Πολλές φορές βρίσκουμε τον εαυτό μας να έχει κολλήσει σε συνθήκες που νομίζουμε πως δεν αλλάζουν. Έχουμε συνηθίσει σε μια συγκεκριμένη κατάσταση και αδυνατούμε να δούμε παραπέρα. Όχι γιατί το απαγορεύουν οι δυνάμεις μας αλλά γιατί η ξαφνική διατάραξη της ζωής μας μας αγχώνει περισσότερο απ’ όσο θα ‘πρεπε. Χρειάζεται πείσμα και θέληση, ώστε την επόμενη φορά που θα σταθούμε αντίκρυ σε ένα εμπόδιο του μυαλού μας να είμαστε σε θέση να το προσπεράσουμε για να φτάσουμε στον προορισμό μας ή και να ανακαλύψουμε κάτι καινούριο. Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό;
1. Σημαντικό δε σημαίνει και υγιές!
Πρώτα απ’ όλα κάτι για το οποίο τρελαινόμαστε και θέλουμε ντε και καλά να συμβεί δε σημαίνει πως είναι και καλό για την υγεία μας (σωματική και ψυχική). Είτε έχουμε ένα γεμάτο πρόγραμμα που μας εξαντλεί και θέλουμε να χώσουμε κι ένα τρίτο σεμινάριο είτε θέλουμε το γκομενάκι που μας ταλαιπωρεί και το ταλαιπωρούμε μιλάμε για πράγματα που χωρίς να το καταλαβαίνουμε εκ πρώτης όψεως μοιάζουν ακατόρθωτα και επιπλέον είναι και και κουραστικά. Ξεχνάμε να φροντίσουμε εμάς όσο φορτώνουμε το επαγγελματικό και ερωτικό μας βιογραφικό.
2. Ας θέσουμε προτεραιότητες στην παρούσα φάση της ζωής μας!
Προτεραιότητες και πάλι προτεραιότητες τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική μας ζωή. Καλό είναι να τελειώνουμε ένα πράγμα πριν ξεκινήσουμε ένα άλλο και να μην τα μπλέκουμε, με αποτέλεσμα μετά να τρέχουμε και να μη φτάνουμε. Μερικές φορές θέλουμε να τα προλάβουμε όλα και τελικά δεν ολοκληρώνουμε τίποτα με επιτυχία. Φοβόμαστε να ακυρώσουμε μια έξοδο για την οποία δεν έχουμε αντοχές και κατά τη διάρκειά καταλήγουμε να μην περνάμε τόσο καλά, γιατί το μυαλό τρέχει αλλού, ενώ στο τέλος πιστεύουμε ότι απογοητεύσαμε και την παρέα. Προσπαθούμε να τελειώσουμε την πτυχιακή, ενώ χρωστάμε 7 μαθήματα -ή παραπάνω- νομίζοντας πως έτσι θα ξεμπερδεύουμε λίγο πιο γρήγορα. Ο χρόνος όμως σε τέτοιες περιπτώσεις κυλάει αργά και βασανιστικά.
3. Αποβολή της ανάγκης για έλεγχο σημαίνει και λιγότερο άγχος
Αμφιταλαντευόμαστε μεταξύ της ανάγκης για έλεγχο και της ανάγκης για ηρεμία. Θέλουμε να ελέγχουμε τα πάντα και τους πάντες γύρω μας, κάτι που φυσικά δε γίνεται. Πολλοί άνθρωποι αναπνέουν για να ελέγχουν. Μπορεί στην επαγγελματική τους ζωή αυτό να αποφέρει κέρδος, τάξη και επιτυχία. Ωστόσο έλεγχος στη δουλειά σημαίνει και έλεγχος στη ζωή, κάτι που επηρεάζει τους γύρω μας και στο τέλος διαταράσσει την ψυχική μας υγεία. Είναι σημαντικό να βγάλουμε από το μυαλό μας πως πρέπει να τα έχουμε όλα υπό έλεγχο, ώστε να είμαστε καλά. Πάντοτε κάτι θα συμβεί που θα διαταράξει την ισορροπία μας και it’s ok! Μαθαίνουμε να ξεπερνάμε το εμπόδιο, ώστε την επόμενη φορά που κάτι μπορεί να μη μας αρέσει να το προσπεράσουμε και να εκπνεύσουμε λίγη ηρεμία.
4. Λιγότερη γκρίνια, περισσότερη δράση!
Θες πιο γυμνασμένο σώμα αλλά θες και burger με dip-άτες πατάτες. Θες να αλλάξεις δουλειά αλλά φοβάσαι κιόλας να φύγεις από τη σιγουριά στην οποία βρίσκεσαι. Ναι, ναι ξέρω· «δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζεις» ή «τα πράγματα εκεί έξω είναι πολύ δύσκολα». Κάθε μέρα παραπονιόμαστε πως βαριόμαστε, πως είμαστε κουρασμένοι, πως δεν έχουμε λεφτά για εκείνο το ταξίδι που θέλουμε τόσο πολύ να κάνουμε. Γκρινιάζουμε για δικές μας επιλογές αντί να παρατηρήσουμε πως αυτές, τη δεδομένη στιγμή που τις ζούμε, παρατείνουν το όποιο πρόβλημά μας. Αλόγιστες δαπάνες, λίγος ύπνος, ελλιπής έρευνα και συμβιβασμός είναι κάποια από τα στοιχεία που αμβλύνουν τα εμπόδια μπρος σε διάφορες επιθυμίες μας. Γκρινιάζοντας και όντας συμβιβασμένοι με ανθρώπους και καταστάσεις που δε μας κάνουν να νιώθουμε καλά, δύσκολο να πάμε μπροστά. Ας βγούμε από το comfort zone και ας σκεφτούμε λίγο «έξω από το κουτί», ώστε να βρούμε νέους τρόπους και την ώθηση να πράξουμε αναλόγως!
5. Οι έντονες ψυχολογικές διακυμάνσεις είναι κόκκινο καμπανάκι! (εξαιρουμένης της καψούρας)
Από προσωπική εμπειρία, πνιγμένη σε μια χώρα του εξωτερικού, κανείς ποτέ δεν ήρθε να μου πει πως μπορώ να αλλάξω τη συνθήκη στην οποία βρισκόμουν. Δε μου άρεσε βρε παιδί μου αλλά φοβόμουν «τι θα έλεγε ο κόσμος» και πως αν τα παρατούσα, θα είχα αποτύχει. Guess what· τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει. Εμείς και μόνο εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τις επιλογές και τις αποφάσεις μας, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να αφήσουμε πίσω μια κατάσταση που μας ταλαιπωρεί -αυτό πάει και για τις σχέσεις. Ναι, ας συμφωνήσουμε πως αξίζει να προσπαθείς αλλά όχι να καταλήγεις να πέφτεις σε μια «μαύρη τρύπα». Το να φεύγουμε από μια κατάσταση ή να κάνουμε ένα διάλειμμα δεν υποδηλώνει αποτυχία αλλά δείχνει πως έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίζουμε τα όριά μας -κι αυτό είναι δύναμη!
6. Μια ξένη γλώσσα είναι πάντα καλή ιδέα!
Η διαδικασία των εξετάσεων είναι λίγο-πολύ για όλους μια εμπειρία ψυχικά επώδυνη, γεμάτη άγχος σε μια αίθουσα ψηλοτάβανη που αντηχεί ένα ραδιοκασετόφωνο που επαναλαμβάνει ένα listening χωρίς να καταλαβαίνεις πότε μπήκε στη «δεύτερη φορά». Τα βιβλία της ξένης γλώσσας είναι παρατημένα και σκονισμένα σε μια γωνιά και ούτε θυμόμαστε πότε ήταν η τελευταία φορά που τα πιάσαμε στα χέρια μας. Ίσως να ήταν τότε που «κοπήκαμε» για μισό βαθμό και η απογοήτευσή μας ήταν τέτοια που ξενερώσαμε. Η γνώση όμως μιας άλλης γλώσσας -ακόμη και των υπολογιστών- αποτελεί κλειδί για να ανοίξουν νέες πόρτες που οδηγούν σε νέες εμπειρίες και προκλήσεις! Υπάρχουν τρόποι να δούμε μια ξένη γλώσσα με λιγότερο κακό μάτι, όπως οι ταινίες και τα τραγούδια, ώστε η εκμάθησή της να θεωρηθεί πετυχημένη!
7. Μήπως δε θες να τελειώσει η σχέση αλλά βλέπεις πως έχετε άλλες επιθυμίες;
Ναι, εδώ είναι λίγο δύσκολο να δούμε τα πράγματα με καθαρή ματιά αλλά είστε και οι δυο άνθρωποι με ανάγκες και μια ζωή που δεν πρέπει να μείνει παραπονεμένη. Κολλάει το μυαλό μας στη συνήθεια και τη ρουτίνα και στην ιδέα του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας. Μπορεί ο ένας να θέλει κάτι πιο πολύ από τον άλλο κι αυτό να τον πηγαίνει πίσω, ενώ σε μια σχέση ο σκοπός είναι να πηγαίνετε μπροστά μαζί. Μια ώριμη και λογική συζήτηση θα δώσει απαντήσεις, αν και το ένστικτο τις δίνει από μόνο του. Όταν το μόνο κοινό σας «θέλω» είναι να δώσετε ένα τέλος στη σχέση, τότε η αμοιβαία απόφαση θα ξεκλειδώσει τις επιθυμίες και των δυο σας. Ίσως αυτές οι λέξεις να ακούγονται ουτοπικές αλλά κάποιες σωστές αποφάσεις πονάνε αρκετά.
8. Άνοιξε τους ορίζοντές σου βάζοντας στο πρόγραμμα μια νέα δραστηριότητα
Δημιουργική, αθλητική, εθελοντική ή και φιλοσοφική, μια νέα ασχολία -ειδικά αν είναι χειρωνακτική- είναι ικανή να δώσει απαντήσεις στη ζωή μας και να δούμε και με άλλη ματιά τον κόσμο, τον εαυτό μας και τα «θέλω» μας. Αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις και γνωρίζοντας νέους ανθρώπους θα μπορέσουμε να χαλαρώσουμε, να ξεδώσουμε και να ανανεωθούμε εσωτερικά. Μέσα από την τέχνη ή και τον εθελοντισμό βρίσκουμε την ικανότητα να κοιτάμε λίγο πέρα από τους ορίζοντές μας και να ανακαλύπτουμε την ομορφιά διαφόρων πραγμάτων, στα οποία δε δίναμε καν σημασία.
9. Άλλαξε πορεία αν δε σου βγαίνει!
Αναφέραμε το «σκέψου έξω από το κουτί», όπως λένε και οι φίλτατοι Αμερικανοί. Όταν λοιπόν κάπου το μυαλό κολλάει και δεν ξεκολλάει με τίποτα, μερικές φορές μπορούμε να πατήσουμε ένα reset και να το δούμε αλλιώς -ή να μην το δούμε καθόλου. Είμαστε πεπεισμένοι πως μια κατάσταση πρέπει να συμβεί με έναν α΄ τρόπο, δεν έχουμε μάθει όμως να είμαστε λίγο πιο ευρηματικοί κι αυθόρμητοι. Τα «κουτάκια» της εκπαίδευσης μάς έχουν μάθει στην παπαγαλία, στο «απ’ έξω» και στις κουκίδες, μα αν ψάξουμε λίγο καλύτερα θα δούμε πως υπάρχουν άλλοι χίλιοι τρόποι να αντιμετωπίσουμε μια συνθήκη. «Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο», λέει η ρήση, η οποία υπονοεί πως λίγη πονηράδα -όπως του πολυμήχανου Οδυσσέα- μπορεί να μας βγάλει ασπροπρόσωπους. Κι όταν λέμε πονηράδα εννοούμε στα πλαίσια της ηθικής και του σεβασμού πάντοτε!
10. Οι πράξεις να έχουν και κάποιο αντίκτυπο μακροπρόθεσμα
Καταλήγοντας, πάντα πρέπει να θυμόμαστε πως οι πράξεις μας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχουν αντίκτυπο και στο μέλλον. Στον τρόπο που θα διαμορφωθεί ο χαρακτήρας μας και στις προτάσεις που θα έρθουν να μας βρουν. Κάθε μας επιλογή χτίζει σιγά-σιγά τον μελλοντικό μας εαυτό και τα «θέλω» μας είναι εκείνα που θα μας οδηγήσουν στον ιδανικότερο για εμάς προορισμό. Οι δυσκολίες, οι αποτυχίες και τα απρόοπτα είναι στη ζωή και κανείς δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει μια «ήρεμη» καθημερινότητα. Αν δε συνέβαιναν πραγματάκια, ποιο θα ήταν το νόημα; Σημασία έχει να κοιτάμε λίγο πιο μακριά και να σκεφτόμαστε πώς θα επηρεάσει μια απόφαση τη ζωή μας. Και πώς ξέρουμε πού θα βγει αυτό; Το μόνο σίγουρο είναι πως εάν το ένστικτο εγκρίνει, είμαστε ένα βήμα πιο κοντά.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το πρόγραμμα οργάνωσης που έχεις απέναντί σου σε κοιτάει με μισό μάτι και η to-do λίστα σου δεν έχει ούτε μια σβησμένη «αγγαρεία». Πάρε μια βαθιά ανάσα και θέσε πιο ρεαλιστικούς για σένα στόχους. Μας έχουν μάθει στο «πρέπει» και όχι στο «θέλω» κι αυτό είναι κάτι που σιγά σιγά χρειάζεται να αρχίσουμε να βγάζουμε από πάνω μας. Σημαντικότερη είναι η υγεία μας και ύστερα έρχονται όλα τα άλλα. Δοκίμασε μια αλλαγή στην καθημερινότητά σου και θα δεις να ξαλαφρώνει το «είναι» σου και το πρόγραμμά σου!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.