Αγορά εργασίας, Ελλάδα, 2024. Είναι σημαντικές οι δυο τελευταίες πληροφορίες για τη συνέχεια. Βασικός λόγος το ότι απέχουμε παρασάγγας, σχεδόν στα πάντα, από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές  χώρες και ως προς την εξέλιξη μας και ως προς τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας μας.

Είσαι νέος, μόλις έχεις πάρει πτυχίο ή και όχι, είσαι φοιτητής και θες να εργαστείς παράλληλα για να μπορείς να έχεις ένα εισόδημα, άλλαξες πόλη και θέλεις να βρεις νέα δουλειά και γενικά για οποιοδήποτε λόγο βρίσκεσαι στον ανηφορικό αυτό δρόμο της αγοράς εργασίας. Υπάρχουν μύθοι και αλήθειες στην πορεία αυτή, όσο κι αν προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου πως θα βρεις εκεί έξω την αξιοκρατία και την τιμιότητα που υπάρχει στο μυαλό σου.

Η αλήθεια είναι πως πριν ξεκινήσεις αυτή τη διαδρομή, δεν έχει βρεθεί κανείς, με συγκεκριμένες κουβέντες, να σε προετοιμάσει για όσα σε περιμένουν και όσα θα αντιμετωπίσεις και ήρθε η ώρα κάποιος να το κάνει, για να μη βρεθείς και εσύ, νέε εργαζόμενε, στη θέση που βρεθήκαμε και εμείς και νιώσαμε σαν πρόβατα στη σφαγή, στην πρώτη μας εργασιακή εμπειρία. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποια στάνταρς, που είναι δώρο να γνωρίζεις. Πάμε να τα δούμε…

 

1. Δε βαδίζουν όλοι με το σταυρό στο χέρι

Μπορεί εσύ να έχεις όλη την καλή διάθεση να δείξεις έναν καλό εαυτό και να σκοπεύεις να αποδείξεις μέσα από τη δουλειά σου την πραγματική σου αξία. Μπορεί ακόμα να είσαι και φιλικός με τους γύρω σου, γιατί έτσι είσαι σαν άνθρωπος. Δυστυχώς, όμως, δε σκέφτονται και δεν πράττουν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Συγκεκριμένα το μεγαλύτερο ποσοστό, δε λειτουργεί σε καμία περίπτωση έτσι. Οι περισσότεροι κοιτούν πως θα επιβιώσουν οι ίδιοι και συνήθως αυτό το κάνουν εις βάρος των άλλων.

 

2. Οι φιλίες στον εργασιακό χώρο δεν είναι δεδομένες

Το ότι εσύ είσαι άνθρωπος ανοιχτός και έτοιμος να γνωρίσεις τους συνεργάτες σου σε βάθος και να συναναστραφείς μαζί τους, ακόμα και εκτός δουλειάς, δε σημαίνει πως επιθυμούν και εκείνοι το ίδιο. Η αλήθεια είναι πως η σκέψη σου έχει λογική, μιας και στο χώρο εργασίας μας περνάμε περισσότερες ώρες από ότι με τους δικούς μας ανθρώπους. Όμως, όμως, όμως… Ένα μεγάλο ποσοστό δε σκέφτεται έτσι και το μόνο που σκέφτεται είναι να κάνει τη δουλειά του και να φύγει. Προσοχή, λοιπόν, στις προθέσεις και στα όρια που ο καθένας θέτει.

 

3. Οι πραγματικές ώρες εργασίας μπορεί να είναι αρκετές παραπάνω, από αυτές που έχεις συμφωνήσει

Στην αρχή κάθε συνεργασίας, ο άνθρωπος που θέλει να σε εντάξει στο δυναμικό του σου μιλά για τις φυσιολογικές συνθήκες οκταώρου, πενθημέρου ή όποιες τέλος πάντων και αν είναι αυτές. Κανείς δε σου λέει πως μπορεί να χρειαστεί να δουλέψεις και δυο και τρεις ώρες παραπάνω, εάν χρειαστεί και μάλιστα συνήθως χωρίς να πληρωθείς για αυτό. Ένδειξη καλής θελήσεως, απέναντι στη δουλειά σου. Αυτό είναι κάτι που σαφώς μπορεί να συμβεί και είναι αποδεκτό, αρκεί να μην ξεπερνά τα όρια σου. Αν δεις πως ο εργοδότης εκμεταλλεύεται την καλή σου θέληση και την προθυμία σου να βοηθήσεις, κάνοντας την υπερεργασία σύστημα, θέσε τα όρια σου πριν να είναι αργά. Μη σκέφτεσαι πως είσαι καινούριος και πρέπει να κάνεις υπομονή. Αν προσπαθήσεις να θέσεις όρια αργότερα, θα είναι αργά.

 

4. Μην κάνεις περισσότερα από όσα απαιτεί η θέση σου!

Όσο περισσότερα κάνεις, είτε για να βοηθήσεις, είτε για να αποδείξεις ποιος είσαι και τι μπορείς, τόσο περισσότερα θα φορτωθείς σε δεύτερο χρόνο και δε θα αργήσει η στιγμή που αυτό θα σε κουράσει. Δεν είπαμε να μη βοηθήσεις στη δύσκολη ένα συνάδελφο, ο οποίος στο ζητά, όμως όλα έχουν και ένα μέτρο. Δε γίνεται να δουλεύεις για τους άλλους και να απολαμβάνουν εκείνοι τα εύσημα, με τη δική σου τη δουλειά. Πληρώνεσαι για συγκεκριμένα πράγματα. Μην κάνεις τον ήρωα. Δεδομένα θα σου γυρίσει boomerang. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι χρήσιμο να κάνεις και λίγο τον ανόητο. Θα σε γλιτώσει από πολλά. Το να ξέρεις να κάνεις τα πάντα, σε κάνει χρήσιμο, αλλά παράλληλα και διαρκώς διαθέσιμο.

 

5. Οι αγγελίες για θέσεις εργασίας είναι πολλές φορές παραπλανητικές

Είδες μια αγγελία, σου τράβηξε το ενδιαφέρον, έστειλες βιογραφικό, σε κάλεσαν και έχεις το πολυπόθητο ραντεβού για συνέντευξη. Αγχώνεσαι και είναι λογικό. Θες να δείξεις τον καλύτερο σου εαυτό. Επίσης, λογικό. Μην ξεχάσεις, όμως, να μάθεις τα πάντα για τη θέση εργασίας την οποία διεκδικείς. Δεν είναι κακό να κάνεις ερωτήσεις. Ωράριο, μισθός, υποχρεώσεις, αρμοδιότητες και όλα αυτά που σε πρώτη φάση σε αφορούν. Οι καλοί λογαριασμοί, κάνουν τους καλούς φίλους, που λέει και ο σοφός λαός. Εννοείται πως ο εργοδότης που θέλει να βρει υπάλληλο, θα παρουσιάσει τις συνθήκες ιδανικές. Οικογενειακό περιβάλλον, τυπικό ωράριο εργασίας, ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών. Εσύ ρώτα όσα σε αφορούν πριν κλείσεις τη συμφωνία σου, γιατί στη θεωρία όλοι καλοί είμαστε στην πράξη απέχουμε.

 

6. Όλα είναι θέμα marketing

Το πώς θα πουλήσεις τον εαυτό σου και τις ικανότητες σου εξαρτάται από σένα. Φρόντισε, λοιπόν, από την πρώτη κιόλας συνάντηση, να είσαι ο εαυτός σου και όχι να προσποιηθείς κάτι το οποίο δεν είσαι. Μην ξεχνάς πως αν η συνεργασία ξεκινήσει, η πραγματικότητα αργά ή γρήγορα θα φανεί. Ευγένεια, ήθος, τυπικότητα και καλή διάθεση είναι τα κλειδιά σου για να περάσεις την πρώτη πόρτα, πριν περάσεις στις υπόλοιπες.

 

7. Δουλεύουμε για να ζούμε, δε ζούμε για να δουλεύουμε

Και αυτό είναι κάτι που δείχνουν να ξεχνούν οι εργοδότες, αλλά και εμείς οι ίδιοι καμιά φορά, μιας και η καθημερινότητα μας παρασύρει. Θα βρεθούν εργοδότες, που θα προσπαθήσουν να σου στερήσουν δικαιώματα όπως άδειες και οτιδήποτε άλλο δικαιούσαι. Μην επιτρέψεις να συμβεί. Με ευγένεια και διπλωματία πάντα, διεκδίκησε τα δικαιώματά σου, για να καταλάβει και ο άλλος πως έχει να κάνει με κάποιον που πέρα από τις υποχρεώσεις του, γνωρίζει και τα δικαιώματά του.

 

8. Όταν αποκτήσεις εξουσία, θα φανεί η πραγματικότητα

Πήρες την πολυπόθητη θέση, ξεκίνησες, εδραιώθηκες, απέδειξες και ήρθε η πολυπόθητη προαγωγή που τόσο περίμενες. Μην ξεχνάς ποτέ από που ξεκίνησες. Δεν είναι τυχαίο το ρητό που λέει: «Αν θες να δεις ποιος πραγματικά είναι ο άλλος, δώσε του εξουσία.» Εκεί μπορεί να φανούν τα κόμπλεξ κατωτερότητας του καθένα και γενικότερα το πραγματικό του πρόσωπο. Μην το κάνεις. Μείνε ταπεινός και προσγειωμένος. Η αποκαθήλωση δεν είναι δύσκολο να έρθει. Μπορεί σαν άνθρωποι ο καθένας μας να είναι μοναδικός, αλλά μην ξεχνάς παντού και στα πάντα «ουδείς αναντικατάστατος».

 

Οπλίσου με υπομονή και καλή διάθεση. Μην ξεχνάς το τι πραγματικά αξίζεις και διεκδίκησε το. Τα μέτρια είναι για τους μέτριους και δε σου αξίζουν. Πρέπει να κοιτάς στα αστέρια, αν θες να αγγίξεις ουρανό. Όλα τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, αρκεί εσύ ο ίδιος πρώτα να πιστέψεις σε αυτά. Θα σου ευχηθώ καλή τύχη!

Συντάκτης: Μαρία Πορταράκη