«Δες τι δείχνει η στάση ύπνου για τη σχέση σας!». Όλο περιέργεια μπαίνεις να διαβάσεις αυτή την έρευνα που τυχαία εμφανίστηκε στην αρχική σου και σε δελεάζει να μάθεις τι σημαίνει όταν κοιμάσαι με πλάτη στον σύντροφό σου. Η απάντηση έρχεται στο νούμερο δύο, όπου ειδικοί ισχυρίζονται πως όταν συμβαίνει αυτό «κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σου». Το διαβάζεις και το ξαναδιαβάζεις και ανάβουν τα λαμπάκια της ανασφάλειας. Πού έκανες λάθος; Επειδή σε πονούσε η κοιλιά σου και ασυναίσθητα άλλαξες πλευρό σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά;

Κατά καιρούς επηρεαζόμαστε από διάφορα τεστ, έρευνες και άρθρα που μιλούν για «ιδανικές σχέσεις». Πιανόμαστε από την πιο μικρή, ίσως κι αδιάφορη, λεπτομέρεια που όμως έχει τη δύναμη να ταράξει τα ήσυχα νερά μας, γιατί ένα 10% στη Μεγάλη Βρετανία το κάνει έτσι κι όχι γιουβέτσι. Επειδή έτυχε ένα ποσοστό να μη γουστάρει τη στάση κουτάλι ή να μην κοιμούνται τη νύχτα αγκαλιά δε σημαίνει πως αυτό τους καθιστά λιγότερο ερωτευμένους. Άνθρωποι είμαστε, με ανάγκη για ύπνο αναπαυτικό. Το γεγονός πως λιώνουμε από συναίσθημα δε σημαίνει πως δε χρειαζόμαστε λίγο χώρο για εμάς, ακόμη και στο ίδιο κρεβάτι με τον άλλο.

Ακόμη, δεν ήξερα πως το λεγόμενο cuddling μπορεί να μεταφράσει υποσυνείδητες σκέψεις για τη σχέση και την αλληλεξάρτηση με τον σύντροφό μας. Δε σημαίνει ότι απλώς μας αρέσει το χουχούλιασμα και οι αγκαλιές – οι οποίες σύμφωνα με άλλες έρευνες λειτουργούν ως αγχολυτικό. Από τη στάση «κυνήγι», η οποία μοιάζει με τη στάση «κουτάλι» μέχρι το «πλάτη με πλάτη» μπορούμε – λένε – να βγάλουμε πολλά συμπεράσματα για τη συχνότητα ή την έλλειψη σεξ, την αλληλεξάρτηση, τις ανασφάλειες και την κτητικότητα. Διαβάζοντας διαφορετικές έρευνες μπορεί κανείς να μη βγάλει κανένα συμπέρασμα και να μπερδευτεί, αφού κάθε στάση υποδηλώνει εκατό διαφορετικά πράγματα. Από πού να το πιάσεις!

Με πολλή σκέψη όσο και να βγάζουν κατά βάθος (πολύ βάθος) ένα ίχνος λογικής οι έρευνες περί στάσεων ύπνου, σίγουρα μιλάμε για υπερανάλυση της χρήσης της γλώσσας του σώματος, ποιητική ερμηνεία λες κι όταν κοιμόμαστε χορεύουμε και στήριξη των επιχειρημάτων και αποτελεσμάτων πάνω σε ανθρώπους-πειραματόζωα που όταν κοιμούνται στριφογυρίζουν χωρίς να το καταλαβαίνουν, γιατί… κοιμούνται κι ονειρεύονται. Σαφώς δεν μπορούμε να πετύχουμε «καθαρά» αποτελέσματα όταν έχει προηγηθεί ένας τσακωμός ή έχει υπάρξει μια ένταση. Σε τέτοιες περιπτώσεις το λες και λογικό να θες λίγο χώρο, να μη θες να σε αγγίζει ο άλλος ή τέλος πάντων να κοιμηθείς στον καναπέ.

 

 

Για να μην είμαστε όμως κι απόλυτοι, σίγουρα σε δύσκολες περιόδους μιας σχέσης η επαφή μπορεί να διχάζεται. Ίσως χρειάζεσαι λίγο χώρο για εσένα, να μείνεις μόνος να σκεφτείς γυρνώντας πλευρό. Είτε συνειδητά είτε όχι τέτοιες κινήσεις υποδηλώνουν αισθήματα ανικανοποίητου, όχι τόσο με το ταίρι μας αλλά με τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις. Έλλειψη συζήτησης και ειλικρίνειας μάς οδηγούν να «απομακρυνόμαστε» και να κλεινόμαστε στο καβούκι μας. Ωστόσο δεν είναι συνετό να βασιζόμαστε σε έρευνες, οι οποίες χειραγωγούν τις σκέψεις μας είτε είμαστε καλά με το ταίρι είτε όχι. Η στάση «πλάτη με πλάτη» κατά την οποία δεν έρχονται σε επαφή τα σώματά σας δε δηλώνει ότι «κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σας», αλλά ότι απλώς κοιμάστε.

Έστω και μία στις δέκα στάσεις να υποδηλώνει μια αλήθεια για τη σχέση σου, δεν υπάρχει λόγος να βασίζεσαι στην επιστήμη πιο πολύ από την αλήθεια τη δική σου και του συντρόφου σου. Δεκάλογοι περί σχέσεων είναι απλώς ενδεικτικοί κι είναι απολύτως φυσιολογικό να μην ταυτίζεσαι με κανένα νούμερο ή να μην ανήκεις σε κανένα ποσοστό έρευνας. Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στη Google, ελπίζοντας πως θα βρούμε απαντήσεις στα ερωτήματα που φοβόμαστε να συζητήσουμε με τον ίδιο τον άνθρωπό μας. Ή ακόμη παίρνουμε πολύ στα σοβαρά τα πάντα με αποτέλεσμα να μη χαλαρώνουμε ποτέ.

Γιατί να θες να μάθεις πιο πολύ τι υποδηλώνει η στάση του ύπνου σας από το να κάτσεις να συζητήσεις, εφόσον νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά; Θα το λέμε και θα το ξαναλέμε για να το καταλάβουμε κι εμείς οι ίδιοι πως δεν υπάρχει πιο σωστή κι υγιής κίνηση από το να βγάλεις από μέσα κάτι που σε παιδεύει. Να το μοιραστείς με τον άνθρωπό σου και να λύσετε μαζί ό,τι έχει προκύψει. Όλα ξεκινούν από μέσα μας, πόσο μάλλον η στάση στην οποία καθόμαστε, ο τρόπος που κοιτάμε ή πειράζουμε νευρικά τα χέρια μας, ακόμη και ο τρόπος που κοιμόμαστε. Ωστόσο η σχέση δεν επηρεάζεται από αυτά αλλά από όσα νιώθουμε, όσα μας έχουν πονέσει και στιγματίσει. Μην ξεχνάς μονάχα πριν πέσεις για ύπνο να λες «καληνύχτα».

Συντάκτης: Αγγελική Τσιγαρά
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.