Όλοι μας έχουμε διάφορα κουσούρια. Άλλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε σε διάφορες καταστάσεις, ενώ κάποια άλλα αποτελούν σήμα κατατεθέν μας. Είναι πράγματα που ξενερώνουν τους ανθρώπους γύρω σου, αλλά σε αποδέχονται, γιατί είσαι το φιλαράκι τους– ή και κάτι παραπάνω. Φίλοι και σύντροφοι παρατηρούν, δίχως να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, παρ’ όλο που μέσα τους μπορεί και να βράζουν.
1. Quotes και καρδούλες
Τα cringe quotes που ανεβάζουμε στα social media για να τα δει κάποιος συγκεκριμένος κι αόριστος. Στην εφηβεία είχαμε όλοι έναν φάκελο με χιλιάδες φωτογραφίες και μελωμένα στιχάκια για εκείνους τους έρωτες, που δε μας ήξεραν καν. Φτάσαμε πια σε μια ηλικία όμως, που δεν έχουμε μάθει πως ο άλλος απλώς σκοτίστηκε. Οι φίλοι μας ξέρουν για ποιον είναι κι αυτό το κάνει ακόμα πιο άβολο. «Ναι ρε, δεν τον σκέφτομαι τον έχω ξεπεράσει». Άλλα λες όμως στις τέσσερις η ώρα το ξημέρωμα στο Instagram.
2. Ο «δεν τραβάω την προσοχή»
Το κάναμε μία, το κάναμε δύο. Αλλά κάπου τα βλέμματα των φίλων αρχίζουν να στάζουν αηδία. Κάποτε μας άρεσε να κουνιόμαστε λίγο παραπάνω για να κεντρίσουμε την προσοχή κάποιου γνωστού ή αγνώστου, κάπου γελούσαμε δυνατά για να μάς πάρει χαμπάρι ο ενδιαφερόμενος, κάπου όμως στοπ. Ρεζίλι γινόμαστε! Και να θέλουν να σταματήσουν οι φίλοι αυτό το άτομο, ξέρουν πως είναι πέρα από τις δυνάμεις τους, οπότε κοιτάνε αλλού τάχα πως δεν το ξέρουν. Κι αυτό το άτομο, μπορεί να έχεις υπάρξει κι εσύ.
3. Ρουφηχτό φιλί (στο μάγουλο;)
Πέρα από το ηχητικό εφέ, που συνοδεύει αυτήν την πράξη, λυπηθείτε κι όλους γύρω σας που βλέπουνε. Λίγο σαβουάρ βιβρ, λίγο κλάση, λίγο πηγαίνετε-στο-σπιτάκι-σας-να-βγάλετε-τα-ματάκια-σας. Ήρεμα το λέω. Στην ίδια κατηγορία είναι κι εκείνοι που πίνουν με ήχο. Μην πάει στο πονηρό το μυαλό σας. Λες και δεν καταλαβαίνουν, πως το να σπάει τη σιωπή ή να διακόπτει κάποιον που μιλάει αυτός ο ήχος, είναι ενοχλητικό κι αγενές.
4. Selfie
Κάποτε ήταν στη μόδα. Κάποτε το κάναμε όλοι για να φανούμε γαμάτοι. Τώρα όμως, πλέον ξεπερασμένο, είναι και λίγο παιδιάστικο. Ψάχνεις το κατάλληλο φως, τη γωνία και το φίλτρο, ενώ οι φίλοι σου περιμένουν να παραγγείλετε. Ντεμοντέ και ντεκατάνς! Βγάλτε φωτογραφίες με τα φιλαράκια σας, να θυμάστε τις στιγμές κι αφήστε την αυτοπροβολή για τους influencers.
5. Ο «στο δρόμο είμαι»
Ω, ναι! Σιγά μην ξεχνούσαμε αυτή την κατηγορία ξενερώματος στο άπειρο κι ακόμα παρά πέρα. Στην αρχή δεν υποψιάζεσαι, λες εντάξει μες στο αμάξι είναι, φοράει ακουστικά και γι’ αυτό δεν ακούς θόρυβο. Τη χιλιοστή φορά όμως, έχεις πια καταλάβει ότι δεν είσαι κορόιδο όποτε λέει πως είναι στο δρόμο κι ακόμα ο άλλος δεν έχει σηκωθεί από το κρεβάτι. Κάποιοι δεν έχουν αίσθηση χρόνου, αλλά λίγο αίσθηση καιρού δε βλάπτει όταν σε περιμένει ο άλλος έξω στο πολικό κρύο επί δύο ώρες.
6. Η απάντηση «ναι»
Καταφατική απάντηση σε ερώτηση η οποία δεν εμπεριέχει κάποιο δίλημμα. Καλά μέχρι εδώ; Ωραία. Όταν ο άλλος σε ρωτάει όμως πίτσα ή σουβλάκι, Βουλιαγμένη ή Μαραθώνα κι η απάντηση είναι «ναι», πώς αντιδράς; Τον σκοτώνεις ή δεν το σκοτώνεις; (Ναι) Εντάξει, το καταλαβαίνω βαριέσαι να γράψεις, να μιλήσεις έστω να αντιδράσεις με ένα like –δε θα μιλήσω για αυτό– αλλά βοήθα κι εμάς τους άμοιρους, που προσπαθούμε να αποφασίσουμε μια ρημάδα έξοδο.
7. Ο «να δούμε ταινία κι όνειρα γλυκά»
Προτείνει ο συγκεκριμένος φίλος, να δείτε ταινία. Καλά μέχρι εδώ. Προτείνει κιόλας ποια ταινία θα δείτε. Ψήνετε ποπ-κορν, τη βάζετε και στο πρώτο δεκάλεπτο τον έχει πάρει ο ύπνος του δικαίου. Ε, ξενερώνεις τη ζωάρα σου ή όχι; Που οργανωθήκατε, που μαζευτήκατε, που δεν μπήκατε στην κουραστική εξερεύνηση ολόκληρου του φανερού και θαμένου διαδικτύου για να βρείτε μια ταινία, που να συμφωνείτε όλοι σας και ξάφνου εκεί, που συνειδητοποιείτε πόσο κούκλος είναι ο πρωταγωνιστής, παρεμβάλλεται σαν παράσιτο το ροχαλητό του. Φάπες για όνειρα γλυκά.
8. Ο κατά φαντασίαν ερωτευμένος
Εντάξει, όταν καψουρευόμαστε, γινόμαστε λίγο υπερβολικοί, τόσο δα! Έχουμε οργανώσει στο μυαλό μας το γάμο κι έχουμε αρχίσει να φτιάχνουμε την ατελείωτη λίστα των καλεσμένων, όπως φυσικά και τα πιθανά ονόματα των παιδιών μας. Κι είμαστε ακόμα στο πρώτο ραντεβού. Οι φίλοι χαίρονται για εμάς, αλλά κατά βάθος ξερνάνε και λίγο πεταλούδες με την πάρτη μας. Θέλουν να μας δίνουν ελπίδες, όμως υπάρχει κι η ειλικρινής αλληλεγγύη, που επεξηγεί στη σελίδα δεκαπέντε παράγραφος επτά, ότι όταν εκείνο το γκομενάκι που ο φίλος έχει σταμπάρει, δεν είναι και τόσο ψημένο, καλό θα ήταν να εκφράζουμε την αληθινή μας άποψη.
9. Φέρσιμο δεκαπεντάχρονου
Όταν ο φίλος μας κάνει σαν χαζογκομενάκι κι είναι ανεξέλεγκτος, είμαστε ένα βήμα πριν να τον χαστουκίσουμε. Το καημένο παιδάκι δεν απαντάει μέσα σε δευτερόλεπτα στο φίλο μας κι ήδη αρχίζει να καταστρώνει το σχέδιο εξόντωσης. Προσπαθείς από ‘δω κι από κει να τον ηρεμήσεις αλλά παραμένει αδίστακτος. Εσύ σαν παρατηρητής, βλέπεις θέατρο του παραλόγου κι αναρωτιέσαι γιατί κάνεις ακόμα παρέα μαζί του. Θυμάσαι μετά, πως σε πληρώνει καλά η μαμά του.
10. Ο παρτάκιας
Τελευταίο και χειρότερο, που δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα είναι ο καταστροφέας της διασκέδασης, ο απόλυτα ξενερωτικός τύπος, που όλοι ανεξαιρέτως δηλώνουμε ένοχοι. Ο «τελευταία στιγμή, μου έτυχε κάτι κι ακυρώνω». Εδώ να μαζευτούμε όλοι μαζί, να φτιάξουμε μια λέσχη κα να αλληλοβριζόμαστε κάθε Πέμπτη απόγευμα για την ξενέρα, που προκαλούμε στα φιλαράκια μας. Είναι η φάση, που όλοι έχετε ψηθεί, ντύνεστε, ετοιμάζεστε, pre-drinkάρετε (γιατί λεφτά που;) και κάποιος αποφασίζει πως έχει το δικαίωμα να χαλάσει τη βραδιά. Όταν λείπει κάποιος από την παρέα, η απουσία είναι πάντοτε φανερή γιατί ο καθένας προσδίδει κάτι διαφορετικό στην ατμόσφαιρα.
Είναι πράγματα ξενέρωτα, που για άλλους περνούν απαρατήρητα, αλλά όταν γνωρίζεις τον άλλον είναι δύσκολο να μην έχεις έρθει αντιμέτωπος με αυτά. Άλλα σε κουράζουν, άλλα τα ανέχεσαι, κάπου κλείνεις τα αυτιά σου ή πατάς το mute. Ποτέ όμως δεν πρόκειται να εξεγερθείς για κάποιο από αυτά, γιατί κατά βάθος είμαστε όλοι ανθρώπινα ένοχοι. Ταυτίζεσαι;
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου