Δεν είναι λίγες οι φορές όπου είχες την ανάγκη να πετάξεις οτιδήποτε σε βάραινε ή σου ήταν πλέον ανεπιθύμητο. Αυτήν την κίνηση την έκανες σε πολλούς τομείς της ζωής σου, είτε στο ευρύτερο περιβάλλον σου, σε ό, τι αφορά φίλους, συγγενείς, στην εργασία σου ή ακόμα με υλικά-αντικείμενα που δεν ήθελες πλέον στο χώρο σου. Αυτή η διαδικασία στην αγγλική γλώσσα ονομάζεται “declutter” και πιο περιφραστικά “declutter your life”. Declutter κατά λέξη σημαίνει ότι απομακρύνω από το χώρο μου ό, τι υλικά αγαθά δε χρειάζομαι πλέον. Με μια μεταφορική οπτική ερμηνεύεται ως «πετάω» οτιδήποτε με βαραίνει ή δε μου προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα.
Με τη μεταφορική έννοια μπορεί να δημιουργηθούν πάρα πολλές απορίες. Σε ποίους τομείς γίνεται αυτό; Είναι εφικτό; Αν το υλοποιήσω πιθανόν να με πουν περίεργο ή αντικοινωνικό; Σε τι θα με βοηθήσει πραγματικά αν απομακρύνω από τη ζωή μου κάποιες βλαβερές συνήθειες που αναστατώνουν την ψυχική μου ισορροπία; Ποία είναι τα αληθινά πλεονεκτήματα του declutter;
Αρχικά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το declutter είναι κατά κύριο λόγο τα όρια που βάζεις στη ζωή σου. Σε ποίους τομείς θα κάνεις το ξεκαθάρισμα· θα μπορούσαμε να πούμε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών; Τρεις είναι οι τομείς που θα ήταν χρήσιμο να το πράξεις.
Πρώτα στο οικογενειακό σου περιβάλλον, επειδή για πολλούς από εμάς η οικογένεια αποτελεί πηγή έμπνευσης και επιρροής, τόσο θετικής όσο κι αρνητικής, χρήσιμο θα ήταν να ξέρεις και να βάζεις όρια. Τουτέστιν, να μάθεις να λες όχι, να εκφράζεις τις επιθυμίες σου, τις αντιθέσεις σου και να μη γίνεσαι υποχείριο κανενός. Στη θεωρία πολλές φορές είναι εύκολο να το διατυπώνει κάποιος αυτό, αλλά στην πράξη χωλαίνει. Για να επιτευχθεί, χρειάζεται να αναγνωρίζεις πάρα πολύ καλά τι ακριβώς είναι αυτό που θέλεις, διαφορετικά μονίμως θα γεμίζεις πληροφορίες από τα θέλω άλλων, προσπαθώντας να καλύψεις τα κενά σου.
Εν συνεχεία, στο φιλικό σου περιβάλλον. Ακόμα και στους φίλους σου θα πρέπει να μάθεις να λες «όχι» και να στέκεσαι μπρος στις επιθυμίες σου σπαθί. Σ’ αυτό το περιβάλλον, σου δίνεται κι η δυνατότητα ν’ απομακρυνθείς και να προχωρήσεις τη ζωή σου. Γνωρίζοντας ακόμα περισσότερα άτομα που σ’ εκτιμούν και θ’ αποδέχονται τις κόκκινες γραμμές σου.
Κατόπιν, στο εργασιακό σου περιβάλλον όσο κι αν ακούγεται πολύ δύσκολο κι ανέφικτο, θα πρέπει να κάνεις τα ξεκαθαρίσματά σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να είσαι πιο εργατικός και να ευχαριστιέσαι το περιβάλλον που εργάζεσαι με όσο το δυνατόν λιγότερο στρες και καθόλου νευρικότητα.
Καλά όλ’ αυτά .Είναι πραγματικά εφικτό; Η απάντηση έγκειται στο κάθε άτομο διαφορετικά. Εξαρτάται αποκλειστικά από το ίδιο και πώς αυτό αντιλαμβάνεται και ζει και συνυπάρχει με του άλλους στο περιβάλλον του. Αν όλοι κάτσουν και συλλογιστούν ποία είναι τα όριά τους, ποίες είναι οι ανάγκες τους, τότε σίγουρα θα μπορέσουν να κάνουν ξεκαθάρισμα.
Σίγουρα η οριοθέτησή σου δε θα έχει πάντα θετικές αντιδράσεις κι αυτό γιατί συνηθίζουμε σε διάφορες συμπεριφορές κι έως εκ τούτου όταν αυτές αλλάζουν, μάς ταρακουνούν ή ακόμα και μας τρομάζουν. Δρας, αντιδράει ο κύκλος σου κι έχουμε μια χημική ένωση. Αυτή η χημική ένωση μπορεί να ευδοκιμήσει και να καλλιεργήσει ένα καλό έδαφος ή από την άλλη πλευρά μπορεί να μη λειτουργήσει καθόλου και να προκαλέσει έκρηξη, καθώς το ένα άτομο δε θα μπορέσει να αποδεχτεί την αλλαγή στην καθιερωμένη συνθήκη. Είναι το μόνο σίγουρο, ότι δε θα αισθάνεσαι καθόλου άσχημα που θα προσπαθήσεις να αλλάξεις μια άκαμπτη σχέση, ό, τι χαρακτηρισμό κι αν σου προσδώσει ο άλλος άνθρωπος. Όταν αρχίσεις ν’ αποβάλλεις τα αρνητικά στοιχεία από την καθημερινότητά σου, με γοργούς ρυθμούς θα αντιληφθείς ότι η ζωή δεν έχει μόνο βαρίδια αλλά και δρόμους με θετική αύρα και συναισθήματα. Κατά συνέπεια, ωφέλιμο θα ήταν να ξεκαθαρίσεις τη θέση σου και να βρεις το πραγματικό νόημα της ζωής.
Το declutter έχει τελικά πλεονεκτήματα για την ψυχική μας υγεία; Με βάση τα παραπάνω θα μπορούσαμε να πούμε ότι μόνο θετικά στοιχεία μπορεί να σου προσφέρει η όλη διαδικασία, καθώς θα μειωθούν τα επίπεδα του στρες, θα βρεις την ψυχική σου γαλήνη και προπαντός θα είσαι αυθεντικός με τον εαυτό σου. Τέλος, δεν αξίζει να μας περιτριγυρίζει ένα διαρκές μαύρο σύννεφο κι αν είναι να δούμε επιτέλους τον ήλιο, πρέπει να κάνουμε και λίγο χώρο για ν’ ανοίξει το παράθυρο.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου