Η ενσυνειδητότητα, ή αλλιώς mindfulness, μας βοηθά να αναπρογραμματίσουμε τον εγκέφαλό μας και ν’ανοίξουμε την πόρτα προς την ευτυχία. Γιατί διώχνοντας το στρες και βρίσκοντας τη συναισθηματική μας ισορροπία, τελικά, είμαστε πιο ευτυχισμένοι.

Γι’ αυτό τώρα κάνε λίγη ησυχία κι άκουσε τον εαυτό σου, παρατήρησέ τον. Θα δεις στα μάτια σου πως υπάρχουν στιγμές που βλέπεις την ίδια την ευτυχία ζωγραφισμένη πάνω σου. Στιγμές που είσαι ελεύθερος, χωρίς πρέπει, που είσαι ο εαυτός σου στην καλύτερή του εκδοχή. Θα δεις στιγμές που ζεις την απόλυτη ηρεμία και ευτυχία. Στιγμές που δεν υπάρχει ούτε ψήγμα άγχους, ανησυχίας, φόβου, λύπης ή αρνητικών σκέψεων. Στιγμές που είσαι εκατό τις εκατό εκεί, απόλυτα εναρμονισμένος με το εδώ και το τώρα.

Και ναι, αυτό είναι ένα απ’τα μικρά μυστικά της ευτυχίας είτε βιώνεις άγχος, ανησυχία και φόβο είτε όχι. Και αυτό είναι κι ένα απ’ τα δυνατά χαρτιά της ενσυνειδητότητας. Αναπνοές, ασκήσεις, καθοδηγούμενοι οραματισμοί και τεχνικές που σου μαθαίνουν να έχεις την επίγνωση των σκέψεών σου, των αισθήσεων του σώματός σου και τα συναισθημάτων σου, με σκοπό να ζεις στο μέγιστο την κάθε παρούσα στιγμή. Γι’ αυτό κι εμείς σου δίνουμε μερικούς τρόπους να διαχειριστείς τα δύσκολα συναισθήματα με ενσυνειδητότητα.

 

1. Άκου την καρδιά σου

Τα συναισθήματά σου αποτελούν έναν τρόπο με τον οποίο το σώμα επικοινωνεί μαζί σου κάθε στιγμή. Κατά τη διάρκεια της ημέρας βιώνεις πολλά απ’ αυτά. Με το να ελέγχεις την καρδιά σου και να τη «ρωτάς» από πού πηγάζουν τα αρνητικά συναισθήματα, αποκτάς καλύτερο δέσιμο με τον εαυτό σου. Γενικότερα δεν μπορείς να φανταστείς πόσο θετικά θα επηρεάσει την καθημερινότητά σου, το να αρχίσεις να επικοινωνείς με την καρδιά σου. Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα νιώσεις αγχωμένος, θα κατεβάσεις ρολά και δε θα ακούς τίποτα, σκέψου την πηγή των συναισθημάτων σου και ξεκίνα να της μιλάς.

 

2. Παρατήρησε τις σκέψεις σου

Μπορείς να το κάνεις αυτό; Τι παρατηρείς; Σταμάτησε αυτό που κάνεις και άρχισε να παρατηρείς τις σκέψεις σου. Είσαι συγκεντρωμένος ή σκέφτεσαι τι πρέπει να κάνεις μετά; Άσε τις σκέψεις να περνούν και να φεύγουν και μαλακά εστίασε εκεί που εσύ θέλεις. Μην κρίνεις τον εαυτό σου για όσα σκέφτεται, απλά αποδέξου τα και επανέφερε την προσοχή σου εκεί που αισθάνεσαι καλύτερα. Δοκίμασε το και δες τι θα συμβεί. Μην απορήσεις αν αισθανθείς ένα κενό. Αυτό είναι το ζητούμενο, ν’ αδειάσει η σκέψη, να ηρεμήσεις, να νιώσεις εναρμονισμένος με τις σκέψεις σου.

 

 

3. Παρατήρησε το περιβάλλον σου

Είναι προτιμότερο να το κάνεις όταν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο αλλά δεν υπάρχουν πραγματικά περιορισμοί -απλώς εστίασε σ’αυτό που συμβαίνει γύρω σου. Παρατήρησε την κίνηση. Εστίασε στους ανθρώπους που περπατούν. Παρατήρησε ένα όμορφο λουλούδι, την κίνηση του ανέμου, τον ήλιο ή τη βροχή. Μπορεί να εξασκηθείς όταν πηγαίνεις μια βόλτα, όταν κάθεσαι στην αυλή σου, ή όταν γυρνάς σπίτι απ’τη δουλειά. Μη μένεις στις σκέψεις σου αλλά γέμισε το μυαλό σου και την καρδιά σου με εικόνες και στιγμές. Τον άνεμο που βλέπεις να κουνάει τα φύλλα, νιώσε τον μέσα σου.

 

4. Ενεργοποίησε τις πέντε αισθήσεις σου

Ένας απ’ τους καλύτερους τρόπους για να το πετύχεις αυτό είναι να εστιάσεις την προσοχή σου στην παρούσα στιγμή. Σταμάτησε για λίγο αυτό που κάνεις και παρατήρησε τι συμβαίνει γύρω σου. Τι θορύβους ακούς; Τι αρώματα μυρίζεις; Τι κάνουν οι άλλοι γύρω σου; Όπου κι αν βρίσκεσαι, ό,τι κι αν κάνεις, βάλε την πλήρη προσοχή σου και τις αισθήσεις σου να φέρουν στο μυαλό σου το τώρα. Συγκεντρώσου στο πώς νιώθεις το σώμα σου, πώς ακουμπάει τις διάφορες υφές γύρω σου, πώς φαίνονται τα διάφορα χρώματα της φύσης ή του σπιτιού ή της πόλης. Άσε τις αισθήσεις σου να σε καθοδηγήσουν.

 

5. Νιώσε ευγνωμοσύνη

Καλό είναι να εστιάζεις την προσοχή σου σε ό,τι είναι θετικό στη ζωή σου την παρούσα στιγμή. Φέρε στο προσκήνιο του μυαλού σου απαλά τα καλά πράγματα, αντί ν’ανησυχείς για το μέλλον ή να ξαναζείς το παρελθόν. Εστιάζοντας στο τώρα δημιουργείς ένα πιο θετικό αύριο και βρίσκεις τη δύναμη να ξεπεράσεις το χθες. Δε χρειάζεται να συμβεί κάτι μεγάλο για να πεις μερικά ευχαριστώ. Πες ευχαριστώ για το όμορφο γεύμα που είχες, τον καλό ύπνο που πήρες, τους ευχάριστους ανθρώπους που έχεις γύρω σου, το γλυκό που σε περιμένει στο ψυγείο, που κάποιος στο έφτιαξε με αγάπη.

 

6. Εστίασε στην αναπνοή σου

Ένα άλλο σημείο πρόσβασης στη διαχείριση των συναισθημάτων είναι να επιστήσεις την προσοχή σου στην αναπνοή σου. Η αναπνοή συμβαίνει με ή χωρίς τη συνειδητή επίγνωση, αλλά στρέφοντας την προσοχή εκεί μπορείς να βοηθήσεις το μυαλό να επικεντρωθεί όπου εσύ επιθυμείς. Αν είσαι σπίτι κάτσε αναπαυτικά, ίσιωσε την πλάτη και παρατήρησε πώς αναπνέεις. Έπειτα πάρε πέντε βαθιές αναπνοές και έλεγξε την εισπνοή και την εκπνοή σου. Προσπάθησέ το αρκετές φορές μες στη μέρα, ιδίως στις πιο αγχώδεις σου στιγμές. Να θυμάσαι πως αυτή είναι μια άσκηση που μπορείς να εφαρμόσεις οπουδήποτε και όποια ώρα της ημέρας θέλεις.

 

7. Πάρε τον έλεγχο του σώματός σου

Το σώμα λειτουργεί χωρίς τη συμμετοχή σου. Αναπνέεις αυτόματα, η καρδιά σου συνεχώς χτυπά και οι σωματικές λειτουργίες συνεχίζονται ανεξάρτητα από ό,τι κάνεις. Όμως το σώμα στέλνει συνεχώς μηνύματα μέσω των αισθήσεων. Γι’ αυτό αφιέρωσε λίγο χρόνο και έλεγξε το. Τι παρατηρείς; Πού κρατάς την έντασή σου; Έχεις κάπου πόνο; Νιώθεις βάρος; Το να στρέψεις την προσοχή στο σώμα μπορεί να σε βοηθήσει να επαναπροσδιορίσεις αυτό που γίνεται στο παρόν και να επιλέξεις τι σε βοηθάει. Είναι όπως όταν ακούς την αγαπημένη σου μουσική, το σώμα χαλαρώνει και ηρεμεί, οπότε δεν την κρατάς. Βγαίνεις για καφέ μ’έναν φίλο και αισθάνεσαι να πνίγεσαι, φεύγεις.

 

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι ακολούθησαν τεχνικές της ενσυνειδητότητας, βελτίωσαν την ψυχική, συναισθηματική, κοινωνική και φυσική τους υγεία. Μείωσαν την ανησυχία τους, τη δύσκολη συμπεριφορά τους, την υπερκινητικότητά τους και το άγχος τους. Επομένως δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις τις παραπάνω τεχνικές και να αφήσεις το σώμα σου και το μυαλό σου να σε ταξιδέψουν.

Άκου τον εαυτό σου, γιατί αυτός ξέρει.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου