Έρχονται μερικές φορές που αναρωτιέσαι, τι είναι τελικά πιο δυνατό; Είναι πιο δυνατό το ίδιο το πρόβλημα ή αίσθηση της απελπισίας που σου δημιουργεί;

 
Φυσικά μες στον προβληματισμό σου αυτόν αισθάνεσαι και μια αμφιβολία για τις δυνάμεις σου και τις ικανότητές σου. Αισθάνεσαι ότι μερικές καταστάσεις σε κάνουν να κολλάς σ’ ένα μέρος απελπισίας που κάνει τη ζωή και την καθημερινότητά σου σκληρή. Και την ίδια στιγμή -αμφιταλαντεύεσαι- γιατί ξέρεις, πως ακόμα και τα πιο δύσκολα προβλήματα κρύβουν μέσα τους μια ευκολία που δυσκολεύεσαι να δεις.

Όμως όλοι μας έχουμε επιθυμίες για κάτι. Όλοι μας έχουμε μια μικρή ή μεγάλη ιδέα που κρύβεται πίσω απ’ τον εαυτό μας. Μια εικόνα που μπορεί να φαντάζει δύσκολη. Μια εικόνα που μας κάνει ν’ αναρωτιόμαστε «μας πώς μπορεί να γίνει αυτό;». Κι έτσι, σαν ανθρώπινα όντα, έχουμε εκπαιδεύσει το μυαλό μας, αυτό που θέλουμε πάρα πολύ – θεωρώντας ότι είναι πολύ δύσκολο- να το ονομάζουμε ακατόρθωτο.

Όμως η φλόγα που καίει μέσα σου, είναι φλόγα. Τα όνειρα κι οι επιθυμίες, στοιχεία όμορφα και αναγκαία. Και για να μπορέσεις να τα πραγματοποιήσεις χρειάζεται χρόνος και κόπος. Χρειάζεται μια διαδικασία. Χρειάζεται ένα εμπόδιο. Γιατί αν το καλοσκεφτείς, τα πάντα κι ό,τι κι αν κάνεις, απαιτούν μια διαδικασία. Άλλοτε μικρότερη κι άλλοτε μεγαλύτερη.

 

Πόσο ασφαλής νιώθεις στη σχέση σου;

Απάντησε 100 ερωτήσεις στο ψυχολογικό μας τεστ και μάθε!

 

Έτσι έρχεται κι η συνειδητοποίηση με το τι πραγματικά ασχολήθηκες. Η συνειδητοποίηση ότι δεν ακολούθησες, αυτό που πραγματικά ήθελε η καρδιά σου. Η συνειδητοποίηση ότι κάτι δε λύθηκε και έμεινε σαν εκκρεμότητα. Η συνειδητοποίηση ότι άφησες κάτι για την επόμενη μέρα κι αυτό γιγαντώθηκε. Εσύ πελάγωσες κι έτσι η κάθε επόμενη ακολουθεί την επόμενη κι ενώ δεν υπήρχε πρόβλημα, άρχισε να δημιουργείται μες στο μυαλό σου. Και μαζί του δημιουργήθηκε και μια απελπισία για αυτό που θα μπορούσε να γίνει και δεν έγινε.

Αλλά μόνο και μόνο επειδή το πιστεύεις, δε σημαίνει ότι είναι και αλήθεια. Οι σκέψεις μπορεί να ‘ναι λανθασμένες -ή θα μπορούσαμε να πούμε- παραμορφωμένες, ανακριβείς ή εντελώς ξένες.

Και τα απελπιστικά συναισθήματά σου να τροφοδοτούν απελπιστικές σκέψεις. Κι επομένως δεν είναι το πρόβλημα δυνατό αλλά η αίσθηση της απελπισίας που δημιουργεί. Γιατί το μυαλό είναι αυτό που λέει ψέματα.

 
Το μυαλό είναι αυτό που προσπαθεί να σε πείσει ότι δεν μπορείς να πετύχεις ή να σου πει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα τα πράγματα να πάνε καλύτερα -αν έστω κι αργά ασχοληθείς με το θέμα που σε απασχολεί. Κι είναι τόσο εύκολο το μυαλό να παγιδευτεί σ’ έναν αρνητικό κύκλο, που καθιστά δύσκολο να δεις τα προβλήματα ως κάτι επιλύσιμο.

Μπορεί ακόμη να σκέφτεσαι «έχω δοκιμάσει τα πάντα και τίποτα δε λειτουργεί». Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια γνωστική παραμόρφωση, σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας. Μπορεί να ‘χεις δοκιμάσει μερικούς τρόπους λύσεων, αλλά να είσαι σίγουρος πως στην πραγματικότητα δεν έχεις δοκιμάσει τα πάντα. Το θέμα είναι να μπορείς να είσαι ανοιχτός στην ιδέα, ότι ο τρόπος που σκέφτεσαι μπορεί να μην είναι ακριβής.

Επομένως όταν αισθάνεσαι απελπισία, πιθανότατα σκέφτεσαι όλους εκείνους τους λόγους για τους οποίους τίποτα δεν μπορεί να σου λύσει το πρόβλημα. Και το κλειδί σ’ αυτήν την περίπτωση είναι ν’ αφιερώσεις λίγα λεπτά για να στηρίξεις τη σκέψη σου το αντίθετο. Ποιες είναι επομένως οι ενδείξεις για να πάνε τα πράγματα καλύτερα; Ή πώς μπορεί ένα πρόβλημα να βελτιωθεί;

Για παράδειγμα, εάν σε πιάνει απελπισία με τα έξοδά σου που δεν μπορείς να διαχειριστείς, μπορεί να μην κάνεις καν τον κόπο να προσπαθήσεις ν’ αυξήσεις τα έσοδά σου με το να βρεις μια δεύτερη δουλειά, ή το πιο απλό, να οργανώσεις τις δαπάνες σου δημιουργώντας έναν μηνιαίο προϋπολογισμό. Κι έτσι σε πιάνει μια απελπισία η οποία δε σου δίνει κανέναν περιθώριο ν’ αναλάβεις ουσιαστική δράση.

Να θυμάσαι, πως η απελπισία -εξ ορισμού- είναι η πεποίθηση ότι τα πράγματα δεν πρόκειται να βελτιωθούν ή ότι δεν μπορείς να πετύχεις μια λύση σ’ ένα πρόβλημα. Όμως πάντα υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για να λύσεις το άλυτο. Γι’ αυτό αφιέρωσε λίγο χρόνο. Κάνε όμορφες σκέψεις και οι καλές ιδέες θα ‘ρθουν μπροστά σου. Κι εκεί θα δεις πως υπάρχουν περισσότερες στρατηγικές απ’ όσες φαντάζεσαι.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου