είναι τρίτοι και έξω απ’ αυτή.

Σταμάτα να φοβάσαι και να βλέπεις τους φίλους του συντρόφου σου σαν απειλή. Απλώς προσπάθησε να τους καταλάβεις και ν’ αφήσεις να σε καταλάβουν για να δημιουργηθεί μεταξύ σας ένας ειλικρινής δεσμός, ανεπηρέαστος απ’ το άγχος και τις αμφιβολίες σου.

Είτε η πρώτη συνάντηση δημιουργήσει θετικές εντυπώσεις είτε συνδυαστεί με πολλά ευτράπελα, μην το βάλεις κάτω. Σίγουρα δε θα είναι η τελευταία και θα έχετε πολλές ευκαιρίες να γνωριστείτε καλύτερα. Κι ακόμα κι αν δε σε συμπαθήσουν ποτέ, τι είχες και τι έχασες;

Αν πέσεις στην περίπτωση που η παρέα της σχέσης σου προσπαθεί να γίνει χειριστική θα είναι βασανιστικό για σένα, μα πρέπει να παραμείνεις στο επίπεδό σου. Προσπάθησε να μην είσαι μικροπρεπής και να θυμάσαι πάντα πως εσύ ξέρεις ποιος είσαι κι αυτό φτάνει.

Άσε, λοιπόν, τις αμφιβολίες για το αν σε συμπάθησαν ή όχι, και μην ξεχνάς πως σε μια σχέση είναι πάντα δύο.

 

Συντάκτης: Θέλγια Γρύλλη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.