Aυτοεγκατάλειψη, πόνος και τραύμα εποχής. Όχι μόνο αυτής. Της κάθε εποχής. Σε κάθε ηλικία, σε κάθε φύλο, για κάθε άνθρωπο. Σημάδια έντονα κι ενοχλητικά, που αν τα εξετάσεις σε βάθος έχουν υπόβαθρο και βαθιά αίτια. Η πραγματική ερμηνεία είναι η παραίτηση. Η παραίτηση από οτιδήποτε αφορά εσένα τον ίδιο. Το να αφήνεις τον εαυτό σου σε μια κατάσταση, χωρίς να τον βοηθάς. Να σε παραμελείς. Να μη σε αγαπάς, όπως οφείλεις. Γιατί αν δεν αγαπάς εσύ ο ίδιος πρώτα από όλα εσένα, τότε ποιoς;

Η εν λόγω «κυρία», μπορεί να υπάρχει στη ζωή σου, χωρίς κάτι επιπλέον. Συχνά, όμως, συνοδεύεται κι από κάποια άλλη ψυχική διαταραχή, η οποία την προκαλεί κι αποτελεί συμπτωματολογία της. Το πιο σύνηθες είναι να βαδίζει παράλληλα με την κατάθλιψη. Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, τα πράγματα μπορεί να είναι ακόμα πιο σοβαρά. Το βασικό είναι να εντοπίσεις και να αποδεχτείς την ύπαρξή της, ώστε να μπορέσεις να την αντιμετωπίσεις και να τη διώξεις οριστικά από τη ζωή και την καθημερινότητά σου, ώστε να μπορέσεις με αργά και σταθερά βήματα να αγαπήσεις ξανά τον εαυτό σου και να του δείξεις τον σεβασμό που του αξίζει. Που σου αξίζει!

Πώς, λοιπόν, μπορείς να αναγνωρίσεις την παρουσία της, για να πας παρακάτω; Στη συνέχεια θα δεις δέκα από τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα, για να μπορέσεις να κάνεις άμεσα το δικό σου μεγάλο βήμα.

 

1. Παραμέληση της εξωτερικής σου εικόνας

Οκ, μπορεί να μην πρεσβεύεις αυτή την ιδεολογία της εικόνας περιοδικού στην εμφάνισή σου, όμως εδώ μιλάμε για κάτι πιο βαθύ, από μια χαλαρή προσωπικότητα. Άρνηση ακόμα και για τους βασικούς κανόνες υγιεινής, αχτένιστα μαλλιά, άπλυτα δόντια, ατημέλητη εικόνα κι όχι απλώς επιμελώς ατημέλητη, που είναι και της μόδας.

 

2. Παραμέληση των ψυχικών απολαύσεων κι αναγκών

Όπως το σώμα χρειάζεται τροφή για να αποδώσει ενέργεια, το ίδιο ισχύει και με την ψυχή. Πρέπει να τη θρέφεις για να επιβιώνει. Όταν αρνείσαι να το κάνεις, με πράγματα που ευχαριστούν εσένα τον ίδιο, τότε σίγουρα κάτι δεν πηγαίνει όσο καλά θα έπρεπε.

 

3. Μειωμένη διάθεση για σ3ξ

Ναι κι όμως. Οι σαρκικές απολαύσεις φτάνουν στο σημείο να σου είναι αδιάφορες, ακόμα και αποκρουστικές κάποιες φορές κι αρχίζεις συνειδητά να απέχεις. Όχι απλά δεν τις επιδιώκεις, αλλά τις αποφεύγεις κιόλας σαν ο διάολος το λιβάνι, που λέει και ο σοφός λαός.

 

4. Προτεραιότητα πάντα οι άλλοι

Σε νοιάζει περισσότερο το τι θέλουν οι άλλοι και το τι τους ευχαριστεί, ανεξάρτητα από το πόσο δυσάρεστο μπορεί να είναι για σένα και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στη δική σου ζωή.

 

5. Άρνηση για διασκέδαση, σχεδόν ενοχή

Δε θέλεις να διασκεδάσεις με κανέναν τρόπο και για κανένα λόγο. Κι όταν κάτι τέτοιο πάει να συμβεί, γιατί είσαι άνθρωπος κι εσύ, κάνεις ένα βήμα πίσω γιατί νιώθεις ενοχή, λες και πας να διαπράξεις το προπατορικό αμάρτημα.

 

6. Κοινωνική αποξένωση

Αρνείσαι τις κοινωνικές συναναστροφές, ακόμα και με άτομα τα οποία στο παρελθόν αποζητούσες στη ζωή σου. Προτιμάς την απομόνωση και νιώθεις αμήχανα στη διάρκεια μιας προσωπικής επαφής, με αποτέλεσμα να προτιμάς τη μοναξιά και να κλείνεσαι όλο και περισσότερο στον εαυτό σου.

 

7. Αύξηση ή απώλεια βάρους

Συχνά η αυτοεγκατάλειψη συγκατοικεί στη ζωή μας με τις διατροφικές διαταραχές. Είτε φτάνουμε σε σημείο να μισούμε το φαγητό είτε να το λατρεύουμε, σαν επίγειο Θεό. Και κάπως έτσι, η εικόνα μας αλλάζει, αλλά εμείς δεν το βλέπουμε, ακόμα κι αν οι γύρω μας, γεμάτοι καλή διάθεση, μας το τονίζουν και μας εφιστούν την προσοχή.

 

8. Αναβλητικότητα σε όλους τους τομείς της ζωής μας

Θα ξεκινήσω γυμναστήριο από τον άλλο μήνα, θα ξεκινήσω δίαιτα από Δευτέρα, θα τελειώσω με την πτυχιακή μου την επόμενη εβδομάδα, θα ζητήσω αύξηση του χρόνου και πάει λέγοντας. Κι αυτός ο άλλος μήνας, η επόμενη Δευτέρα, η επόμενη εβδομάδα και ο νέος χρόνος, δεν έρχονται ποτέ. Γιατί όταν έρθει η στιγμή πάλι θα το αναβάλλουμε επ’ αόριστον.

 

9. Απότομες μεταβολές της διάθεσης

Από την απόλυτη ευτυχία, στην απόλυτη δυστυχία. Από το γέλιο, στο κλάμα και πάλι από την αρχή. Μπορεί να ακούγεται τρελό, μα στην πραγματικότητα είναι τρομερά εξαντλητικό για το ίδιο το άτομο, αλλά και για τον περίγυρο αυτού.

 

10. Ανοχή σε άρρωστες καταστάσεις και σε μη αποδεκτές συμπεριφορές

Κάπου μέσα σε όλο αυτό βρίσκουμε ανθρώπους που δέχονται κι ανέχονται την κακοποίηση, το bυllying από όπου και αν προέρχεται και οποιοδήποτε είδος συναισθηματικό εκβιασμού. Με την ψευδαίσθηση πως δεν υπάρχει η δύναμη της απομάκρυνσης, μένουν και υπομένουν, μέχρι που η κατάσταση γίνεται πολλές φορές ακραία και το σοκ τεράστιο.

Αυτή, λοιπόν, ήταν μια φωτογραφία της αυτοεγκατάλειψης. Εκείνης που σε τρώει καθημερινά και σε αφήνει μισό ή και ένα τέταρτο. Εκείνης που αν δεν την αντιληφθείς έγκαιρα για να την αντιμετωπίσεις, μπορεί ακόμα και να καταστραφείς ολοκληρωτικά. Για αυτό μάθε να διαβάζεις τα σημάδια που δίνει η ψυχή και το σώμα σου κι άλλαξε γραμμή πλεύσης πριν να είναι αργά. Μην ξεχνάς κάτι βασικό. Όχι απλά να σε αγαπάς, αλλά να σε λατρεύεις!

Συντάκτης: Μαρία Πορταράκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου