Η μουσική αποτελεί τρόπο έκφρασης για τους περισσότερους από εμάς. Βάζεις τα handsfree στα αυτιά σου και χάνεσαι στην αγαπημένη σου μελωδία οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, απ’ το πρωί ως το βράδυ. Τις περισσότερες αναμνήσεις μας τις έχουμε συνδέσει με μουσικά κομμάτια, ενώ ανάλογα τη διάθεσή μας ανά πάσα στιγμή ακούμε και την αντίστοιχη μουσική.
Ένα μουσικό κομμάτι μπορεί να σε ταξιδέψει και να σου φέρει στην επιφάνεια συναισθήματα που είναι κρυμμένα βαθιά μέσα σου, όπως χαρά, συγκίνηση, νεύρο, χαλάρωση. Κατ’ αυτό τον τρόπο μπορείς να καταλάβεις πολλά για τη διάθεση κάποιου απ’ τη μουσική που ακούει και να εμβαθύνεις σε κάποια στοιχεία του χαρακτήρα του, μιας και μουσική με διάθεση είναι αλληλένδετα.
Ήδη απ’ τα αρχαία χρόνια θεωρούσαν πως η μουσική διαπλάθει το ήθος των παιδιών κι οι άνθρωποι συμπεριφέρονται με συγκεκριμένο τρόπο εξαιτίας της μουσικής που ακούνε. Η μουσική έχει τη δύναμη να παρασύρει με το ρυθμό, τα κρουστά, το στίχο και την έντασή της, όντας ικανή να διαμορφώσει πέρα από διάθεση και συμπεριφορά, το ύφος μας, τις κινήσεις μας, ακόμη και την ταχύτητα της αναπνοής μας.
Η μουσική δεν έχει ηλικία, λένε, κι όμως αν παρατηρήσεις, είναι πιο σπάνιο ένας άνθρωπος μεγαλύτερης ηλικίας να ακούει ξένη ποπ ή ηλεκτρονική μουσική. Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι προτιμούν πιο χαλαρούς ρυθμούς που να τους κάνουν να ταυτίζονται με το στίχο και τους θυμίζουν τα νιάτα τους. Συνήθως προτιμούν ελληνική μουσική, λαϊκή ή έντεχνη και λιγότερες φορές κλασική ροκ για να διασκεδάζουν με φίλους ή να χαλαρώνουν μετά τη δουλειά.
Αντιθέτως, τα άτομα νεαρότερων ηλικιών τείνουν να πειραματίζονται με περισσότερα μουσικά ήδη ακούγοντας πιο ανεβαστικούς ρυθμούς. Η hip hop κι η reggae που μιλάνε για κοινωνικά προβλήματα φαίνεται να ευαισθητοποιούν τους νέους επηρεάζοντας ακόμη και το στιλ ντυσίματος σε όσους θέλουν να διαφέρουν κι αντιδρούν κατά της μαζικής κουλτούρας, ενώ σύμφωνα με έρευνες ακούγονται από ανθρώπους με υψηλή αυτοπεποίθηση κι εξωστρέφεια.
Η all time classic ροκ μουσική κι η metal δείχνουν άτομα δημιουργικά συνήθως, που αγαπούν τον ήχο των έγχορδων σε συνδυασμό με drums και χαρακτηριστικές φωνές. Οι περισσότεροι ροκάδες αγαπούν τη μοναχικότητά τους και περνούν χρόνο με τον εαυτό τους, ενώ ένα μεγάλο μέρος τους έχει επιχειρήσει να μάθει κάποιο μουσικό όργανο. Σπάνια να είναι κάποιος άγριος ή καταθλιπτικός, διαψεύδοντας αυτά που πιστεύουν οι περισσότεροι κυρίως λόγω της εξωτέρικής τους εμφάνισης.
Δεν μπορώ συνεχίζοντας να φανταστώ κάποιον ο οποίος ακούει dance pop ή ηλεκτρονική μουσική και να ‘ναι εσωστρεφής σαν άνθρωπος. Οι περισσότεροι που αρέσκονται σε remixes και πιο ρυθμικά κομμάτια, συνηθίζουν βγαίνουν και διασκεδάζουν με την ψυχή τους, χορεύοντας στους αγαπημένους τους ρυθμούς έχοντας υψηλή αυτοπεποίθηση και διάθεση για διαφορετικότητα. Επίσης, πολλά κομμάτια σε πιο αργό tempo με high vocals μπορούν να σε χαλαρώσουν και να βοηθήσουν στην αυτοσυγκέντρωσή σου.
Μια playlist με jazz και μπλουζ κομμάτια σίγουρα παραπέμπει σε κάποιον άνθρωπο εκλεπτυσμένο και πράο λίγο μεγαλύτερης ηλικίας. Ο ήχος του σαξόφωνου ή του πιάνου είναι δυνατό να χαλαρώσουν και να μεταφέρουν διάχυτο αισθησιασμό στην ατμόσφαιρα φανερώνοντας κάπως πιο εσωστρεφείς χαρακτήρες. Κάπως έτσι κι οι λάτρεις της κλασικής μουσικής και της όπερας τείνουν να μοιάζουν ψαγμένοι, δημιουργικοί και σίγουροι για τον εαυτό τους μεταφέροντάς μας σε άλλες εποχές με μελωδίες που ηρεμούν και εκφράζουν κάτι το εκλεπτυσμένο.
Λίγο πριν το τέλος δε γίνεται να μην κάνουμε λόγο για την ελληνική μουσική. Λαϊκά, ρεμπέτικα, έντεχνα, ακόμη και παραδοσιακά περιέχουν όλα κάτι απ’ την ιδιοσυγκρασία και την κουλτούρα του Έλληνα. Έντονα τα συναισθήματα, έντονος κι ο στίχος με τον εκάστοτε καλλιτέχνη να δίνει πόνο και μας να τραγουδάμε μαζί του. Θα διασκεδάσεις, θα πονέσεις, θα ταυτιστείς. Δεν είναι ανάγκη να περιγραφούν τα χαρακτηριστικά μας, γιατί ο καθένας μας το βιώνει διαφορετικά κι ακόμη κι οι φανατικοί της ξένης μουσικής σίγουρα θα ακούσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Η μουσική λίγο πολύ είναι παντού, είναι ο τρόπος ζωής μας. Υπάρχουμε κι εμείς που ακούμε λίγο απ’ όλα χωρίς απαραίτητα να μην ξέρουμε τι μας αρέσει, γιατί απλά εκτιμάμε το συναίσθημα και τους διαφορετικούς ρυθμούς. Για τον καθένας μας η μουσική σημαίνει το κάτι διαφορετικό κι είναι μέσο εξωτερίκευσης όσων νιώθουμε, γι’ αυτό δυνάμωσε την ένταση στο αγαπημένο σου κομμάτι κι αφέσου στο ρυθμό της.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη