Υπάρχει καλύτερη ιδέα από μια βραδιά ταινιών; Ο καλύτερος αντιπερισπασμός για να μπορέσετε να μείνετε τα «δυο σας» για ερωτικά τετ-α-τετ χωρίς παρεμβολές και με αρκετή ώρα στη διάθεσ;h σας, ώστε να νιώσετε και οι δυο άνετα.
Όποιος και να το προτείνει, έχει σκεφτεί το ενδεχόμενο απλώς να παραμείνετε στην προβολή της ταινίας και να μην υπάρξει «έκρηξη ηφαιστείου». Λόγου χάρη, είστε ακόμα στην αρχή, δεν έχετε προχωρήσει κι είναι η στιγμή που αρχίζει να φουντώνει η έλξη. Πριν ενδεχομένως απορρίψεις την πρόταση, ίσως γιατί φοβάσαι την εξέλιξη των πραγμάτων, ρίξε μια ματιά στις ταινίες που θα σου προτείνουμε και διάλεξε εκείνη που ταιριάζει και στους δυο σας, αλλά και στο επιθυμητό αποτέλεσμα που θες να καταλήξει η βραδιά ταινίας με το ταίρι σου.
1. “The Sheltering Sky”
Αδιαμφισβήτητα μια από τις καλές ταινίες που σκηνοθέτησε ο Bernardo Bertolluchi, ο οποίος βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Bοwles Paul και έδωσε μια άλλη «πνοή» στη διήγηση της ιστορίας που ξετυλίγεται μπροστά στην οθόνη μας. Μια ιστορία που θέλοντας να δείξει πόσο έντονη κι αποκρουστική μπορεί να γίνει μια ζωή, που διαρκώς απαξιώνει την ψυχική και σωματική επαφή και δίνοντας έμφαση στον δυναμικό χαρακτήρα του έρωτα που όσα χρόνια κι αν περάσουν είναι εκεί να δώσει πάλι τη σπίθα να παλέψεις για όσα νιώθεις. Ένα ζευγάρι λοιπόν, από μια μεγαλούπολη αναζητά «σανίδα» να πιαστεί ταξιδεύοντας στη Βόρεια Αφρική δίχως να τους ενδιαφέρει ο προορισμός, παρά μόνο να ξεφύγουν από την ανιαρή ζωή του σύγχρονου κόσμου. Έρωτας, ίντριγκες εγωιστικές και πόλεμος που ξεχειλίζει από την αιώνια κόντρα μεταξύ αισθητικού προστάγματος και αλήθειας, θα σε κάνει να θες να τη δεις μέχρι το τέλος. Και γιατί όχι, να σε βάλει σε σκέψεις. Είναι άραγε τέχνασμα ο έρωτας ή μια μορφή αλήθειας με πολλούς δόλους να σε κυβερνούν;
2. “Ultimo Tango a Parigi / Last Tango in Paris”
Θα παραμείνουμε στην καλλιτεχνική αποτύπωση του Bernardo Bertolluchi, με μια πιο παθιασμένη σε σκηνές ταινία. Έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά για τον τρόπο που γυρίστηκε και με όσα περιείχε ως εξέλιξη στην πλοκή της. Εμείς θα επικεντρωθούμε στο γεγονός πως η ιστορία της μιλά για δυο ανθρώπους, που έχουν περιπλανηθεί στα «μονοπάτια» των βιωμάτων τους. Ο πρωταγωνιστής Marlon Brando, έχοντας χάσει ξαφνικά τη γυναίκα του από αυτοχειρία, κατακλύζεται από απόγνωση. Σοκαρισμένος καταφεύγει στην πιο «έντονη» λύση, στο ερωτικό πάτημα που του προσφέρει μια νεαρή Παριζιάνα. Επιλέγουν μέσα από την υπαρξιακή σύγκρουση να οπισθοχωρήσουν και να αφεθούν χωρίς να υπάρχουν πάνω τους κοινωνικές νόρμες για το τι είναι ηθικό ή μη. Υπάρχουν σημεία που σου προσφέρουν κριτική σκέψη, για τις επιθυμίες που αν δεν τις κυνηγήσεις απομακρύνονται κι από την άλλη σου παρουσιάζουν τον φαύλο κύκλο της μοναξιάς και του θανάτου που αναπόφευκτα έρχεται. Το πιο στυγερό σημείο στην πλοκή είναι η περιβόητη σκηνή με το βούτυρο, που θέλοντας και μη, φανερώνει πόσο δύσκολο είναι να συνυπάρξουν δυο διαφορετικοί «κόσμοι» καθώς και το γεγονός της αντίδρασης μιας ταπεινωμένης γυναίκας όταν δεν ακούγονται τα θέλω της.
Μήπως δεν ξέρεις ούτε εσύ τι είστε ή τι νιώθει για σένα;
3. “The Broken Circle Breakdown”
Μια πρόσφατη σε σχέση με τις προηγούμενες επιλογή, με θέμα της μια παθιασμένη γνωριμία και μια δραματική εξέλιξη στην πορεία του γάμου τους. Ένα ζευγάρι με πολλές αντιθέσεις ως προσωπικότητες, που μέσα από την απόκτηση ενός παιδιού αντιμετωπίζουν όσα δεινά θα μπορούσε να τους φέρει η ζωή. Ξεκινά η σύγκρουση των δυο πρωταγωνιστών. Ένα θέμα που ξεκινάει με την καθημερινότητα μιας οικογένειας και καταλήγει γροθιά στο στομάχι, που το μόνο που μπορεί να σε τροφοδοτήσει άμεσα είναι ο συναισθηματικός κόσμος που τόσο εύκολα μπορεί να σε κυριεύσει και τόσο δύσκολα να σε επαναφέρει. Η πλοκή της έχει έναν παράφορο έρωτα, αστείρευτο πάθος και οικοδομεί όσα όλοι ονειρευόμαστε. Στο τέλος κυριαρχούν οι εναλλασσόμενες σε ισορροπία δόσεις ευτυχίας και δυστυχίας που σε κάνουν να αναρωτιέσαι, πόσο οξύμωρος μπορεί να καταντήσει ο κόσμος και πόσο μπορεί να εναντιωθεί απέναντί του ο έρωτας και το πάθος! Αν θες μια ταινία που να σε κάνει να βιώσεις μέσω της οθόνης μια εξαιρετικά δοσμένη ρεαλιστική απεικόνιση της ζωής και του έρωτα, τότε μάλλον θα πρέπει να τη δεις.
4. “Blue is the warmest color”
Άλλο ένα στόρι βασισμένο σε διήγημα, όπως και τα περισσότερα άλλωστε. Εδώ συναντάμε τη ζωή μιας έφηβης που αρχίζει να αναζητά τον ερωτικό της προσανατολισμό. Ως ταινία που μιλά καθαρά για εφηβική φύση, η πλοκή της έχει ουσιαστική εμβάθυνση στον εσωτερικό κόσμο των χαρακτήρων, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται η ευαίσθητη εφηβική φύση, που εδώ εύστοχα εξερευνάται δίνοντας πληθώρα ερμηνευτικά μηνύματα. Έντονα στοιχεία του γαλλικού κινήματος που συναντάμε τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Μας τοποθετεί σε ένα περιβάλλον απόλυτου ρεαλισμού κι ακολουθεί πιστά την ηρωίδα του καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, ωθώντας τον θεατή να αποδεχτεί τη διαφορετικότητά του καθενός και τις αλλαγές που αυτή συνεπάγεται, για τη μετέπειτα ζωή μας. Μας προϊδεάζει με καλό τρόπο να αντιληφθούμε πως μπορεί κάποιος να έχει διαφορετικές απολαύσεις από εμάς, αλλά αυτό δε σημαίνει πως ο χαρακτήρας του ανθρώπου αλλοιώνεται. Αντιθέτως, ωριμάζει- εξελίσσεται συνεχώς κι έχει πλήρη γνώση για τα όσα βιώνει. Μια καθαρά έντονη διήγηση που δε θα μπορούσε να κάνει πιο πειστικό το συμπέρασμα πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει κάθε είδους συναίσθημα.
5. “Newness”
Ένα νέο ζευγάρι γνωρίζεται μέσω μιας πλατφόρμας γνωριμιών. Αρχίζουν μια, που ειδάλλως κανείς από τους δυο δε θα ήθελε να δει να «μαραζώνει». Ξεκινούν, ύστερα από ταραγμένα νερά στη σχέση τους, να συζητούν για ενδεχόμενες λύσεις. Μια ταινία που σε κάνει να αναγνωρίζεις πολλά στοιχεία της σύγχρονης κοινωνίας. Η ροή εξελίσσεται με τους δυο πρωταγωνιστές να αποφασίζουν να ξεφύγουν από το τυπικό μοντέλο μιας μονογαμικής σχέσης. Αν αυτό που θες να περάσεις στην σχέση σου είναι το μήνυμα για το πώς να ξεπεράσετε μαζί τα όρια, τις επιθυμίες, τις αδυναμίες μας και να ξεκαθαρίσετε την έννοια της δέσμευσης, τότε είναι μια καλή επιλογή. Η αγάπη στο σενάριο παίρνει τη μορφή της απορίας, του δισταγμού και της «αναρχικής» αδιεξόδου. Οι ερμηνευτές προσπαθούν να βρουν την τέλεια συνταγή για να κρατήσουν ζωντανή τη σχέση τους, ενώ παράλληλα έχουν να αντιμετωπίσουν τους προσωπικούς τους δαίμονες που αν δε βρουν τρόπο να τους κοντρολάρουν, θα χρειαστεί να έρθουν αντιμέτωποι έχοντας δυσοίωνο τέλος. Η ταινία συμπερασματικά μας παρουσιάζει μια μοντέρνα σχέση, μέσω της οποίας θέτει πολλά ερωτήματα. Πόσο εν τέλει έχει επηρεάσει η τεχνολογία τη σχέση μας; Υπάρχει ουσιαστικός δεσμός με τον σύντροφό μας και γενικώς στην ερωτική μας ζωή; Αυτά κι άλλα πολλά θα σε κάνει να αναλογιστείς αυτή η ταινία.
Αν σου άρεσε κάποια από τις παραπάνω επιλογές και σκοπεύεις να περάσεις τα δικά σου μηνύματα στον σύντροφό σου, το μόνο που σου μένει να κάνεις είναι να βρεις τα σνακ που θα σας συντροφεύσουν, μια καλή μουσική απόκρουση που θα ταιριάξει στο σκηνικό. Και να θυμάσαι: το σινεμά δεν είναι ανάλυση! Είναι η αναταραχή του μυαλού με όσα μηνύματα αφήνεις να διεισδύσουν στη δράση σου!
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου