Η μάστιγα του gaming είναι εδώ και κάνει αισθητή την παρουσία της, σε άτομα όλων των ηλικιών. Δε δείχνει να χτυπάει συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, απλά η κάθε ομάδα από αυτές διαχειρίζεται την όλη κατάσταση με διαφορετικό τρόπο. Αλλιώς πλήττει ένα παιδί, αλλιώς έναν έφηβο, αλλιώς έναν ενήλικα και αλλιώς έναν σχεδόν «ώριμο». Έρευνες έχουν δείξει πως το 90% των gamers είναι άντρες κι αυτό είναι κάτι το οποίο έχουμε δει και έμπρακτα στην πάροδο του χρόνου. Το να αποτελεί η κατάσταση αυτή μια απλή απασχόληση λίγης ώρας απέχει σημαντικά από τον εθισμό σε αυτή και την άρνηση συμμετοχής στη ζωή που κυλά μακριά από την οθόνη.

Ας αφήσουμε, λοιπόν, τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες και ας ασχοληθούμε με την ομάδα «ενήλικας». Ναι, ναι, εκείνος ο ενήλικας που έλαχε να γίνει το ταίρι σου. Στην αρχή μπορεί να σου φαινόταν διασκεδαστικό να τον βλέπεις βυθισμένο στον υπολογιστή του και να μη σε απασχολούσε ιδιαίτερα. Όσο ο καιρός περνά, όμως, παρατηρείς σημάδια, που μόνο κάποιος που συναναστρέφεται έναν δεινό gamer μπορεί να καταλάβει. Παρακάτω μπορείς να δεις μερικά από αυτά.

 

1. Ο υπολογιστής είναι το ιερό του

Δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ανά πάσα ώρα και στιγμή, παρά μόνο όταν είναι κενό από δράση. Κενό από δράση, σημαίνει φυσικά όταν λείπει από το σπίτι. Αν τολμήσεις να κάνεις το αντίθετο, στην καλύτερη θα σηκωθείς άρον άρον, χωρίς να έχεις ολοκληρώσει φυσικά αυτό που ήθελες να κάνεις. Στη χειρότερη μπορεί να βρεθείς χωρίς αυτί ή δάχτυλο.

 

2. Φυσικά το φαγητό δε σερβίρεται σε τραπέζι

Μα καλά ποιος σας είπε πως εν έτη 2024 πρέπει να εξακολουθούμε να καθόμαστε σε μια καρέκλα και να τρώμε σε ένα στρωμένο τραπέζι; Έλα Παναγία μου! Εκεί, μπροστά από το πληκτρολόγιο με τις σάλτσες να στάζουν μέσα στα πλήκτρα και τα μυρμήγκια να κάνουν πάρτι από τα ψίχουλα. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να φάει ένας gamer χωρίς να χάσει πολύτιμο χρόνο από το παιχνίδι του. Δεν είναι εποχές για να leavάρεις, προς Θεού!

Επίσης, εννοείται πως πλέον η γεύση έχει χάσει το βαθύτερο νόημά της. Βάλε σε ένα πιάτο φασολάκια με πατάτες και συνόδεψε με καρπούζι. Δε θα παραπονεθεί. Γιατί πολύ απλά δε θα το καταλάβει. Θα το φάει με λαιμαργία και μηχανικές κινήσεις και το πιθανότερο είναι μετά από λίγη ώρα να σε ρωτήσει: «Τι θα φάμε; Έχουμε κανένα φρούτο;» Το έφαγες, ματάκια μου, το φρούτο μαζί με το φαγητό σου, απλά δεν το κατάλαβες. Γευστικοί κάλυκες σε πλήρη αδράνεια τις συγκεκριμένες ώρες.

 

3. Ο χρόνος είναι σχετικός

Ένας gamer εννοείται πως αντιλαμβάνεται τελείως διαφορετικά τον χρόνο από ότι οι υπόλοιποι. Σε μια μέρα χωρίς υποχρεώσεις μπορεί να καθίσει στην καρέκλα το πρωί με τον καφέ του και να σηκωθεί το βράδυ γιατί έτσουξαν τα μάτια του από τη νύστα. Αν νυστάξει βέβαια. Γιατί πάντα υπάρχει και η περίπτωση να τελεί υπό υπερδιέγερση.

 

4. Η συζήτηση κάποιες στιγμές είναι αδύνατη

Ακόμα και για πολύ απλά πράγματα, τα οποία δε χρειάζονται σύνθετες απαντήσεις. Μια ερώτηση, ας πούμε, ακόμα και ιδιαιετέρως απλή, εννοείται πως πρέπει να γίνει πέντε φορές, για να πάρεις μια απάντηση του τύπου «ό,τι θέλεις, δεν έχω πρόβλημα». Παρ’ όλα αυτά συνεχίζουμε και ρωτάμε, όμως! Το για ποιον λόγο είναι ένα άλλο θέμα. Μη διανοηθείς φυσικά να μπεις στο κόπο για κάποια πιο περίεργη ερώτηση που εγείρει συζητήσεις, γιατί δεν έχεις ούτε μια πιθανότητα με το μέρος σου να βγάλεις άκρη.

 

5. Έχεις να μάθεις πολλά ονόματα

Εννοείται πως αν έχει κατοικίδιο, το όνομα αυτού θα ανήκει σε παίκτη του αγαπημένου παιχνιδιού, που παίζει από το γυμνάσιο. Δεν το διαπραγματευόμαστε αυτό. Αν είναι δυνατόν. Πρέπει κάποιος να τιμήσει κι αυτούς τους ήρωες, μιας και δε θα αποκτήσουν ποτέ τους δικούς τους διάδοχους.

 

6. Σχετικά με τους ήχους

Οι δυνατοί ακόμα και τρομακτικοί θόρυβοι, εννοείται πως δεν αποτελούν κανέναν λόγο ανησυχίας. Οπότε μην μπεις στον κόπο να κάνεις κάτι ηχηρό, για να αποσπάσεις την προσοχή. Θα εκπλαγείς. Το μόνο που μπορεί να τον ταράξει είναι η διακοπή ρεύματος ή η πτώση του ίντερνετ. Γι’ αυτό σκέψου στα γενέθλιά του, μήπως κάνεις δώρο μια γεννήτρια. Θα προσφέρεις μεγάλη ασφάλεια κι ανακούφιση.

 

7. Απαγορεύεται ρητά η χρήση του διαδικτύου άσκοπα από τους υπόλοιπους κατοίκους του σπιτιού

Εξυπακούεται πως αν δεν υπάρχει καλή σύνδεση στο διαδίκτυο, δεν επιτρέπεται και η άσκοπη χρήση από τους συγκατοίκους. Θες να δεις ταινία στο Netflix; Θες να παρακολουθήσεις βίντεο στο Youtube; Θες να κατεβάσεις ένα μεγάλο αρχείο στο laptop σου; Έλα Παναγία μου και σώσε μας για ακόμα μια φορά! Με ποια λογική σκέφτηκες να κάνεις κάτι τόσο εγκληματικό; Δεν έχεις ίχνος συνείδησης; Το σημείο του παιχνιδιού είναι κομβικό και ο gamer ένα βήμα πριν ανέβει level. Είναι δυνατόν εσύ και οι ασχολίες σου να σταθείτε εμπόδιο στο μέλλον του; Πάρε ένα Νοκια 3310 και παίξε φιδάκι.

 

8. Θα μάθεις να βρίζεις ακόμα και σε γλώσσες που δεν ήξερες πως υπάρχουν!

Οι περισσότεροι στο είδος παίζουν online και συχνά παίκτες από άλλες χώρες που δε γνωρίζουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν τα νεύρα τους χτυπήσουν κόκκινο, εννοείται πως γίνονται τρομερά ευρηματικοί με τις λέξεις που θα τους στολίσουν. Συχνά προσπαθούν να μεταφράσουν ελληνικές λέξεις και αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα απολαυστικό και διασκεδαστικό. Μπορείς να γελάσεις όσο θες. Δεν κινδυνεύεις. Δε θα καταλάβει, άλλωστε, πως γελάς.

 

8 πράγματα, λοιπόν, μπορεί να τα καταλάβει απόλυτα ένας άνθρωπος που ζει με gamer, είτε επαγγελματία, είτε πωρωμένο ερασιτέχνη. Μπορείτε να ταυτιστείτε ελεύθερα! Και για να μην παρεξηγηθούμε, μπορεί όσα γράφω να είναι αληθινά και βιωματικά, όμως είναι χιουμοριστικά και δεν έχουν χαρακτήρα κριτικής. Άλλωστε, έχω και εγώ έναν δεινό gamer στο σπίτι μου κι αποτελεί ιδιαίτερη αδυναμία μου!

Συντάκτης: Μαρία Πορταράκη