O Joseph Arthur De Gobineau ήταν Γάλλος αριστοκράτης, που υποστήριξε ότι υπάρχουν πνευματικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων μέσω των φυλών, του χρώματος και των πεποιθήσεων. Εξέφρασε τη θεωρία του πάνω στο γεγονός ότι οι πολιτισμοί παρακμάζουν και πέφτουν όταν οι φυλές αναμειγνύονται κι ότι η λευκή φυλή είναι ανώτερη όλων. Έτσι, έχτισε την αρχή για τη μεγαλύτερη «επιστημονική» ρατσιστική θεωρία. Τάραξε τα νερά απ’ άκρη σ’ άκρη. Έγραψε ένα δοκίμιο για την ανισότητα των ανθρωπίνων φυλών, που όχι μόνο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, αλλά έχτισε ένα ολόκληρο επαναστατικό κίνημα.
Στο έργο του αυτό εκφράζει την άποψη ότι μεταξύ των ανθρώπινων φυλών υπάρχει μια ιεραρχία. Τεκμηριώνεται από βιολογικές, ανθρωπολογικές κι ιστορικές μελέτες. Πίστευε ότι ανώτερο όλων είναι το λευκό έθνος των Αρίων. Υποστήριξε ότι η μοίρα των ανθρώπινων πολιτισμών καθορίζεται από τη φυλετική τους σύνθεση κι ότι οι Άριες κοινωνίες ανθίζουν όσο δεν έρχονται σε επιμιξία με μαύρα και κίτρινα στοιχεία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δέκα είναι οι μεγάλοι πολιτισμοί που αναπτύχθηκαν στην ιστορία της ανθρωπότητας: Περσικός, Ινδικός, Αιγυπτιακός, Ασυριακός, Αρχαίος Ελληνικός, Κινεζικός, Γερμανικός του 5ου μΧ, Αλλεγανιακός της Βορείου Αμερικής, Μεξικάνικος και Περουβιανός. Κι όλοι τους έγιναν κι αναπτύχθηκαν με την καθοριστική συμβολή της «Αρίας Φυλής».
Κι ερχόμαστε στο σήμερα. Όταν ζεις σε μια κοινωνία που η κρίση επηρεάζει τις ζωές μας άμεσα, δεν έχεις κάτι να σκεφτείς περισσότερο από το να είσαι ενεργός πολίτης. Η ενσυναίσθηση θα πρέπει να οδηγεί την κρίση σου. Τα ιστορικά δρώμενα ν’ ακουμπάνε στην καρδιά σου. Οι πράξεις σου προς την κοινή συμβίωση να ανοίγουν δρόμους κι όχι να χτίζουν οχυρά. Με γνώμονα τη μεγάλη αναταραχή που έφερε το 1880, το έργο του Joseph Arthur, Comte de Gobineau και την αβεβαιότητα που πάντα θα ταράζει τις ζωές μας, ήρθε η ώρα -επιτέλους- να αναθεωρήσουμε την κρίση μας.
Η ανασφάλεια για το διαφορετικό ή το μη γνώριμο, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά των κοινωνικών στάσεων και συμπεριφορών, που αντί να μας δένουν και να μας κάνουν ν’ αγαπάμε το διαφορετικό, μας ωθούν στον αφανισμό του. Η λύση; Πέρα από ανοιχτά μυαλά, αίσθημα αθωότητας κι αποδοχή, είναι ο επαναπροσδιορισμός των βασικών ανθρώπινων αξιών. Για να στηρίξεις το σήμερα αλλά και το αύριο της ανθρώπινης πορείας πρέπει ν’ αποδεχθείς πρωτίστως εσένα- τα διαφορετικά και ξεχωριστά σου στοιχεία! Μην προσπαθείς να μοιάσεις, συγχρονιστείς κι αφομοιωθείς από το σύστημα. Στην κατεύθυνση αυτή, πρέπει να είσαι έτοιμος να δώσεις την ευκαιρία να εκφραστεί ελεύθερα κάθε άποψη, σκέψεις και συναισθήματα.
Οι άνθρωποι μπορεί να είμαστε διαφορετικοί εξωτερικά, ενώ το μέσα μας είναι το πιο όμορφο κομμάτι που μπορούμε να χαρίσουμε ο ένας στον άλλον. Όταν το αφήσεις να απλωθεί και ν’ ανθίσει, θα συνειδητοποιήσεις πως όλοι μας είμαστε ένας μεγάλος συνδετικός κρίκος. Το να συναναστρέφεσαι και μάλιστα ν’ αφουγκράζεσαι με ιδιαίτερη προσοχή και κατανόηση όλα τα μηνύματα που σου στέλνει ο συνομιλητής σου μέσω ιδεών, εικόνων και αξιών δε θα πρέπει να σε κάνει απόμακρο, αλλά «σφουγγάρι» γνώσεων.
Το νόημα είναι να μη σταθούμε στο γεγονός, πως λίγο-πολύ όλοι κρύβουμε ενδόμυχα προκαταλήψεις και στερεότυπα έναντι άλλων. Πρέπει κι είναι κρίσιμο, να εστιάσουμε στην ενίσχυση κι επικρότηση όσων καταφέρνουν να αποδεχτούν το διαφορετικό στην κοινωνία. Σε εκείνους που κατορθώνουν να παραδεχτούν και να κάνουν πίσω την αυτοεκτίμησή τους. Μια καθαρά εγωιστική τάση που όλοι έχουμε μέσα μας, ακόμη κι αν το αρνούμαστε.
Ο καθένας μας δίνει καθημερινές μάχες ενάντια στα πάθη του και τις φοβίες του. Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα είναι μία από αυτές τις μάχες, που φυσικά δεν είναι εύκολο να κατακτηθούν άμεσα. Σκεφτείτε όμως, με πόσες μάχες έχουμε κατακτήσει όλα όσα έχουμε τώρα; Και πόσες ακόμη μπορούμε να φέρουμε εις πέρας; Εμείς οι ίδιοι θα αλλάξουμε. Είναι αναγκαίο ν’ αρχίσουμε να θεωρούμε πιο χρήσιμη τη διαφορετικότητα από τη μαζικότητα. Γιατί πραγματικά είναι.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου