Τι θα έλεγες να μιλήσουμε για την ευνοιοκρατία μέσα στην οικογένεια; Θα μου πεις πως οι γονείς προσπαθούν όσο το δυνατόν να μένουν αμερόληπτοι όταν πρόκειται για τα παιδιά τους. Όμως στην πραγματικότητα, η ευνοιοκρατία είναι πολύ συνηθισμένη και πιθανότατα να το έχεις ζήσει εσύ ο ίδιος, κάποιος γνωστός ή κάποιος φίλος σου.

Ξέρουμε πως ο όρος χρησιμοποιείται κυρίως στους κόλπους της πολιτικής ζωής. Αφορά τη μεροληπτική στάση και προώθηση σε ανώτερες θέσεις και αξιώματα συγκεκριμένων προσώπων και συνδέεται άρρηκτα με την ευνοιοκρατία στα Πανεπιστήμια. Όμως –αθώα αν θέλεις– διαλέξαμε αυτή τη λέξη για να τονίσουμε των ανταγωνισμό μεταξύ των αδελφών που προκύπτει όταν οι γονείς συμπεριφέρονται διαφορετικά απέναντι στα παιδιά που δεν είναι παντρεμένα, δεν έχουν σχέση, είναι λιγότερα μορφωμένα ή μοιράζονται λιγότερες απ’ τις αξίες και τις συνήθειές τους. Κι ενώ οι περισσότεροι συχνά σκέφτονται τον ανταγωνισμό μεταξύ των αδελφών ως ένα φαινόμενο της παιδικής ηλικίας, σε ορισμένες περιπτώσεις ο ανταγωνισμός αυτός δε μαλακώνει με την πάροδο του χρόνου. Αντίθετα, εντείνεται, με αποτέλεσμα τα αδέλφια να αγωνίζονται να επικοινωνήσουν, να μαλώνουν ή ακόμα και να αποξενώνονται μεταξύ τους.

Γι’ αυτό, λοιπόν, μην εκπλαγείς όταν διαπιστώσεις ότι δεν είσαι ο μόνος που αισθάνεται τεταμένες τις σχέσεις με την οικογένειά του, επειδή οι γονείς σου δείχνουν περισσότερη εύνοια σε κάποιοι απ’ τα αδέλφια σου. Έρευνες έχουν δείξει πως οι περισσότεροι γονείς όντως αγαπούν τα ενήλικα παιδιά τους, όμως είναι εκπληκτικά σύνηθες να ‘ναι πιο κοντά ή να υποστηρίζουν κάποιο απ’ αυτά περισσότερο, πυροδοτώντας τον ανταγωνισμό μεταξύ τους. Εξάλλου, η ίδια η ανατροφή των παιδιών παίζει σημαντικό ρόλο στον ανταγωνισμό κατά την ενήλικη ζωή. Και κάπως έτσι, η ευνοιοκρατία από πλευράς των γονέων αρχίζει να επηρεάζει την ψυχική υγεία, δημιουργώντας δυσαρέσκεια στα λιγότερα ευνοημένα παιδιά, άγχος υψηλών επιδόσεων στο ευνοούμενο παιδί και τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στ’ αδέρφια.

 

 

Στατιστικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας αναφέρουν πως οι γονείς συχνά αισθάνονται πιο κοντά σε κάποιο απ’ τα παιδιά τους και πως η ευνοιοκρατία προκαλεί έναν αντίκτυπο που ‘χει διάρκεια και μπορεί να κρατήσει μια ολόκληρη ζωή. Όμως για να είμαστε δίκαιοι, πρέπει να θυμίσουμε ότι οι αδελφικές σχέσεις είναι περίπλοκες και επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, όπως η γενετική, τα γεγονότα της ζωής, το φύλο, οι σχέσεις αλλά και οι εμπειρίες εκτός οικογένειας.

Άλλωστε είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι κάποιο απ’ τα αδέλφια ευνοείται ή ήταν ανέκαθεν ευνοημένο από έναν γονέα, ακόμα κι αν δεν το παραδεχόταν ή δεν το αναγνώριζε κανένας στην οικογένεια. Κι αν και πονάει –όπως και να το κάνουμε– να ‘σαι το λιγότερο ευνοημένο παιδί, ίσως δεν έχεις σκεφτεί μερικούς λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό, βλέποντας απλώς την επιφάνεια του πράγματος. Μπορεί για παράδειγμα η αδελφή σου να ζει πιο κοντά στη μητέρα σου και να περνάει περισσότερο χρόνο μαζί της απ’ ότι εσύ. Ίσως ο πατέρας σου και ο αδελφός σου να σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο και να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον περισσότερο. Μπορεί πάλι η κοσμοθεωρία σου να μην ταιριάζει μ’ αυτή των γονέων σου, με αποτέλεσμα να δυσανασχετούν συνειδητά ή ασυνείδητα.

Γι’ αυτό, λοιπόν, δεν υπάρχει λόγος να το πάρεις προσωπικά αν οι γονείς σου δείχνουν μεγαλύτερη εύνοια σε κάποιο απ’ τα αδέρφια σου. Μπορεί απλώς να μην καταλαβαίνουν πως με τον τρόπο τους πληγώνουν τα συναισθήματά σου. Επομένως, δεν έχεις παρά να τους το πεις. Με επιχειρήματα πάντα. Εσύ απλώς φρόντισε μέσα στον χρόνο να μη διαιωνίζεις την αντιπαλότητα με τα αδέλφια σου. Ακόμα κι αν κάνουν τα πάντα για να μείνουν το φαβορί, δε χρειάζεται να τους κατηγορείς ότι αποζητούν την αγάπη και την έγκριση των γονιών. Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως μπορεί να μη γεννιόμαστε σε οικογένειες ανθρώπων που σκέφτονται όπως εμείς και μοιράζονται τις αξίες μας, υπάρχουν όμως πολλοί άνθρωποι στον κόσμο που μπορούν να σου παρέχουν την υποστήριξη που ίσως να μην προσφέρουν τα μέλη της οικογένειάς σου.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αναστάσιος Καλλίας
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.