Ο κόσμος του «fan-fiction» απαρτίζεται από φαντασία, άπλετη ελευθερία λόγου και σεξουαλικότητας. Είναι ένας κόσμος ανοιχτός σε όλες τις ηλικίες, για όλα τα γούστα και με άπειρο υλικό. Ταξιδεύεις σε αλλιώτικους κόσμους αγαπημένων σου χαρακτήρων και καλλιτεχνών ή επιλέγεις να έχεις τον πρωταγωνιστικό ρόλο πλάι τους. Τι είναι, όμως το fan-fiction;
Ως fan-fiction ορίζουμε τη συγγραφή –παραλλαγμένων ή πρωτότυπων– ιστοριών από θαυμαστές οι οποίοι εμπνέονται από ήδη υπάρχοντα έργα και πρόσωπα. Ο όρος αυτός μάς πάει πίσω στο 1939, όπου χρησιμοποιούνταν όταν αναφέρονταν στη συγγραφή των ερασιτεχνών. Το 1960 ήταν που άρχισε να παίρνει τη μορφή που γνωρίζουμε έως και σήμερα, όταν η ομάδα θαυμαστών του Star Trek (The Star Τrek fandom) άρχισε να εκδίδει ερασιτεχνικά, το περιοδικό “Spockanalia” με περιεχόμενο για θαυμαστές. Ωστόσο, με τη δημιουργία του διαδικτύου το fan-fiction εξάπλωσε γρηγορότερα την ύπαρξή του καταλαμβάνοντας το 1/3 των βιβλίων στο ίντερνετ. Ιστοσελίδες- βιβλιοθήκες θα σε φέρουν πιο κοντά στη γνωριμία με αυτόν τον κόσμο. Σαφώς υπάρχουν και ελληνικά fan-fiction και τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να αυξάνονται.
Γιατί να γίνεις, όμως συγγραφέας fan-fiction; Η επιθυμία θα λέγαμε, πως ξεκινάει από τον ενθουσιασμό ή ακόμη και την απογοήτευση για μια σειρά, ταινία ή βιβλίο. Είναι ένας τρόπος να συνεχίσεις και να εξελίξεις μια ιστορία δίνοντας σε εσένα και τους αναγνώστες την επιβεβαίωση της ύπαρξης των χαρακτήρων και την παραλλαγή γεγονότων, έτσι ώστε η έκβασή της να είναι τέτοια που να ικανοποιεί εσένα και τους θαυμαστές. Μπορείς να δώσεις πρωταγωνιστικό ρόλο σε εκείνον τον χαρακτήρα που θεωρείς ότι δεν του δόθηκε αρκετός χρόνος ή ακόμη να ενώσεις δυο διαφορετικούς κόσμους όπως του The Vampire Diaries και του Teen Wolf, σε ένα λεγόμενο crossover. Αποτελεί μια πολύ δημιουργική δραστηριότητα, ικανή να αποκτήσει μεγάλη απήχηση. Κι όλα αυτά δωρεάν και με τη χρήση του fair use.
Αντίστοιχα, οι αναγνώστες ικανοποιούν τα δικά τους θέλω. Από τις πιο «ελαφριές» επιθυμίες, έως και τις πιο ενδόμυχες. Πέρα από τη χαρά που μπορεί να τούς προσφέρει ένα ανάλαφρο, ρομαντικό περιεχόμενο, υπάρχει μια τάση των αναγνωστών να αποζητούν ερωτική ικανοποίηση με πρωταγωνιστές μέλη συγκροτημάτων, ηθοποιούς και φανταστικούς χαρακτήρες. Πολλές φορές φτάνουν και στο σημείο να ζητούν από συγγραφείς τη δημιουργία ιστοριών με δικές τους οδηγίες και πάμπολλες απαιτήσεις.
Υπάρχουν πολλά είδη fan-fiction, μεταξύ των οποίων το crossover που αναφέραμε παραπάνω, τα one-shot, τα οποία αποτελούν αυτοτελείς ιστορίες, τα fluff, που είναι ανάλαφρες ρομαντικές ιστορίες και τα lemon ή αλλιώς smut, τα οποία περιέχουν, έως και ακραίο, σεξουαλικό περιεχόμενο. Ο κίνδυνος με την την τελευταία κατηγορία είναι πως στις ιστοσελίδες που εκδίδονται δεν μπορείς να γνωρίζεις την πραγματική ηλικία των αναγνωστών που διαβάζουν τέτοιες ιστορίες ή ακόμη κι εκείνων που απαιτούν από συγγραφείς να δημιουργήσουν.
Ειδικότερα, υπάρχουν όροι όπως o “character x reader” που καθιστά τον αναγνώστη ως συμπρωταγωνιστή κι όπου “Y/N” σημαίνει “Your Name”. Με τον όρο “A/U” εννοούμε “Alternate Universe”, δηλαδή ένα παράλληλο σύμπαν στο οποίο τα γεγονότα και οι καταστάσεις είναι διαφορετικά από το αυθεντικό. Οι συγγραφείς έχουν την επιλογή του “O/C”, που σημαίνει “Original Character” ο οποίος αποτελεί δημιούργημα των ιδίων ανάμεσα στους ήδη υπαρκτούς χαρακτήρες. Μάλιστα, μια από τις πιο γνωστές ορολογίες είναι το λεγόμενο “shipping”, σύμφωνα με το οποίο οι θαυμαστές εκφράζουν τον ενθουσιασμό τους για ένα ζευγάρι χαρακτήρων, ή και το ταίριασμα χαρακτήρων, που στο αυθεντικό έργο η σχέση τους δεν έχει κάποια ιδιαίτερη εμβάθυνση ή ύπαρξη.
Στις βιβλιοθήκες του fan-fiction μπορούμε να βγάλουμε πολλά συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι θαυμαστές των νεότερων γενεών. Για τις επιθυμίες τους, από τον τρόπο που σχολιάζουν και την ωριμότητα, θα λέγαμε, κάποιων ακόμη και στο άνθος της εφηβείας τους. Το fan-fiction είναι για όλους, αλλά μεγάλο ποσοστό αποτελούν τα νεότερα άτομα. Άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση, με περίπλοκο ψυχισμό και μη αποδοχή του εαυτού τους. Υπάρχουν συγγραφείς, όπως και αναγνώστες, με ψευδώνυμα που παρουσιάζουν ένα τελείως διαφορετικό «πρόσωπο» μέσα σε έναν απρόσωπο κόσμο, που μοιράζονται κοινά ενδιαφέροντα, απόψεις, συναισθήματα, μα και πολύ ενθουσιασμό. Σαφώς ελλοχεύουν κίνδυνοι και μυστήρια, που ένα παιδί μπορεί να μη βλέπει, παράλληλα όμως ανοίγονται οι πόρτες της φαντασίας και της εξερεύνησης για όποιον αρέσει να γράφει και να εξελίσσει.
Ένα πολύ σύνηθες φαινόμενο σε αυτό το είδος συγγραφής είναι η άμβλυνση της κακοποίησης και ο ρομαντισμός του κίνδυνου. Η βία, σε όλες τις μορφές της, λαμβάνει μια διαφορετική υπόσταση μέσα από τις λέξεις που κρύβουν την αληθινή της φύση. Κάτι τέτοιο οι αναγνώστες δεν το βλέπουν, όσο ικανοποιούνται διαβάζοντας μια ιστορία στην οποία ο γοητευτικός πρωταγωνιστής ξεδιπλώνει τον χαρακτήρα του στον πιο αδύναμο συμπρωταγωνιστή- που πολλές φορές ο ίδιος ο αναγνώστης ευχαριστιέται με το να είναι ο «αδύναμος» σε μια προσπάθειά του να νιώσει μοναδικός που ο ήρωας έχει επιλέξει εκείνον.
Η κοινωνία του fan-fiction μπορεί να προσφέρει πολλά και να ενώσει τις φωνές συγγραφέων κάνοντας κριτική, συζητήσεις και βοηθώντας ο ένας τον άλλον να εξελιχθεί και να βρει τη δική του μοναδική έκφραση μέσα από τη γραφή. Είναι αλήθεια, πως κάποιες από τις πιο κρυφές μας επιθυμίες είναι κι εκείνες που αγγίζουν τα όρια μεταξύ της ηθικής και της υπέρβασής της. Ανώνυμα ο καθένας έχει την ελευθερία να πράξει και να γράψει ό,τι θέλει, δίχως να φοβηθεί την κριτική.
Για κάποιους το fan-fiction θεωρείται μέσω εκτόνωσης, τόσο του ψυχικού κόσμου όσο και της καλλιτεχνικής φλέβας. Όπως και να ‘χει, πάντοτε η συγγραφική πένα δε θα ψεύδεται καθώς αποτελεί αντικατοπτρισμό των υποσυνείδητων σκέψεών μας. Σε μια προσπάθεια να αλλάξουμε το τέλος μιας αυθεντικής ιστορίας, προβάλλουμε τον ατελείωτο κόσμο των ανεξέλεγκτων επιθυμιών μας.
Fun Fact: Η ιστορία “After” της Anna Todd που έγινε βιβλίο και ταινία, ξεκίνησε ως ένα fan-fiction με πρωταγωνιστή-έμπνευση μέλος των One Direction. Με αμφιλεγόμενες κριτικές, πολλοί το παρουσιάζουν ως μια ανάλαφρη, εφηβική εκδοχή του Fifty Shades of Grey. Τι σας λέει αυτό;
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου