Οι Simpsons περιλαμβάνονται στους διασημότερους σύγχρονους ήρωες κινουμένων σχεδίων. Έκαναν την εμφάνισή τους στη μικρή οθόνη το 1989 κι έκτοτε βομβαρδίζουν τους τηλεθεατές με σωρεία κοινωνικών μηνυμάτων, αναμειγμένα με χιούμορ και δράση. Αρκετό καιρό τώρα γίνεται ντόρος σχετικά με τη σύνδεση συγκεκριμένων επεισοδίων με μεταγενέστερα πραγματικά γεγονότα, υπονοώντας ότι κάποιες ιστορίες των Simpsons προέβλεψαν συμβάντα που σημάδεψαν την ανθρωπότητα. Τα κυριότερα είναι:
-Στο 19ο Επεισόδιο της 6ης σεζόν εν έτει 1995, η Λίσα επισκέπτεται μια χαρτορίχτρα η οποία τη μεταφέρει στο 2010 και ξεκινά να μιλάει με τη μητέρα της με βίντεοκληση χρησιμοποιώντας τηλέφωνο προηγμένης τεχνολογίας που ονομαζόταν Picture Phone. Η βίντεοκληση, το FaceTime κι όλα τα παρεμφερή είναι εφευρέσεις του 2010, ενώ το 1995 η τεχνολογία αυτή για τον απλό κόσμο δεν υπήρχε ούτε στη φαντασία του· εδώ καλά καλά δεν υπήρχαν τα κινητά τηλέφωνα.
-Στο 21ο επεισόδιο της 4ης σεζόν του 1993, με τίτλο «Marge in Chains» μεταξύ άλλων στο Springfield εξαπλώνεται η γρίπη της «Οσάκα». Η γρίπη αυτή εξελίχθηκε σε μια πανδημία και δεν είχε κάποια θεραπεία, πέραν της καραντίνας. Σας θυμίζει κάτι;
-Στο 17οεπεισόδιο της 11ης σεζόν ο Bart βλέπει το μέλλον της οικογένειάς του. Συγκεκριμένα, βλέπει την αδερφή του Lisa ως διάδοχο του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Την εποχή εκείνη ο Τραμπ είχε πρωτοξεκινήσει δειλά δειλά τα βήματά του στην πολιτική του καριέρα.
-Στο 10ο επεισόδιο της 23ης σεζόν με τίτλο «Politically Inept, με τον Homer Simpson», ο Homer εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ειδήσεων το 2012, όπου ένας παρουσιαστής δηλώνει πως «Η Ευρώπη βάζει την Ελλάδα στο eBay». Τρία χρόνια αργότερα, την 1/7/2015, η Ελλάδα βρέθηκε σε κατάσταση ληξιπρόθεσμης οφειλής απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αδυνατώντας να καταβάλει τη δόση των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συνεπακόλουθα, η χώρα δεν μπορούσε πια να λάβει χρήματα από το ΔΝΤ μέχρι να αποπληρώσει το ληξιπρόθεσμο χρέος της. Πρόκειται για την πρώτη φορά στην 70ετή ιστορία του ΔΝΤ που μια ανεπτυγμένη οικονομία δεν εξυπηρετεί εγκαίρως τις οφειλές της, αλλά και για τη μεγαλύτερη οφειλή σε οποιοδήποτε πρόγραμμα στήριξης.
-Σε επεισόδιο του 1997 με τίτλο “The City of New York vs. Homer Simpson” υπήρχε ένα φυλλάδιο που έγραφε «Η Νέα Υόρκη με 9 δολάρια την ημέρα» κι απεικόνιζε το 9 ακριβώς δίπλα από τους Δίδυμους Πύργους. Σχεδόν σχηματίζονταν η ημερομηνία της τρομοκρατικής επίθεσης του Σεπτέμβρη του 2011: 9/11.
-Στο 19ο Επεισόδιο της σεζόν 9 του 1998 με τίτλο “Simpson Tide” στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο διπλωμάτης ρωσικής καταγωγής επιβεβαιώνει πως η Σοβιετική Ένωση δεν έχει διαλυθεί τελικά κι ότι επρόκειτο για ένα καλοστημένο κόλπο. Επομένως αλλάζει την ονομασία της χώρας που ήταν αναγεγραμμένη σε ταμπελάκι στο έδρανο από Ρωσία σε Σοβιετική Ένωση. Στη συνέχεια, προβάλλονται εικόνες από τη Μόσχα, από το τείχος του Βερολίνου που υψώνεται ξανά και τον Λένιν ν’ ανασταίνεται. Φημολογείται σήμερα ότι οι Simpsons είχαν προβλέψει όχι μόνο την αδηφαγία του Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και την εισβολή στην Ουκρανία.
–Στο 12ο Επεισόδιο της 21ης σεζόν το 2010 ο Χόμερ κι η Μάρτζ δημιουργούν μια ομάδα κέρλινγκ η οποία κερδίζει το χρυσό μετάλλιο και η Σουηδία το ασημένιο, όπως έγινε και στους Ολυμπιακούς του 2018.
Πράγματι προκαλούν εντύπωση οι συμπτώσεις αυτών κι άλλων τόσων ιστοριών των Simpson που θυμίζουν γεγονότα που έλαβαν χώρα αρκετά χρόνια αργότερα. Ο δημιουργός της συγκεκριμένης σειράς κινουμένων σχεδίων, Al Jeen, προφανώς είναι ιδιαίτερα οξυδερκής και προνοητικός, ίσως ήξερε να διαβάζει τα μηνύματα των καιρών που οι πολιτείες ηθελημένα ή άθελά τους αγνοούσαν. Ωστόσο, υπήρξαν κι ιστορίες που χρειάζεται διαβολική σύμπτωση για να ήταν μόνο προϊόν αναμενόμενης πρόβλεψης (λ.χ. η πανδημία, η τρομοκρατική επίθεση της 9ης Σεπτεμβρίου). Μήπως τελικά κάποια πράγματα ήταν προσχεδιασμένα και γνωστοποιημένα σε λίγους κι εκλεκτούς, όπως οι συνωμοσιολόγοι συνηθίζουν να υποστηρίζουν;
Κάτι τέτοια μικρά αλλά όχι ευκαταφρόνητα προμηνύματα εύλογα γεννούν ερωτηματικά και δεύτερες σκέψεις ως προς τις κατευθυνόμενες ενέργειες ηγετών, κρατών και μεγάλων συνόλων. Ίσως πάλι να είναι απλώς πετυχημένες συμπτώσεις, που προέκυψαν από την ευστροφία, τη διαίσθηση και την πρόβλεψη του δημιουργού της γνωστής οικογένειας κινουμένων σχεδίων. Θα το μάθουμε, άραγε, ποτέ;
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου