Όλοι μας τη ζωή πασχίζουμε ν’ αποκτήσουμε τα απαραίτητα εφόδια που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε στη ζωή μας. Όλες οι γνώσεις που έχουμε λάβει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μας συντροφεύουν στο επόμενο βήμα που έχουμε θέσει ως στόχο, το πανεπιστήμιο. Αφότου, λοιπόν, ξεπεράσουμε το δράκοντα που ακούει και στο όνομα πανελλήνιες, είμαστε μία ανάσα μακριά απ’ την αγαπημένη μας σχολή. Αν η επιλογή του μελλοντικού μας επαγγέλματος είναι καθαρά δική μας, τότε είμαστε απ’ τους τυχερούς, διότι υπάρχουν κι εκείνοι που ακολουθούν τις αποφάσεις των γονέων, χωρίς να επιθυμούν να υπηρετήσουν τη σχολή που τους επιβάλλουν.
Μόλις ολοκληρώσουμε, λοιπόν, τις σπουδές μας και πιάσουμε στα χέρια το πολυπόθητο πτυχίο, ριχνόμαστε με αυτοπεποίθηση στην αγορά εργασίας. Και κάπου εδώ, αρχίζει ο Γολγοθάς! Εκεί που περιμένεις πως οι αγώνες τόσων χρόνων θα πιάσουν επιτέλους τόπο, έρχονται τα αφεντικά να σου κάνουν τη ζωή δύσκολη, αφού ένα πτυχίο, δε θα είναι αρκετό να σου εξασφαλίσει τη θέση στην εταιρεία που έχεις βάλει στο μάτι. «Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, ένα μεταπτυχιακό θα με σώσει», σκέφτεσαι. Ξοδεύεις χρόνο και χρήμα για το επόμενο χαρτί που θα κορνιζάρεις με υπερηφάνεια στον τοίχο σου και χτυπάς ξανά απ’ την αρχή πόρτες για εργασία!
Τώρα έχεις ένα επιπλέον θετικό μπόνους που, ναι, ίσως σου εξασφαλίσει ένα γραφειάκι στο τέλος του διαδρόμου και σε κάνει επιτέλους χαρούμενο. Απ’ όλη αυτήν την εικόνα που περιγράφω, δε θα είχε κανένα νόημα, να έκανες όλα αυτά αν δε σου άρεσε η δουλειά σου εξ αρχής.
Το επάγγελμά σου, πρέπει να είναι το μεράκι σου, να το αντιμετωπίζεις με αγάπη κι όχι με πικρία ή δυσαρέσκεια. Πρέπει να σε εκφράζει, να σου δίνει ενέργεια και να σε ολοκληρώνει ψυχικά και πνευματικά. Τότε μονάχα θα μπορείς να θεωρείς τον εαυτό σου πραγματικά επιτυχημένο κι ευτυχισμένο. Με λίγα λόγια, δεν πρέπει να συμβιβάζεσαι ή να επιλέγεις δουλειές με βάσει «τι είναι της μόδας» ή «τι μου παρέχει περισσότερα χρήματα».
Τα πτυχία, λοιπόν, ναι, μπορούν να σε κάνουν ευτυχισμένο και να συμβάλλουν θετικά, προκειμένου να έχεις το «job of your dreams» αφού, χωρίς αυτά, δε θα είχες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να μπορείς να φέρεις εις πέρας τις απαιτήσεις του επαγγέλματος που έχεις επιλέξει.
Υπάρχουν όμως κι ορισμένες περιπτώσεις ατόμων, που έχουν καταφέρει κι έχουν πετύχει πολύ σημαντικά πράγματα στη ζωή τους, χωρίς να έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους. Είναι εκείνοι οι αυτοδημιούργητοι άνθρωποι, οι οποίοι στα διάφορα επαγγελματικά τους εγχειρήματα, κουβαλούν μαζί τους εμπειρίες, γνώσεις και προβάλλουν μία συμπεριφορά γεμάτη αυτοπεποίθηση κι αισιοδοξία, μ’ αποτέλεσμα να πετυχαίνουν το στόχο τους.
Φυσικά, απ’ τη στιγμή που δεν έχουν στη φαρέτρα τους πτυχία τα οποία θα παρουσιάσουν στον εκάστοτε εργοδότη, στηρίζονται σε κάτι πολύ βασικό: στο έμφυτο ταλέντο που διαθέτουν και στην αγάπη τους γι’ αυτό που κάνουν. Πάρτε για παράδειγμα ορισμένους ηθοποιούς ή τραγουδιστές, οι οποίοι είχαν από μικρή ηλικία μία κλίση στον τομέα που τους ενδιέφερε, είχαν το ταλέντο και το μεράκι να δουλέψουν πάνω σ’ αυτό από μόνοι τους και στο τέλος κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, χωρίς να έχουν σπουδάσει πάνω στο αντικείμενο.
Ένα ακόμη παράδειγμα επιτυχημένων ανθρώπων, χωρίς πτυχία, είναι οι διάφοροι youtubers ή οι stand up comedians, οι οποίοι μπόρεσαν να κάνουν αυτό που αγαπούν, στηριζόμενοι στο ταλέντο τους, έχοντας αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνατότητές τους. Με αυτόν τρόπο, μπορούν να αντιμετωπίζουν το επάγγελμα τους ως χόμπι, να διαπρέπουν πάνω σ’ αυτό και να έρχονται αγκαλιά με την επιτυχία. Φυσικά, ο καθένας μας πρέπει πρώτα να καθορίσει τι θεωρεί επιτυχία κι έπειτα να θέσει στόχους, τους οποίους θα κατακτήσει ρίχνοντας σκληρή δουλειά με υπομονή κι επιμονή.
Το ηθικό δίδαγμα, λοιπόν, απ’ όλα αυτά, είναι πως είτε έχεις πτυχία είτε δεν έχεις, το βασικότερο όλων, είναι πως πρέπει να κάνεις αυτό που αγαπάς. Η δουλειά σου πρέπει να είναι το πάθος σου· να λατρεύεις να λύνεις εξισώσεις, να κλίνεις ρήματα στα αρχαία, να πωρώνεσαι με τον κώδικα που γράφεις και να αισθάνεσαι ο πιο σημαντικός άνθρωπος κάθε φορά που βοηθάς τους συνανθρώπους σου σε κάποιο πρόβλημα υγείας ή κερδίζοντας μια δίκη! Κάνε αυτό που κάνεις με μεράκι και το μόνο σίγουρο είναι ότι όλο αυτό θα μεταφραστεί σε επιτυχία, ευτυχία και ψυχική ικανοποίηση.
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη