Δεν είναι λίγες οι φορές που είπαμε «φτάνει, δε θέλω να είμαι σε αυτήν τη σχέση», ενώ ενδόμυχα θέλαμε να είμαστε με το σύντροφό μας και τελικά μετά από προσπάθειες τα καταφέραμε και χτίσαμε μια πιο λειτουργική σχέση χωρίς παθολογικές καταστάσεις να μας εμποδίζουν και με σωστή αλληλεπίδραση κι επικοινωνία.
Ο φόβος απώλειας του συντρόφου σου, πολλές φορές σηματοδοτεί μια καινούργια αρχή. Όταν ακούς από το στόμα του συντρόφου σου «Δε σε αντέχω άλλο πια. Θέλω να λήξει αυτή η σχέση.», αρχίζεις να ξυπνάς στην ιδέα ότι δε θα είστε μαζί. Τρέμεις στο πώς θα είσαι μόνος σε αυτόν τον κόσμο. Πώς θα αντιμετωπίσεις τις αντιξοότητες της υπάρχουσας κατάστασής σου, χωρίς ένα χέρι βοηθείας να σε προστατεύει και να σε ενισχύει, να σε οριοθετεί όταν ο νους σου ξεφεύγει.
Εν τάχει, στις σκέψεις σου και στο συνειδητό κομμάτι σου ξεκινά μια διαδικασία εύρεσης λύσεων, οι οποίες ξεφεύγουν από τη σκέψη και εντάσσονται στο λόγο σου. Ξεκινάνε με ένα κτητικό «γιατί;», πιστεύοντας, λίγο έως πολύ ότι ο κόσμος μας ανήκει. Σε αυτήν τη φάση δε θεωρούμε ότι υπάρχει άλλος πέρα από εμάς. Με αργούς και βασανιστικούς ρυθμούς, ζητάμε εξηγήσεις. Αναδύονται φοβίες και οι ζήλιες μας, οι οποίες μας ταλάνιζαν σε όλη τη σχέση και οι οποίες εκφράζονται με ένταση. Συνεχίζει η άρνηση των λεγόμενων του άλλου. Άρνηση από πείσμα, ό, τι και να ειπωθεί από την πλευρά του. Μετά ακολουθεί η απόσταση ενός χρονικού διαστήματος και μετά ένα τηλεφώνημα του τύπου «θέλω να μιλήσουμε».
Η συνάντησή σας είναι γεμάτη άγχος, καθώς πιθανόν να μετάνιωσες για το τι εκστόμισες με μένος στην τελευταία σας συνομιλία. Τα βλέμματα κοιτάνε αλλού, αποφυγή οπτικής επαφής, δείγμα αμηχανίας ίσως πιθανόν κι έρωτα, όπως και στο πρώτο σου ραντεβού. Θέλεις να προσφέρεις μια αγκαλιά, αλλά ο βασιλιάς εγωισμός δε σε αφήνει να υποχωρήσεις και περιμένεις από τον απέναντι την κίνηση.
Κάνει το πρώτο βήμα, αρχίζει να σου λέει ιστορίες γι’ αγρίους από τη δουλειά και για κάθε του δραστηριότητα. Ίσως για να σου δείξει ότι περνάει καλά, αλλά αναμένει να δει ότι θα αντιδράσεις. Εσύ σταθερός στις αξίες σου δεν υποχωρείς και επιθυμείς να ακούσεις ένα «συγνώμη». Ακολουθεί μια σιγή και μετά παίρνεις το θάρρος και διατυπώνεις «μάλιστα, βλέπω περνάς καλά!» κάτι που κινητοποιεί και δείχνει ότι νοιάζεσαι, όμως δεν υποχωρεί και λέει με πείσμα «Ναι, εννοείται».
Τότε, σου γεννιέται μια αμφιθυμία, θέλεις να στολίσεις με κοσμικά επίθετα το άτομο αυτό αλλά και να το φιλήσεις. Συγκρατιέσαι και επαναφέρεις στη συζήτηση το τι θα γίνει μεταξύ σας. Σπάει ο πάγος κι εκφράζονται όλα τα συναισθήματα που βιώσατε ο ένας για τον άλλον, αν όντως ήσαν πραγματικός έρως. Όλα αυτά σε ένα πρότυπο σενάριο, κάθε ομοιότητα με πράγματα και καταστάσεις σαφώς και δεν είναι καθόλου τυχαία.
Αρχίζει λοιπόν να σου παραπονιέται σαν μικρό παιδί για το τι ήθελε από τη σχέση σας. Πού πληγώθηκε, τι του έλειψε. Με τη σειρά σου συμπεριφέρεσαι παρόμοια. Καταλήγετε έχοντας κι οι δυο την ίδια επιθυμία· θέλετε να είστε μαζί. Αλλά σ’ αυτό το σημείο οριοθετείτε μεταξύ σας κάποιες συνθήκες και υπογράφετε λεκτικά ένα «άτυπο συμβόλαιο», για το πώς θα ήταν καλό να είναι η σχέση σας. Βρίσκετε τρόπους με τους οποίους θα επιβιώσετε στις μελλοντικές δυσκολίες σας.
Άλλωστε, σύμφωνα με το Κέντρο Ψυχοθεραπείας Ατόμου και Οικογένειας, ο φόβος απώλειας του συντρόφου θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους φόβους του ατόμου και δεν είναι λίγες οι φορές που αυτός ο φόβος σε οδηγεί στο να επιλέξεις τον κατάλληλο σύντροφο, σε περίπτωση που τον χρησιμοποιήσεις υπέρ σου. Αν ο σύντροφός σου είναι κατάλληλος, τότε θα δημιουργηθεί ένα εύφορο κλίμα το οποίο θα αποτρέψει το οριστικό τέλος στη σχέση. Θα μπορείτε να βρείτε μαζί το κλειδί σε κάθε μυστήριο που θα προκύπτει στις σχέσεις σας.
Κλείνοντας, ζούμε σε μια κοινωνία, η οποία επιβάλλει άκαμπτους κανόνες συμπεριφορών. Λόγου χάριν, όταν τελειώνει μια σχέση, λήγει οριστικά, χωρίς να δίνει περιθώρια λύσεων. Γι’ αυτό χρήσιμο είναι να μην παραδίδουμε τα όπλα στις σχέσεις μας όταν όντως ήταν λειτουργική και τα δυο άτομα ταίριαζαν και να αγωνιζόμαστε για να είμαστε ένα. Προϋποθέτεται όλων αυτών το πλούσιο έδαφος, δηλαδή ένα έδαφος που να καλλιεργεί συνεννόηση κι αγάπη. Που θα μπορέσει να φιλοξενήσει όλους τους καρπούς που θα επιλέξετε να σπείρετε μέσα από τη σχέση σας.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου