Έχουν περάσει τριάντα ολόκληρα λεπτά. Έδειξες υπομονή που δεν ήξερες πως κρύβεις μέσα σου. Κοιτάς το κινητό, κοιτάς το ρολόι. Μήνυμα κανένα. Τελευταία σύνδεση: 10 λεπτά πριν. Δε θα τον στείλεις στο δι@ολο αυτή τη φορά, πρέπει να σκεφτείς κάτι πιο πρωτότυπο. Κλείνεις το κινητό. Θα τσεκάρεις ξανά σε 1 ώρα, ούτε λεπτό νωρίτερα. Σιγά μη νομίζει πως τον περιμένεις κιόλας.

Ξενέρωσες λίγο που δε σου έστειλε το βράδυ. Περίμενες να γυρίσει σπίτι και να μην κρατηθεί, να σου το πει πόσο ωραία πέρασε μαζί σου. Και το πρωί που ξύπνησες πάλι δεν υπήρχε μήνυμα. Ούτε τηλέφωνο. Καλά κάνει, σκέφτηκες. Θέλει να σε καψουρέψει. Κι η αλήθεια είναι πως πιάνουν συνήθως αυτά τα κόλπα σε σένα, αλλιώς βαριέσαι εύκολα. Σ’ αφήνει εκεί στην αγωνία σου και σε κολλάει περισσότερο. Η αρχαία μέθοδος του γραμματόσημου.

Φτάνει το βράδυ και το ευχάριστο τσουρούφλισμα γίνεται πια φωτιά και λαύρα. Έχουν σχηματιστεί στο μυαλό σου 15 διαφορετικά σενάρια, όλα τους εξίσου πιθανά. Ίσως να ντρέπεται να σου στείλει. Τόσο καιρό, βέβαια, μέχρι να κανονίσετε να βγείτε, έστελνε κάθε μέρα και μάλιστα μηνύματα γεμάτα υπονοούμενα. Και πάλι, τώρα ίσως να νιώθει ανασφαλής.

Θυμάσαι να σου λέει πως έχει τρέξιμο αυτές τις μέρες. Κάτι καφέδες, κάτι γενέθλια. Το μεγαλύτερο ενδεχόμενο, βέβαια, είναι να περιμένει να στείλεις εσύ, γιατί δε θέλει να σε πρήζει και να σε αποσπά απ’ τις δουλειές σου. Πόσο σε σκέφτεται! Κάτι τέτοιο θα συμβαίνει, αλλά τι;  Στο μεταξύ, ας συνδεθούμε λίγο πάλι να τσεκάρουμε.

Δυο μέρες μετά, απλά αποφασίζεις να είσαι μόνιμα online. Ποιο το νόημα να βγαίνεις και να μπαίνεις; Σε κάθε ήχο του messenger έχεις αλλάξει εκατό χρώματα, σε κάθε επιβεβαίωση πως είναι κάποιος άλλος έχεις ξενερώσει τρελά. Κι εκείνος μέσα, έξω, πριν μια ώρα, πριν 2, το ένα βράδυ τελευταία σύνδεση στις 5 το πρωί. Όσες πληροφορίες μπορούν να σου προσφέρουν τα social τις έχεις εκμεταλλευτεί, έχεις ελέγξει μέχρι και stories φίλων. Φαίνεται να είναι ακόμη ζωντανός. Ε, γιατί δε στέλνει κι ένα κ@λομήνυμα επιτέλους;

Amber Alert. Μπορείτε να βοηθήσετε; Εξαφανισμένος 48 ώρες. Ούτε τηλέφωνο, ούτε μήνυμα, ούτε καν ένα like. Δε ζητάς πολλά, μόνο ένα σημείο ζωής. Δε βρίσκεσαι πια σε καλή κατάσταση και τα σενάριά σου έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν. Γυρνούσες χθες με τον αδερφό σου, σε είδε και νόμιζε πως έχεις άλλον. Η πρώην του τον απείλησε πως αν δεν τα ξαναβρούν θα αυτοκτ@νήσει. Κατάλαβε πως είσαι ο έρωτας της ζωή του και τρόμαξε γιατί φοβάται τις σοβαρές δεσμεύσεις. Τι απ’ όλα συμβαίνει επιτέλους; Πετάω τη βόμβα μου και φεύγω: ίσως απλά δε σε γουστάρει.

Μη βιαστείς να ξενερώσεις απ’ την πρώτη μέρα που δε θα επικοινωνήσει, αλλά μη χάνεις τον καιρό σου και περιμένεις περισσότερες από δύο. Είναι ο τέλειος μέσος όρος για να καταλάβεις αν εκείνος ενδιαφέρεται, μα θέλει να αφήσει λίγο χώρο για να μην πιέσει ή αν του τελείωσε η ιστορία κι εξαφανίζεται διακριτικά.

Κι αν το θυμηθεί καμιά βδομάδα μετά, εσύ κάτσε και σκέψου γιατί του πήρε τόσο. Πέρασαν οι μέρες γρήγορα και ξεχάστηκε ή απλά δε βρέθηκε τίποτα καλύτερο κι είπε να επιστρέψει; Θέλει προσοχή το θέμα, μιλάμε για ζητήματα καρδιάς. Πότε είναι πολύ νωρίς και πότε πολύ αργά;

Άνθρωπος που αφήνει τη μέχρι τώρα επικοινωνία κι εξαφανίζεται για δύο μέρες, είναι άνθρωπος που μάλλον δεν καίγεται για να συνεχιστεί. Πήρε ό,τι ήταν να πάρει από σένα, δοκίμασε, έμαθε κι αποφάσισε πως μάλλον δεν του κάνεις. Πλέον κρατάει αποστάσεις και προσπαθεί όντως να σου στείλει μήνυμα· «δε θέλω να συνεχίσουμε». Αναποφάσιστος; Μπορεί. Παρτάκιας; Πιθανόν. Ό,τι κι αν είναι, το νόημα είναι ένα: Ώρα να σταματήσεις να τον περιμένεις.

Καλός ο Χατζηγιάννης με το «Αν μου τηλεφωνούσες», αλλά βάλε λίγο Γαλάνη κι άκου  «Δύο μέρες μόνο». Μετά τέλος. Κανένα απ’ τα πιθανά σενάριά σου, όσο ρεαλιστικά κι αν είναι (#not), δεν υπάρχει περίπτωση να ισχύει 48 ώρες μετά. Κανένας εξωγήινος δεν τον απήγαγε και καμιά ντροπή δεν τον έπιασε. Κι αν ακόμη θέλει να σε παιδέψει, δύο μέρες μετά ούτε ο ίδιος δε θα άντεχε και θα έστελνε. Μην παιδεύεις τον εαυτό σου. Αν αυτός μπορεί χωρίς εσένα, γιατί εσύ να μην μπορείς χωρίς αυτόν;

Κι αν η ανεξήγητη συμπεριφορά του σε ταλαιπωρεί, μπορείς πάντα να ρωτήσεις. Χωρίς να πιέζεις ούτε να ζητάς ρέστα. Με ανωτερότητα, με ψυχραιμία, μπορείς να στείλεις ένα αναγνωριστικό μήνυμα. Δες τον τόνο του, το ύφος που θα σου απαντήσει. Αν είναι ψυχρό κι απόμακρο, ρώτησε. Υπήρξε κάτι που τον χάλασε; Έτσι για να ξέρεις, για να μη σε φάει η περιέργεια. Μη φανείς απελπισμένος και κυρίως, μην είσαι. Δε χάλασε ο κόσμος ούτε έχασες την ευκαιρία σου στον έρωτα. Μάθε τι έγινε και δέξου το. Και μετά πάμε μαζί γι’ άλλα.

Θα φτάσει η στιγμή που θα αδιαφορείς αν είναι μέσα ή όχι. Κι αν κάποια μέρα σε θυμηθεί, γέλα που αποφάσισε να ξαναστείλει, έτσι, με θράσος. Αν θες απάντησέ του, αν όχι, δικαίωμά σου. Απ’ την άλλη, μπορείς πάντα να περιμένεις κάνα-δυο μέρες. Ο τέλειος μέσος όρος για να καταλάβεις αν ακόμη ενδιαφέρεσαι.

 

Συντάκτης: Νεφέλη Κομματά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη