Λένε πως τα ετερώνυμα έλκονται. Και παρόλο που αυτό είναι μια αρκετά διαδεδομένη αντίληψη, δεν είναι λίγες οι φόρες που παρατηρούμε ότι τα περισσότερα ζευγάρια τείνουν να μοιάζουν μεταξύ τους εξωτερικά. Μέρος της ομοιότητας αυτής οφείλεται στο παιχνίδι του ζευγαρώματος, στην έλξη, στην οικειότητα. Γιατί υποσυνείδητα, αυτό που μας φαίνεται γνώριμο, συνήθως μας αρέσει.

Το ίδιο συμβαίνει και με την εμφάνιση. Οπότε, βλέποντας άλλους ανθρώπους που έχουν παρόμοια εξωτερικά χαρακτηριστικά μ’ εσένα, αισθάνεσαι μεγαλύτερη οικειότητα, συμπάθεια και ως εκ τούτου έλξη. Είναι αυτό που λένε ότι τα πουλιά συρρέουν μαζί και οι άνθρωποι τείνουν να παντρεύονται ή να επιλέγουν συντρόφους παρόμοιας ηλικίας, εθνικότητας ή και φυλετικής καταγωγής. Κι αν αυτό δεν αποτελεί κανόνα στις μέρες μας, μελέτες ενισχύουν αυτή την οπτική.

Και να λοιπόν που η γενετική δεν ασχολείται μόνο με την περίπτωση που κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και βλέπεις κάποιον άλλον -που σου μοιάζει. Και μπορεί αυτός «ο κάποιος» να είναι συνήθως ο αδελφός ή οι γονείς σου με, την παρόμοια δομή προσώπων, το παρόμοιο στόμα και το χρώμα των μαλλιών, αλλά η γενετική ασχολείται και με τα ζευγάρια που μοιάζουν επίσης μεταξύ τους.

 

eBook Box | Be my Baby


€20,00

-----

 

Τα γονίδια προφανώς και παίζουν μεγάλο ρόλο. Εάν δύο άνθρωποι έχουν τους ίδιους γονείς, μεγάλο μέρος της γενετικής τους σύνθεσης είναι παρόμοια. Κι ανάλογα με τα χαρακτηριστικά που μοιράζονται τα αδέλφια, μπορεί να καταλήξουν να μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό. Κι αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ο κρίκος που συνδέει δύο συντρόφους -που ενώ δεν έχουν συγγένεια- τείνουν να μοιάζουν μεταξύ τους.

Για κοίταξε λοιπόν λίγο καλύτερα τον σύντροφό σου. Τι κοινό βλέπεις στα πρόσωπά σας; Είναι τα ζυγωματικά; Το σχήμα των ματιών; Το οβάλ πρόσωπο; Το σχήμα των χειλιών; Υπάρχει κάτι που έστω θυμίζει εσένα; Μη βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα. Δεν είναι αυτό το τέλος της ιστορίας. Γιατί με την πάροδο του χρόνου, οι ομοιότητα των συντρόφων αυξάνεται ακόμα περισσότερο. Και η ομοιότητα δυναμώνει. Κι αν κάποιος θα μπορούσε να το αποδώσει στην ηλικία ή το κοινό περιβάλλον, τα ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί εξακολουθούν να μοιάζουν περισσότερο από ό,τι θα περίμενε κανείς. Γιατί;

Υπάρχει ένα λεπτός μηχανισμός σ’ αυτό το παιχνίδι. Όταν νιώθεις χαρούμενος, λυπημένος ή βιώοποιοδήποτε άλλο συναίσθημα, το πρόσωπό σου συστρέφεται και ακολουθεί τα συναισθήματά σου. Χαμογελάς, συνοφρυώνεσαι και σηκώνεις τα φρύδια σου. Κι ενώ κάθε ένα απ’ αυτά τα συναισθήματα είναι φευγαλέα, αυτές οι χρόνιες επαναλαμβανόμενες εκφράσεις αφήνουν το σημάδι τους στο πρόσωπό σου.

Αλλά τα συναισθήματά σου δεν είναι ανεξάρτητα. Τείνεις να μιμείσαι ή να μιμούνται τις συναισθηματικές εκφράσεις σου. Εάν ο σύντροφός σου γελάει λέγοντάς σου κάτι αστείο, πιθανότατα θα γελάσεις κι εσύ. Αν μοιραστείτε κάτι θλιβερό μαζί, τα πρόσωπά σας θα καταγράψουν μια θλίψη. Επομένως, φτάνουμε σ’αυτό που λέγεται συναισθηματικός μιμητισμός, κάτι που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στα ζευγάρια.

Οι σύντροφοι περνούν πολύ χρόνο κοιτάζοντας κι ακούγοντας ο ένας τον άλλον. Δε μοιράζονται απλώς χώρο και φαγητό, αλλά μοιράζονται και συναισθήματα. Γελούν μαζί, κλαίνε μαζί, ακόμα και θυμώνουν μαζί. Σχηματίζουν εκείνες τις γραμμές του γέλιου στο πρόσωπό τους όταν γελάνε και την ίδια στιγμή χαρίζουν τις ίδιες γραμμές στον σύντροφό τους. Κι όταν αυτό γίνεται για χρόνια, την ίδια στιγμή, αφήνει μικρά και παρόμοια ίχνη στα πρόσωπά τους.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι υπάρχουν και πολλά ζευγάρια που δε μοιάζουν καθόλου εξωτερικά μεταξύ τους και νοιώθουν έλξη. Ας μην ξεχνάμε ότι η έλξη είναι ένα ιδιαίτερα περίπλοκο φαινόμενο και υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο σ’αυτό. Κι αν η αρχική ομοιότητα μπορεί να σε προσελκύσει, να θυμάσαι, ότι αυτό δε σημαίνει ότι θα καταλήξεις σε μια ευτυχισμένη μακροχρόνια σχέση.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου