Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι το σώμα μας -στην κυριολεξία- σε επίπεδο κυττάρων, είναι μια τεράστια μπαταρία; Κι όπως, κάθε μπαταρία, για να διατηρηθεί θέλει συνεχής ροή φόρτισης κι αποφόρτισης; Ο Ηράκλειτος είπε «τα πάντα ρει», ο Τάο μίλησε για το Γιν και το Γιανκ και η αρχή της συμπαντικής κίνησης μας δείχνει πως όλα έρχονται κι όλα φεύγουν, όλα γεμίζουν κι όλα αδειάζουν για να υπάρχει ροή.
Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, οι αυτόχθονες κοινωνίες, έχουν υποστηρικτικά αναφέρει τα οφέλη της θεραπευτικής δύναμης της γης. Για παράδειγμα ο αρχαίος φιλόσοφος Ge Hong, ανέφερε πως οι άνθρωποι κατοικούν μέσα στο τσι και το τσι κατοικεί μέσα στους ανθρώπους. Απ΄τον ουρανό και τη γη μέχρι και χιλιάδες πράγματα το καθένα απαιτεί τσι για να ζήσει (όπου το «chee» στην κινέζικη ιατρική ορίζεται ως η ζωτική ενέργεια που γεμίζει το σύμπαν). Ο Ιπποκράτης ανέφερε ότι τα σώματα δέχονται τόση φυσική, νοητική, συναισθηματική -θετική κι αρνητική- πληροφορία που πρέπει ν’ απελευθερώνουν αυτήν τη ροή, γιατί αν το σώμα μπλοκάρει δημιουργείται η ασθένεια.
Ακόμα, στη σύγχρονη επιστήμη υποστηρίζεται κι η ικανότητα των ηλεκτρονίων της γης να εξισορροπούν το ηλεκτρικό ρεύμα του σώματός μας. Και κάπου εδώ φτάνουμε, σ’ αυτό που λέμε «γείωση» -το αρχαίο μυστικό για την αναζωογόνηση του σώματος. Αυτή τη σύνδεση του σώματός μας με την αιώνια, φυσική, απαλή ενέργεια της γης. Την τεχνική που μπορεί να επηρεάσει θετικά το μυαλό -αλλά διαφέρει τελείως απ’ την πρακτική που χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ψυχικής υγείας. Τι πρέπει να κάνεις όμως αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις την τεχνική της γείωσης;
Περπάτα ξυπόλυτος στο χώμα. Βρες χρόνο και αφιέρωσε λίγο απ’ αυτόν ώστε να συνδέσεις τα γυμνά σου πόδια με το έδαφος, το γρασίδι, την άμμο ή τη λάσπη. Κάνε μια βόλτα στο κοντινό σου δασάκι, σ’ ένα πάρκο, στην παραλία. Μην αποσπάς την προσοχή σου με τίποτα. Απλά δώσε προσοχή στην αίσθηση που προσφέρει η γη κάτω απ’ τα πόδια σου.
«Γείωση» σημαίνει να ‘ρθεις σ’ επαφή με τα στοιχεία της γης. Άνοιξη ήρθε άλλωστε κι είναι ευκαιρία να φτιάξεις το μπαλκόνι σου ή τον κήπο σου. Γι’ αυτό λοιπόν σκάψε τη γη, πάρε το χώμα ανάμεσα στα χέρια και τα δάκτυλά σου και δώσ’ του ζωή. Και σε διαμέρισμα αν βρίσκεσαι, δημιούργησε με το χώμα και τα λουλούδια τα περβάζια σου και τις γλάστρες σου. Η φυσική ενέργεια του χώματος θα κάνει δουλειά.
«Γείωση» σημαίνει να κοιμάσαι στη φύση. Μπορεί να φαίνεται ανέφικτο, αλλά ίσως η καλύτερη σύνδεση του σώματος με τη γη να γίνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Δες το σαν εμπειρία -μια στο τόσο- και κανόνισε μια εξόρμηση στην εξοχή ή στην παραλία. Πάρε τα απαραίτητα και αφέσου στη θέα του ουρανού. Η γη σε συνεργασία με το σώμα σου θα κάνει τα υπόλοιπα.
Ωστόσο, υπάρχουν στρώματα και κάλτσες γείωσης που μπορείς εύκολα να εντάξεις στη θεραπεία γείωσης στα πλαίσια της ρουτίνας ευεξίας σου. Γενικά όμως η γείωση είναι ένας δωρεάν και σχετικά γρήγορος τρόπος που μπορεί να επηρεάσει θετικά τη σωματική και ψυχική σου υγεία. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι τριάντα λεπτά είναι ένας αρκετός χρόνος για ν’ αρχίσεις ν’ απολαμβάνεις τα οφέλη. Και ποια είναι αυτά;
Μπορείς να βελτιώσεις τη χρόνια κόπωση και τις διαταραχές ύπνου. Μπορεί να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου, ν’ αυξήσεις την ενέργεια του οργανισμού, να μειώσεις τα επίπεδα της ορμόνης του άγχους, να ομαλοποιήσεις τους βιολογικούς σου ρυθμούς, ν’ ανακουφίσεις τις μυϊκές εντάσεις και τους πονοκεφάλους, να βελτιώσεις συμπτώματα από διαταραχές που οφείλονται σε ελεύθερες ρίζες και φλεγμονή -όπως ο χρόνιος πόνος. Επιπλέον, βελτιώνεται και η κυκλοφορία του αίματος.
Παρόλ’ αυτά η γείωση -όπως κι άλλες μορφές θεραπειών- δεν είναι μια γρήγορη λύση ή η λύση στα όποια προβλήματα μπορεί ν’ αντιμετωπίζεις. Απαιτεί υπομονή κι επιμονή. Τα οφέλη σίγουρα είναι ενθαρρυντικά. Γι’ αυτό προτού ξεκινήσεις θα πρέπει να ακολουθήσεις τις συμβουλές κάποιου ειδικού ή να ενημερωθείς πλήρως και σωστά. Να επιμείνεις σε μια ρουτίνα γείωσης και φυσικά να δώσεις την προσοχή που απαιτείται απέναντι στον εαυτό σου.
Η αρχή γίνεται ναι μεν με το να περπατάς ξυπόλητος ώστε ν’ αποφορτίζεσαι απ’ τις θετικές φορτισμένες ρίζες, ωστόσο αυτήν τη διαδικασία πρέπει να την κάνεις συνδυαστικά και μ’ άλλους τρόπους όπως ο διαλογισμός, αν θέλεις να’χεις ένα πιο ισορροπημένο αποτέλεσμα.
Όπως και να ‘χει μια μικρή δοκιμή, θα σε πείσει. Στην αρχή θα ‘ρθει μια ζέστη, μετά μια τρεμουλιαστή αίσθηση και στο τέλος ένα όμορφο αίσθημα ευεξίας. Και κάπου εκεί θα ‘χεις πετύχει τη δική σου μικρή αλλά σημαντική γείωση.
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου