Καθένας είναι μοναδικός και ξεχωριστός. Με τα δικά του χαρίσματα, τις συνήθειές του, τις αντιδράσεις του και μια προσωπικότητα που ήρθε ν’ αφήσει το στίγμα της σ’ αυτή τη ζωή. Μια προσωπικότητα με τις δικές της διαστάσεις και τα δικά της γνωρίσματα. Με διαστάσεις που αντιπροσωπεύουν ευρείες περιοχές ενός χαρακτήρα, πολύπλοκες και ποικίλες. Όμως, πόσες διαστάσεις μπορούν να χωρέσουν μέσα σε μια προσωπικότητα; Πόσα γνωρίσματα τη χαρακτηρίζουν;

Πίσω από μεγάλο όγκο βιβλιογραφίας, υπάρχει μια ασυμφωνία σχετικά με τις ακριβείς ετικέτες που θα μπορούσαν να δοθούν σε κάθε διάσταση μιας προσωπικότητας, με πολλούς σύγχρονους ψυχολόγους να υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πέντε βασικές διαστάσεις που είναι ικανές να σε βοηθήσουν να κατανοήσεις καλύτερα κάθε χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς σου, δίνοντάς σου μια εικόνα για τη δική σου προσωπικότητα και βοηθώντας σε να κατανοήσεις καλύτερα τους άλλους. Επομένως, τι λες; Πάμε να ξεδιπλώσουμε τα πέντε πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας;

Το πρώτο χαρακτηριστικό προέρχεται απ’ τη λέξη «openness», δηλαδή ειλικρίνεια, αλλά μέσα απ’ την περιγραφή της ανθρώπινης προσωπικότητας στο μοντέλο Big Five , δηλώνει το άνοιγμα στην εμπειρία. Ειλικρίνεια απέναντι στη ζωή, στο καινούργιο, στο διαφορετικό, απέναντι στον εαυτό σου και τους άλλους. Κύριο γνώρισμα; Η φαντασία και η διορατικότητα, Οι άνθρωποι που έχουν υψηλό αυτό το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας είναι περίεργοι για τον κόσμο και τους άλλους ανθρώπους. Είναι ανοιχτοί σε νέες καταστάσεις και εμπειρίες. Στην αντίθετη πλευρά αυτού του χαρακτηριστικού της προσωπικότητας, ο παραδοσιακός και αυτός που αντιστέκεται στην αλλαγή.

 

 

Το δεύτερο χαρακτηριστικό περιλαμβάνει υψηλά επίπεδα στοχαστικότητας, έλεγχο των παρορμήσεων και στοχευμένες συμπεριφορές. Κι αν η σκέψη σε πάει στη συνειδητότητα είναι γιατί ξέρεις να προσέχεις τις λεπτομέρειες. Τα άτομα με υψηλή ευσυνειδησία τείνουν να ‘ναι οργανωτικά, να σκέφτονται πώς η συμπεριφορά τους επηρεάζει τους άλλους και να προσέχουν τις προθεσμίες. Και στην αντίθετη πλευρά αυτού του χαρακτηριστικού της προσωπικότητας, εκείνος που χρονοτριβεί. Ο αναβλητικός, ο λιγότερα οργανωτικός, εν ολίγοις αυτός που αγαπάει την ακαταστασία.

Τρίτη στη σειρά των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας έρχεται η εξωστρέφεια. Και μαζί της ακολουθεί μια προσωπικότητα που αγαπάει την παρέα και την τόνωση άλλων ανθρώπων. Μια προσωπικότητα που της αρέσει να ‘ναι το επίκεντρο της προσοχής. Είναι ενθουσιώδης, συμμετέχει σε κοινωνικές συγκεντρώσεις, είναι γεμάτη ενέργεια. Αν δεν είσαι κάτι απ’ αυτά, τότε ανήκεις στην άλλη όψη του νομίσματος, δηλαδή σε χαρακτηρίζει η εσωστρέφεια.

Τέταρτο χαρακτηριστικό στη σειρά η ταπεινότητα που περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως η εμπιστοσύνη, ο αλτρουισμός, η καλοσύνη, η στοργή κι άλλες φιλοκοινωνικές συμπεριφορές. Αν τα γνωρίσματά αυτά σε χαρακτηρίζουν τότε πραγματικά νοιάζεσαι για τον άνθρωπο, έχεις ενσυναίσθηση και συνεισφέρεις σ’ αυτό που λέγεται ευτυχία. Αν πάλι πιάνεις τον εαυτό σου να ‘ναι λιγάκι ανταγωνιστικός και χειριστικός, τότε απέχεις απ’ αυτό το χαρακτηριστικό και ίσως πρέπει να το ξανακοιτάξεις.

Και φτάνουμε στην πέμπτη διάσταση και στο χαρακτηριστικό που σχετίζεται με τη συναισθηματική σταθερότητα κάποιου και τον βαθμό του ελέγχου των αρνητικών συναισθημάτων. Μερικοί ψυχολόγοι το αναφέρουν κι ως νευρωτισμό. Επομένως, αν έχεις την ικανότητα να παραμένεις ήρεμος, ισορροπημένος και να διαχειρίζεσαι τα αρνητικά συναισθήματα, τότε έχεις το επίπεδο αυτού του χαρακτηριστικού αρκετά υψηλά. Στην αντίθετη περίπτωση, βιώνεις εναλλαγές διάθεσης, άγχος, ευερεθιστότητα και θλίψη.

Αυτά είναι τα πέντε σημαντικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Αυτοί είναι οι πέντε γενικοί τομείς που καθορίζουν την ανθρώπινη προσωπικότητα και εξηγούν τις ατομικές διαφορές. Σημαντικό είναι όμως να θυμάσαι πως η συμπεριφορά περιλαμβάνει αλληλεπίδραση μεταξύ της υποκειμενικής προσωπικότητας ενός ατόμου και των μεταβλητών μια κατάστασης, γιατί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται κάποιος παίζει ρόλο στο πώς μπορεί ν’ αντιδράσει. Επομένως, δεν έχεις παρά να προσδιορίσεις τον δικό σου τύπο προσωπικότητας.

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.