Και μπαίνουμε για ακόμα μια φορά στο ρινκ της αγοράς εργασίας. Εκεί που συνήθως αναγκαζόμαστε να παλέψουμε σκληρά με τα λιοντάρια για να επιβιώσουμε. Όπου επιβίωση, μια συνέντευξη με θετικό αποτέλεσμα. Έχεις μια σημαντική για τα δεδομένα σου συνέντευξη και σκέφτεσαι πως όχι απλά θέλεις, αλλά πρέπει κιόλας να πετύχεις.

Αρχικά, προετοιμάσου καλά. Δεν πάμε ποτέ σε μια μάχη, χωρίς όπλα στη φαρέτρα μας. Είναι τελείως αντιεπαγγελματικό να πας σε μια εταιρεία, για να διεκδικήσεις μια θέση και να μη γνωρίζεις κάποια πράγματα για την ιστορία αυτής, αλλά και για το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Αν σε ρωτήσουν  το γνωρίζεις για αυτούς και δε γνωρίζεις τίποτα, οτιδήποτε και να ειπωθεί στη συνέχεια θα έχει μικρή σημασία και το παιχνίδι θα έχει ήδη χαθεί, πριν ξεκινήσει.

Το βιογραφικό το οποίο θα παραδώσεις φρόντισε να είναι ρεαλιστικό. Έχουν τρόπους να μάθουν και να καταλάβουν αν όσα λες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αργά ή γρήγορα θα εκτεθείς και είναι κρίμα. Επίσης, όσο κι αν σου αρέσει η φωτογραφία από τις περσινές σου διακοπές, πίστεψε με δεν είναι η κατάλληλη για να συνοδεύσει το βιογραφικό σου. Συμβουλεύσου μια από τις αμέτρητες σελίδες που υπάρχουν στο διαδίκτυο, αν δε δύνασαι να πληρώσεις ένα σύμβουλο και φτιάξε ένα αξιόλογο και ρεαλιστικό βιογραφικό.

Όταν πας στη συνέντευξη, φρόντισε να έχεις ένα σοβαρό ντύσιμο, το οποίο όμως παρ’ όλα αυτά θα αντικατοπτρίζει την προσωπικότητά σου. Αν νιώθεις ξένος μέσα σε αυτά που φοράς, αυτό θα φανεί, καθώς δε θα διαθέτεις την άνεση και τον αέρα που διαθέτεις. Σίγουρα το σκισμένο σου τζιν δεν αποτελεί το κατάλληλο outfit, όμως δεν είναι απαραίτητο να φορέσεις και το καλό σου ατσαλάκωτο κοστούμι, αν μέσα σε αυτό δεν μπορείς να νιώσεις εσύ.

Μην αγνοείς τη γλώσσα του σώματός σου, δίνοντάς της λιγότερη αξία. Με τη στάση σου και με τις κινήσεις σου, μπορείς να δείξεις όλα αυτά που δεν μπορείς στην πρώτη επαφή να δείξεις με τα λόγια σου. Με το σώμα σου μπορείς να δείξεις τη σιγουριά σου και τη βεβαιότητα που πρέπει, για να δείξεις πως αξίζεις τη δουλειά. Μη χυθείς στην καρέκλα, σαν να είσαι για καφέ. Μην έχεις τα γυαλιά σου στο κεφάλι. Μην κάθεσαι με σταυρωμένα χέρια, λες κι έχεις αμυντική στάση. Μην κοιτάς συνέχεια το κινητό σου ή το κρατάς διαρκώς στα χέρια. Βάλ’ το μέσα στην τσάντα και για μισή ώρα αφιερώσου σε αυτό το σημαντικό επαγγελματικό ραντεβού, που θα σου δώσει το εισιτήριο για μια νέα θέση εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης να είσαι σύντομος και περιεκτικός. Οι απαντήσεις σου να είναι σαφείς και σύντομες. Η φλυαρία δεν κάνει καλή εντύπωση στην πρώτη επαφή, ούτε είναι ικανή για να σε κάνει πιο αρεστό. Βούτα τη γλώσσα στο μυαλό πριν μιλήσεις και όσο σίγουρος και αν νιώθεις για τον εαυτό σου, μη δείξεις για κανέναν λόγο έπαρση.

Το πιθανότερο είναι πως στο τέλος της συνέντευξης θα ακούσεις το κλασικό «Θα σας ειδοποιήσουμε.». Σίγουρα θα έχεις λάβει μια πρώτη εικόνα για το πώς τους φάνηκες και πως πήγε η συνάντηση αυτή. Εκτός κι αν πέσεις σε κανέναν ανέκφραστο, που δε σου αφήνει και πολλά περιθώρια να καταλάβεις.

Αφού αυτό το πρώτο στάδιο τελειώσει, φρόντισε όσο κι αν καίγεσαι να μη γίνεις φορτικός κι ενοχλητικός, γιατί θα δείξεις μια υπέρμετρη απελπισία που ίσως και να μην έχεις. Μην αρχίσεις να παίρνεις τηλέφωνα στο hr της εταιρείας, για να δεις αν υπάρχει κάτι νεότερο σχετικά. Αν υπήρχε νεότερο, θα σε είχαν καλέσει.

Αν περάσει ένα διάστημα περίπου δέκα ημερών και δεν έχεις λάβει κάποια απάντηση, το πιθανότερο είναι πως δεν έχεις επιλεγεί για τη συγκεκριμένη θέση εργασίας. Παρ’ όλα αυτά, μπορείς να στείλεις ένα ευγενικό email υπενθύμισης, στο οποίο μπορείς να γράψεις το πόσο θα ήθελες να συνεργαστείς μαζί τους και πως είσαι ακόμα διαθέσιμος. Μπορείς στο μήνυμα αυτό να επισυνάψεις και κάποια συστατική επιστολή συμπληρωματικά, την οποία θα έχεις φροντίσει να λάβεις, από κάποιον ιδιαίτερα ευχαριστημένο εργοδότη σου.

Το πιθανότερο είναι πως αν ακολουθήσεις όλα αυτά τα βήματα, έχεις ήδη πάρει τη δουλειά και σου ευχόμαστε προκαταβολικά καλή αρχή. Αν όμως δεν τα καταφέρεις, μην το βάλεις κάτω. Την επόμενη φορά κοίτα να τα ακολουθήσεις κατά γράμμα και να τα εξελίξεις. Αν νιώσεις πως χρειάζεσαι καθοδήγηση από κάποιον ειδικό, που θα δει αυτά που εσύ δεν μπορείς να εντοπίσεις ως λάθη σου, κάν’ το. Θα είναι χρήσιμο. Αλλά θα σου ξανά πω, πως το βασικότερο είναι να μην ξεχνάς να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου!

Συντάκτης: Μαρία Πορταράκη