Γηράσκω αεί διδασκόμενος, που λέμε. Όσο μεγαλώνουμε μαθαίνουμε. Κι ενώ είναι άπειρα εκείνα που διαδραματίζονται στην πορεία μας προς την ενηλικίωση και την υπευθυνότητα, αποκτούμε και διαφορετικές οπτικές για τις σχέσεις. Έτσι, όλοι ξεκινάμε με γνώμονα στις ζωές μας ιστορίες που μιλούσαν για την πραγματική αγάπη, αυτές που θα τις ζήλευες και θα ήθελες να τις ζήσεις, μόνο που το τέλος το βάζει ένας φανταστικός συγγραφέας που σίγουρα δε θα έκανε επιτυχία αν αντί για παραμύθια μας έγραφε την αλήθεια.

Ίσως τόσος ρεαλισμός κατά βάθος να μας απογοητεύει, αλλά αλήθεια, είναι τόσο τετριμμένα τα πράγματα; Δηλαδή θα μου πεις, υπάρχουν όντως σχέσεις που μοιάζουν με παραμύθι ή υπάρχουν μόνο οι πραγματικές σχέσεις; Όποια κι αν είναι η πραγματικότητα η εμπειρία παίζει σημαντικό ρόλο στο να μη σε πιάνει αδιάβαστο ένας έρωτας. Όταν πια έχεις γνωρίσει πέντε ανθρώπους και τους έχεις ζήσει μέσα από τα καλά και τα κακά τους, τις στιγμές σας και τα βιώματα που απέκτησες τότε αρχίζεις και συνειδητοποιείς ένα-δύο πραγματάκια για την αλήθεια των σχέσεων.

 

Παράδειγμα 1: Έστω και μια φορά θα φας και θα δώσεις κέρατο 

Τι; Μήπως εκπλήσσεσαι; Ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι ο άνθρωπός σου δεν αποδεικνύεται τόσο δικός σου. Η απιστία είναι βασικό παράπτωμα και πολλές φορές καταστροφικό κι ολέθριο σε μεγάλες σχέσεις και δε θα σου συμβεί μόνο από την πλευρά του απατημένοι. Κι ενώ είναι κάπως δύσκολο στην αρχή να είσαι ο κακός ή το θύμα της ιστορίας, καταλαβαίνεις στην πορεία ότι υπάρχουν τόσα πολλά που λες θεωρητικά και στην πράξη δεν ισχύουν, που σταματάς τα μεγάλα λόγια μια και καλή.

 

Παράδειγμα 2: Κανείς δε γεννήθηκε μάστερ της ερωτικής επαφής

Η ερωτική σου ζωή εξελίσσεται από το πέρασμα της μίας σχέσης στην άλλη. Ναι, σίγουρα ο κάθε άνθρωπος είναι και μία νέα εμπειρία. Μαζεύοντας λοιπόν το σύνολο αυτών των εμπειριών, μαθαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου και το σώμα σου, όπως και το τι σε ικανοποιεί περισσότερο στο κρεβάτι. Θα περάσεις από σχέσεις που η επαφή δεν ήταν τόσο καλή αλλά κι από άλλες που θα σε απογειώσει και θα σε κάνει ν’ αφήσεις πίσω σου πολλά ταμπού κι ανασφάλειες. Μέχρι που θα ξέρεις πια τι σου αρέσει, τι ζητάς και κυρίως τι δίνεις, if you know what I mean.

 

Παράδειγμα 3: Πληγώθηκες; Θα ζήσεις!

Αν πληγώθηκες την πρώτη φορά δε σημαίνει ότι οι επόμενες θα είναι το ίδιο. Πραγματικά, οι άνθρωποι είναι μαθήματα. Αν έχεις πληγωθεί ανεπανόρθωτα από μία σου σχέση, μάθε ότι αυτό δεν είναι το τέλος του κόσμου. Θα πληγωθείς και μάλιστα πολύ. Θα κλάψεις, θα χτυπηθείς. Μα η επόμενη μέρα δε θα είναι ίδια. Θα έχεις αλλάξει. Κι ίσως σε κάποιες επόμενες σχέσεις να μην πληγωθείς τόσο. Ή τουλάχιστον θα ξέρεις να διαχειρίζεσαι τον πόνο σου καλύτερα. Θα μάθεις να τον κάνεις παραγωγικό και θα εξελίσσεσαι ως άνθρωπος.

 

Παράδειγμα 4: Η ταμπέλα δε φέρνει την ευτυχία

Ένα ακόμη πράγμα που θα μάθεις θα είναι πως μία σχέση δεν είναι απλά ένας τίτλος. Με τον καιρό θα ξέρεις πως οι σχέσεις θέλουν προσπάθεια κι είναι μία διαδικασία ατελείωτη κι επίμονη. Όταν προσπαθείς, θα έχεις αποτελέσματα. Αν αφήνεις τη σχέση στη μοίρα της να τη θεωρείς τετελεσμένη πριν καν την αρχίσεις, ακόμα κι αν έχετε γράψει και τιμητική πλακέτα προς τιμήν της.

 

Παράδειγμα 5: Έρωτας παράφορος δε σημαίνει και σχέση ζωής

Το τελευταίο και πιο σημαντικό που θα μάθεις μετά το πέρας αρκετών εμπειριών είναι πως όντως, ίσως ο άνθρωπος που θα ερωτευτείς όσο τίποτα να μην είναι κι ο ένας που θα περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου μαζί του. Οι μεγαλύτεροι έρωτες δεν καταλήγουν πάντα σε μία σχέση ζωής. Στο τέλος θα διαλέξεις τον άνθρωπο που αγαπάς πιο πολύ γιατί έτσι, είδες πέντε καλά στοιχεία πάνω του κι αποφάσισες ότι μπορεί να γίνει ο συνοδοιπόρος σου στο ταξίδι της ζωής. Αλλά εκείνον που ερωτεύτηκες αληθινά, πρώτη φορά όπως κάθε φορά, δε θα τον ξεχάσεις ποτέ.

 

 

Αν πάλι η τύχη έρθει με το μέρος σου, μπορεί και να καταλήξεις με τον μοναδικό έρωτά σου.  Ίσως πια πιο έμπειροι κι έτοιμοι αφού θα έχετε περάσει από άλλες σχέσεις. Κι ίσως τελικά αρπάξεις το παραμύθι από τα μαλλιά. Για την ώρα ζήσε στο έπακρο τις σχέσεις σου. Άλλωστε στον έρωτα, όσα μαθήματα κι αν κάνουμε, πάντα μετεξεταστέοι θα μένουμε!

 

Συντάκτης: Δέσποινα Δημησιάνου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου