Ο Irvin Yalom διατύπωσε ότι για ν’ αρχίσεις ν’ αγαπάς τον εαυτό σου, χρειάζεται ν’ αρχίσεις να συμπεριφέρεσαι με τρόπους που θαυμάζεις. Πόσο εύλογη μπορεί να σταθεί αυτή η ταπεινή σκέψη στα παρακάτω ερωτήματα. Γιατί ένα άτομο, όταν βιώσει μια δυσκολία σημαίνει ότι παράλληλα θα βυθιστεί και θα μαραζώσει με σύντροφο τη δυσκολία του; Γιατί υπάρχει ο φόβος, ή καλύτερα θα το χαρακτηρίζαμε δισταγμό, του ν’ απευθυνθείς σε ειδικό ψυχικής υγείας; Ποία είναι τα οφέλη ενός ψυχοθεραπευτικού ταξιδιού; Τι είναι η ψυχοθεραπεία και σε ποίους τομείς στοχεύει;

Προτού απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα, καλό είναι ν’ αντιληφθούμε την ψυχοθεραπεία ως όρο. Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Ψυχιατρικό Σύνδεσμο η ψυχοθεραπεία ή θεραπεία του λόγου είναι μια μέθοδος αντιμετώπισης μεγάλου φάσματος ψυχικών διαταραχών και συναισθηματικών δυσκολιών, μέσω της οποίας εκπαιδεύεσαι ν’ αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα που βιώνεις μέχρι να τα επουλώσεις και να ζεις μια αρμονική ζωή. Παρεμβαίνει σε ευρύ φάσμα δυσκολιών όπως απώλεια, σωματική και ψυχική ασθένεια, οικογενειακές και συναισθηματικές δυσκολίες, όπως ένας χωρισμός.

Γιατί κάποιος έχει δισταγμό να προσεγγίσει έναν θεραπευτή ενώ βιώνει έντονη τραυματική περίοδο άγχους και στρες ή ακόμα σοβαρότερες καταστάσεις που χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης; Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι που κάποιος άνθρωπος αποφεύγει το να ζητήσει μια επαγγελματική βοήθεια. Μια αιτία μπορεί να είναι ότι οι άνθρωποι με την πρώτη δυσκολία προστρέχουν σε φίλους, συγγενείς ώστε να τους επουλώσουν τις πληγές και τα προβλήματά τους. Από τη μια πλευρά είναι εύλογο και σωστό πολλές φορές να μοιράζεσαι τις δυσκολίες σου με το περιβάλλον σου, αλλά και πάλι δεν αντικαθιστά την ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Ο ψυχοθεραπευτής σου δεν μπορεί να γίνει φίλος σου. Όμως , δημιουργείται μια μαγική σχέση μεταξύ σας, στην οποία ο  θεραπευτής σου σε οδηγεί στο να μάθεις πολλά στοιχεία του εαυτού σου που δε γνώριζες, θα μάθεις τα όριά σου, θα εκπαιδευτείς ν’ αντιμετωπίζεις τα συμπτώματά σου. Δυνατότητα που πολλές φορές δε σου δίνουν οικογένεια και φίλοι.

Ένα άλλο μέρος του πληθυσμού δηλώνει ότι δεν έχει τον απαραίτητο χρόνο αλλά και χρήμα ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στη θεραπεία. Είναι όντως ένα πιθανός λόγος όπου οι άνθρωποι απορρίπτουν τη θεραπεία. Εντούτοις κι αυτό είναι δικαιολογία, καθώς υπάρχουν μέσα που μπορείς να αντιμετωπίσεις την ψυχική δυσφορία που βιώνεις, κρατικά μέσα, τα οποία παρέχονται δωρεάν ακόμα κι εξ αποστάσεως.

Ας δούμε τους οικονομικούς λόγους -ζώντας σε περίοδο οικονομικής κρίσης– είναι αυτονόητο ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού δυσκολεύεται οικονομικά έτσι ώστε ν’ ακολουθήσει μια ιδιωτική θεραπεία.Όμως υπάρχουν και οι εναλλακτικές λύσεις, λόγω χάριν, τα κρατικά κέντρα Συμβουλευτικής, τα οποία έχοντας εξειδικευμένο προσωπικό μπορούν να σταθούν δίπλα σου σε ό, τι δυσκολία βιώνεις. Η συμβουλευτική είναι μια μέθοδος θεραπείας που διαχωρίζεται από την ψυχοθεραπεία και παρεμβαίνει βοηθώντας το άτομο στη τωρινή κατάστασή του, παρεμβαίνοντας και βοηθώντας το έτσι να επιλύσει τις δυσκολίες του.

Από την αντίπερα όχθη, η έλλειψη χρόνου κι οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής οδηγούν τον άνθρωπο στο να ξεχάσει ότι κι η ψυχή έχει ανάγκη από θαλπωρή και θεραπεία πέρα από το σώμα. Ο θεραπευτής είναι εκείνος ο οποίος θα σταθεί δίπλα σου, θα  σε ενισχύσει και θα μπορέσει, αφού του εκφράσεις την έλλειψη χρόνου σου, να προσαρμόσετε μια συνάντηση ώστε να μη σε πιέσει το πρόγραμμά σου.

Τέλος, αξίζει άραγε να καταστρέφεσαι για θέματα τα οποία λύνονται και μπορούν να αντιμετωπιστούν κατά μέτωπο και γενναία; Νομίζω πως όχι, γι’ αυτό αν αισθάνεσαι ότι ζεις έναν εφιάλτη ή πιέζεσαι από διάφορες καταστάσεις, συμβουλέψου ειδικό. Θαρραλέα συμπεριφορά θα χαρακτηριζόταν η ψυχοθεραπεία, σε αντιδιαστολή με το θάψιμο των κακών εμπειριών μας στην ψυχή μας. Άσε τους ανθρώπους που ξέρουν, να σε βοηθήσουν.

 

Συντάκτης: Σταμάτης Κυριάκος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου