Ο πιο καλός ο φοιτητής, ήσουν εσύ στην τάξη, θα βροντοφώναζες, αν δεν είχε μπει ο Σεπτέμβρης, να τρέχεις να μαζέψεις τ’ ασυμμάζευτα την τελευταία στιγμή. Είναι αυτός ο μήνας, που σε κυνηγάει από πίσω σαν τη Μέριλ Στριπ στην ταινία «Ο διάβολος φοράει Prada», που ήταν το κακό αφεντικό και δεν άφηνε καθόλου χρόνο στην Άντρια. Αν και μεταξύ μας, εσύ είχες αρκετό χρόνο για να βγάλεις την ύλη του Σεπτεμβρίου, αλλά έγινε το κακό κι ο μήνας έχει 7. Παρακάτω, ακολουθούν δέκα μοναδικά tips για να το πάρουμε το πεντάρι και φέτος.
1. Δες τα θέματα του Ιούνη και διάβασε τα ίδια και τ’ αντίθετα
Οι περισσότεροι φοιτητές κάνουμε αυτό το λάθος, καθόμαστε και διαβάζουμε όλα τα SOS για την εξεταστική και λέμε ότι, σιγά μωρέ, μην πέσει αυτό το θέμα που δεν πέφτει ποτέ. Ωστόσο, επειδή στις κόντρα και του Σεπτεμβρίου, δεν ξέρεις σε τι διάθεση βρίσκεται ο καθηγητής, καλό είναι να παίξεις μπάλα έξυπνα, γιατί μπορεί και να την πατήσεις διαβάζοντας μόνο τα κλασικά.
2. Μην κάνεις σκονάκια που δε θα μπορέσεις ποτέ να δεις
Φοιτητής χωρίς σκονάκι δε γίνεται, ειδικότερα για τα δύσκολα μαθήματα, εκείνα που σου έχουν φάει τα σωθικά και την ψυχή και δε φτάνουν τέσσερα εξάμηνα για να τα περάσεις. Όλοι κάποια στιγμή έχουμε επιλέξει σημείο που δεν μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε, κι ενώ έχουμε γεμίσει σκονάκια παντού, τελικά πέφτει το θέμα που δεν καταφέραμε ποτέ ν’ αντιγράψουμε, που ούτε κι εμείς ξέραμε ότι είχαμε σκονάκι.
3. Μοιράζεις τον χρόνο σου και συγκεντρώνεις το υλικό σου
Όχι, δεν είναι για δημοσιογραφική έρευνα το υλικό που συγκεντρώνεις απ’ τους συμφοιτητές σου και τους γύρω σου όλ’ αυτά τα χρόνια, είναι γιατί πολύ απλά έχεις μείνει τόσο πίσω που δεν ξέρεις από πού να το πιάσεις. Καλή η φοιτητική ζωή και τα παρταρίσματα το βράδυ, αλλά ο χρόνος είναι χρήμα και στη δική σου περίπτωση είναι το σκαλοπάτι προς το πτυχίο. Γι’ αυτό ξεκινάς να κατανέμεις τον χρόνο του διαβάσματός σου με βάση την καθημερινότητά σου, plus το διάβασμα, δηλαδή δεν ξυπνάς στις 15:00 και πας για καφέ πρώτα με τους φίλους σου, γυρίζεις, κάνεις γυμναστική και ξεκινάς να διαβάζεις στις 18:00 μέχρι τις 20:00. Θα πρέπει να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα μελέτης στη ζωή σου, προκειμένου όλο αυτό να βγει αναίμακτα. Φρόντισε μάλιστα να βάλεις στο πρόγραμμά σου, για τα πιο δύσκολα μαθήματα, τις περισσότερες ημέρες για να έχεις εγγυημένη επιτυχία.
4. Μην ξεκινήσεις να βγάζεις την ύλη του Σεπτέμβρη στα τέλη του Σεπτέμβρη
Αυτή η κατηγορία παιδιά είμαι εγώ, γι’ αυτό κι άργησα να πάρω πτυχίο. Ειδικά στο πρώτο έτος της σχολής θυμάμαι, παίζει να μη διάβαζα καθόλου όλο το έτος και τον Σεπτέμβρη έδινα ρέστα σ’ έναν αγώνα δρόμου για να μαζέψω τ’ ασυμμάζευτα! Γι’ αυτό θα σου δώσω μια συμβουλή: Ποτέ μην ξεκινήσεις να βγάλεις την ύλη, στα μέσα ή ακόμα χειρότερα στα τέλη του Σεπτέμβρη. Τσάμπα ο χρόνος που θ’ αφιερώσεις, το κάψιμο του εγκεφάλου, όλα θα πάνε στράφι. Όσο πιο νωρίς ξεκινήσεις να διαβάζεις, τόσο πιο εύκολα θα βγει και το διάβασμά σου κι η επιτυχία είναι δεδομένη.
5. Πήγαινε να διαβάσεις σε μια καφετέρια, βγες έξω απ’ το σπίτι
Οι περισσότεροι φοιτητές, για να μην πω όλοι, ποτέ δε συγκεντρωθήκαμε για να διαβάσουμε στο σπίτι. Όλο κάτι θα μας αποσπούσε την προσοχή: πότε θα ήταν το κινητό, πότε κάποια σειρά στην τηλεόραση ή στο Netflix. Η λύση παιδιά είναι να φύγεις εκτός σπιτιού και να πας είτε στο αναγνωστήριο, που θα βρίσκονται κι άλλοι ομοϊδεάτες, ή ακόμη καλύτερα σε μια καφετέρια, που σου προσφέρει την άνεση να διαβάζεις χωρίς περισπασμούς. Αν ψάξεις σίγουρα θα βρεις αλυσίδες με καφέ που το προσφέρουν αυτό, αλλά και lab cafe που ο σχεδιασμός τους παραπέμπει σε πανεπιστημιακούς χώρους, για να μη βγαίνεις εκτός περιβάλλοντος.
6. Μην ενημερώνεις ότι βγάζεις τώρα την ύλη του Σεπτεμβρίου
Ναι παιδιά, αυτό είναι tip, γιατί πολλοί την πατάτε. Πάτε και τα ξερνοβολάτε όλα στους γονείς σας με αποτέλεσμα να χτυπούν μανιασμένα τα τηλέφωνα την ώρα που εσείς κοιμάστε και μόλις σηκώσετε το ακουστικό, ακούγεται η εκκωφαντική φωνή της μανούλας να σας λέει «Καλά κοιμάσαι; Δε διαβάζεις;» και τι να πεις κι εσύ μες τον ύπνο σου, ότι «έκανα ένα διάλειμμα για να κοιμηθώ και να ξυπνήσω για να συνεχίσω»; Ενώ αν ξέρει πως όλα είναι μέλι-γάλα και το διάβασμα αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, τότε δε θ’ ακούσεις καμία γκρίνια.
7. Διάβαζε μέσω skype με τους συμφοιτητές σου
Επειδή οι αποστάσεις είναι μεγάλες -ειδικά στις πόλεις είναι και λίγο ζόρικες- καλό θα ήταν να προσαρμόσετε ένα τηλε-διάβασμα με τους συμφοιτητές σου. Μια βίντεο κλήση μέσω skype για να διαβάσετε κι όχι να κουτσομπολέψετε -που σίγουρα θα το κάνετε κι αυτό- αποτελεί την καλύτερη λύση για αποδοτικότερο διάβασμα. Θα έχετε όλοι διαφορετικές ιδέες μιας κι όλοι οι άνθρωποι δεν είμαστε το ίδιο κι έτσι η ύλη θα βγει ευκολότερα για όλους σας, χωρίς καμία ταλαιπωρία.
8. Να κάνεις πολλά και συχνά διαλείμματα
Το σερί διάβασμα κανείς δεν το αγάπησε, αλλά δεν έχει κι ουσία, διότι τόσες πολλές και διαφορετικές πληροφορίες δεν είναι δυνατόν ν’ αποτυπωθούν στον εγκέφαλό σου, αν δεν κάνεις πολλά και συχνά διαλείμματα. Θα πρέπει να προσαρμόσεις έτσι το διάβασμά σου, ώστε να έρχεται και το διάλειμμα στην ώρα του. Ένα διάλειμμα ανά δύο ώρες διαβάσματος, είναι η ιδανικότερη επιλογή.
9. Χρησιμοποίησε τη μνήμη σου
Ένα καλό tip είναι να χρησιμοποιείς μνημονικά tips για ν’ αποθηκεύσεις πληροφορίες που θα σου χρειαστούν την ώρα της εξεταστικής. Αν ξεκίνησες να διαβάζεις τελευταία στιγμή, προσπάθησε ν’ αποτυπώσεις στο μυαλό σου όσα περισσότερα πράγματα μπορείς κι αργότερα να τα μεταφέρεις με δικά σου λόγια σ’ ένα τετράδιο. Βέβαια αυτό δεν μπορείς να το κάνεις με ασκήσεις, εκτός κι αν αποτυπώσεις τη μεθοδολογία. Μπορεί ν’ απαιτεί αρκετό χρόνο, αλλά είναι μια πολύ αποδοτική μέθοδος. Συνεχίζεις με το να διαβάζεις δυνατά όλα αυτά που έχεις γράψει κι έτσι τα μαθαίνεις σε χρόνο dt.
10. Ηχογράφησε στο κινητό σου την ύλη των μαθημάτων
Ένας ακόμη αποδοτικός τρόπος που με βοήθησε στο να πάρω το πτυχίο μου εύκολα, ήταν να ηχογραφώ την ύλη στο κινητό μου τηλέφωνο ή σε φωνητικά μηνύματα. Το βράδυ πριν ξαπλώσεις, απλώς πατάς play κι εκεί που ακούς ACDC, κάνεις ένα διάλειμμα για ν’ ακούσεις την ύλη σου μέχρι να σε πάρει ο ύπνος βέβαια. Το μαγικό στην όλη υπόθεση είναι ότι όταν ξυπνήσεις το επόμενο πρωί θυμάσαι τα περισσότερα απ’ αυτά που άκουσες.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου