Έχεις αναρωτηθεί αν έχεις ποτέ σου μετατραπεί σε ένα άγευστο μείγμα που γέννησαν τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Δε σου έχει δημιουργηθεί ποτέ η εικόνα ότι για να έχεις ένα συγκεκριμένο αριθμό θαυμαστών καλό θα ήταν να ακολουθήσεις την περιρρέουσα φιλοσοφία των μέσων αυτών; Να έχεις ένα συγκεκριμένο χαμόγελο; Ένα συγκεκριμένο χασταγκ κι ένα συγκεκριμένο quote που θα συνοδεύει την στημένη φωτογραφία σ’ έναν δρόμο του Παρισιού ή σε ένα πολύ γνωστό κλαμπ του Λονδίνου;

Η κουλτούρα αυτή θα ταίριαζε απόλυτα με τον ορισμό του “blending in”. Σε μια ελληνική απόδοση  αυτού του ρηματικού σχηματισμού θα λέγαμε ότι σημαίνει η ταύτιση του εαυτού σου και το ανακάτεμα της δικής σου προσωπικότητας με τη δημοφιλή κουλτούρα των μέσων κοινωνικής  δικτύωσης κι έχει διάφορες εκδοχές.

Η μια εκδοχή είναι η εικονική δικτύωση που δε βασίζεται ουσιαστικά σε υπαρκτά ανθρώπινα δεδομένα, δηλαδή σε ρεαλιστική επικοινωνιακή δικτύωση με άλλους συνανθρώπους, αλλά σε κάτι λεπτές ίνες μεταφοράς πληροφοριών. Βάζεις τον αγκώνα σου σε ορθή γωνία, κουνάς σαν εκκρεμές ρολόι το κεφάλι σου έως ότου βρεθεί η κατάλληλη πόζα, σε πιάνει χτυποκάρδι στην ιδέα ότι βγήκε κουνημένη η φώτο, αφού βεβαιωθείς ότι η φωτογραφία σου είναι σύμφωνη με τα στάνταρτς, φέρνεις με γρήγορους ρυθμούς στη μνήμη σου διάφορες ιδέες για το τι φίλτρο θα χρησιμοποιήσεις, πατάς κοινοποίηση και είσαι μετά απ’ αυτό αισθάνεσαι γαλήνιος.

Η άλλη εκδοχή είναι το γενικό lifestyle, αν κάποιος ηλεκτρονικός σου φίλος ακολουθεί ή δημιουργήσει μια τάση της εποχής- να σου θυμίσω το duckface.  Άμεσα κι εσύ θα προσπαθήσεις να το κοινοποιήσεις, για να είσαι αρεστός, ξεχνώντας ότι είσαι μοναδικός, έχεις  τα δικά σου ενδιαφέροντα, δικά σου μουσικά γούστα και πολλά άλλα χαρακτηριστικά που διαφέρουν από μια σούπα που στην ουσία δεν είναι σπουδαία. Σ’ αυτό το σημείο μπαίνεις στο μπλέντερ του lifestyle, προσπαθώντας να αναδείξεις κάτι το οποίο δεν αισθάνεσαι πραγματικά.

Όλες αυτές τις εκδοχές τις αναφέρω καθώς θέλω να τονίσω την αλλοτρίωση της προσωπικότητας του ατόμου μέσα στα πιξελ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τον αντίστροφο ρόλο και χαρακτήρα που έλαβαν αυτά τα μέσα στις ζωές μας. Σχεδιάστηκαν αποκλειστικά και μόνο για την αλληλεπίδραση κι επικοινωνία των ανθρώπων και των διάφορων κοινοτικών σχηματισμών. Έχουν όντως πολλά θετικά πρόσημα τα οποία μπορείς να τους προσδώσεις. Μερικά απ’ αυτά είναι η μετάδοση πληροφοριών και διάφορων γεγονότων σε κλάσματα δευτερολέπτου που άλλα μέσα όπως η τηλεόραση ή το ραδιόφωνο δεν μπορεί να σου τα προσφέρει. Ενδυναμώνει και καλλιεργεί την αντιληπτική ικανότητα του ατόμου, διευρύνει τους ορίζοντές του σε θέματα παιδείας.

Στην αντίπερα όχθη, το βασικό μειονέκτημα της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζεται στην ψυχική υγεία του ατόμου. Έρευνες είχαν δείξει ότι όσοι χρησιμοποιούν τα κυρίαρχα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν υψηλά ποσοστά άγχους είναι απομονωμένα και δυσκολεύονται ν’ αλληλεπιδράσουν στον πραγματικό κόσμο.

Φαίνεται ακραίο να τοποθετήσεις το blendIng in στην ψυχική υγεία , όμως δεν είναι και δύσκολο καθώς από μόνη της η έννοια δηλώνει μια συγχώνευση, μια απομόνωση από τα δικά σου μοναδικά χαρακτηριστικά. Εισέρχεσαι σε ένα εικονικό κόσμο και προσπαθείς να δείξεις κάτι το οποίο στην ουσία δεν είσαι η δε σε εκφράζει.

Αλήθεια, αξίζει να έχεις ένα τόσο μεγάλο άγχος για την εικονική σου ζωή;  Να  γίνεσαι φερέφωνο της υπάρχουσας κουλτούρας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης; Να χαίρεσαι για ένα αριθμό εικονικών επιτυχιών που εμφανίζονται υπό τη μορφή των like; Αρέσει πραγματικά σε σένα η όλη κατάσταση ή σε φθείρει χωρίς να το έχεις καταλάβει;

Δείξε την εικόνα σου στον πραγματικό κόσμο. Μη φοβάσαι να προβάλεις μερικά ελαττώματά σου στο περιβάλλον σου, τα όποια κρύβεις σε μια ανάρτησή σου σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Είναι ανθρώπινα και μη κατακριτέα. Μην αλλοιώνεσαι διαρκώς στο ηλεκτρονικό κόσμο. Μη ζεις σε μια ψευδαίσθηση ότι η ζωή σου αρχίζει και τελειώνει στην προσωπική σου ηλεκτρονική σελίδα.

Βγες και διεκδίκησε τις επιθυμίες σου στο έξω κόσμο.

 

Συντάκτης: Σταμάτης Κυριάκος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου