Αν το καλοσκεφτείς, στον χώρο εργασίας μας περνάμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της ημέρας μας, σχεδόν ισόποσο με αυτό που περνάμε μέσα στο σπίτι μας. Όπως είναι λογικό, το να μην αγαπάς τη δουλειά που κάνεις, θα επηρεάσει την ψυχολογία σου και την καθημερινότητά σου. Υπάρχει όμως κι η περίπτωση η δουλειά να σου είναι ευχάριστη, αλλά το πρόβλημα να είναι οι συνάδελφοι ή οι εργοδότες. Κι εκεί, καλείσαι να εφεύρεις τρόπους για να περνούν οι ώρες σου λιγότερο δυσάρεστα. Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που μπορείς ν’ αποφύγεις κι άλλα που μπορείς να κάνεις για να γίνει το εργασιακό περιβάλλον ομαλό κι όχι αρένα μάχης.

 

1. Απόφυγε τις πολύ στενές σχέσεις και φιλίες

Ξέρω ακούγεται σκληρό, ειδικά αν είσαι ο άνθρωπος που παντού δημιουργεί φίλους και που με όλους θα τα πάει καλά, όμως στον χώρο της δουλειάς χρειάζεται πολλές φορές να είμαστε τυπικοί. Μην ξεχνάς ότι όσο πιο κοντά έρχεσαι με κάποιον, τόσο πιο εύκολο είναι πάνω στην ένταση να τσακωθείς και να χαθούν οι ισορροπίες. Η μεγαλύτερη κόκκινη κάρτα είναι φυσικά το να αναπτύξεις ερωτικές σχέσεις μέσα στη δουλειά. Στο ενδεχόμενο η σχέση αυτή να μην καταλήξει πουθενά, το αποτέλεσμα είναι να συναναστρέφεσαι κάθε μέρα έναν άνθρωπο ο όποιος θα σε έχει πληγώσει ή θα τον έχεις πληγώσει, άρα κανενός από τους δύο η ψυχολογία δε θα είναι καλή, η δουλειά δε θα προχωράει και το περιβάλλον θα γίνει αυτομάτως μη υγιές.

 

2. Μην παίρνεις θέση

Όταν βρεθείς ανάμεσα σε κάποιο καβγά, μην πάρεις τον ρόλο του διαιτητή. Άσε τις δύο πλευρές να τα βρούνε μόνες τους, χωρίς να κρίνεις εσύ ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι, γιατί αυτομάτως, με αυτό τον τρόπο μπορεί εύκολα να δημιουργήσεις έναν ακόμα εχθρό. Συν τοις άλλοις μπορεί να μην ξέρεις όντως τι υπάρχει από πίσω κι ακόμα κι η θέση την οποία θα πάρεις να μην είναι σωστή, οπότε να διογκώσεις το πρόβλημα.

 

3. Μη λες σε όλα ναι

Δύσκολη πίστα και ξέρω ότι το «όχι» είναι λέξη άγνωστη σε πολλούς από εμάς. Σκέψου όμως, πως αν εσύ είσαι αυτός ο άνθρωπος που είναι συνέχεια διαθέσιμος, τη μοναδική στιγμή που δε θα είσαι, θα πρέπει να την αντιμετωπίσεις σαν να φταις κάπου, ενώ δε θα ισχύει. Επίσης, αν καταφέρεις να πεις τα πρώτα σου όχι στη δουλειά, ξεκινάς την πορεία ενός πολύ ενδιαφέροντος ταξιδιού, στο να μάθεις να λες όχι, ακόμα και στους δικούς σου ανθρώπους όταν πρέπει, γεγονός που μόνο ωφέλιμο θα είναι.

 

4. Οχύρωσε τον εαυτό σου

Ξέρεις πως πάντα σε μια δουλειά θα υπάρχουν εντάσεις και δε θα είναι όλα ιδανικά. Προσπάθησε όταν έρθουν αυτές οι στιγμές να σηκώσεις μπροστά σου ένα γυάλινο τοίχο, έτσι ώστε κάθε μπαλάκι κακίας που θα σου πετάνε, να γυρνάει πίσω. Δε χρησιμοποιώ τυχαία τη λέξη γυάλινο γιατί ξέρω πως όλο αυτό είναι δύσκολο. Ειδικά αν γίνει αρκετές φορές, ο τοίχος σου θα σπάσει. Πίστεψέ με όμως, την επόμενη φορά θα τον χτίσεις μ’ ένα πιο ισχυρό υλικό. Το έχουν κάνει άλλωστε και τα τρία γουρουνάκια κι έπιασε!

 

5. Προσποιήσου ότι είσαι ξύπνιος ενώ κοιμάσαι

Σαφώς και κάνω χιούμορ, αλλά πάντα ήθελα να δοκιμάσω αυτό το Life hack πού κολλάς δύο ψεύτικα μάτια πάνω στα γυαλιά σου κι ενώ κοιμάσαι ο άλλος υποτίθεται πως νομίζει ότι είσαι ξύπνιος. Είναι τόσο κακό, αλλά συγχρόνως και τόσο αφοπλιστικό. Συμβολικά τώρα, σκέψου τον εργοδότη σου να έρχεται κατά πάνω σου με νεύρα κι όρεξη για καβγά, έτοιμος να σου εξαπολύσει κατηγορίες και να ξεσπάσει σε σένα όλη τη δύσκολη μέρα του και ξαφνικά να πέφτει πάνω σε έναν τόσο πράο και ήρεμο άνθρωπο που δε θα τροφοδοτεί την υστερία του. Γιατί η αλήθεια είναι, πως μπροστά σε μια παράλογη δράση κι ένταση, η καλύτερη αντίδραση είναι πάντα η απάθεια κι η ήρεμη οριοθέτηση. Είναι μάλιστα κι ο πιο αποδοτικός τρόπος να σταματήσεις μια έξαρση άγχους που δε σε αφορά ή μια υστερική αντίδραση που σαφώς και δεν είσαι ψυχολόγος για να λύσεις.

Συντάκτης: Αλίκη Ζωγράφου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου