Η σύνταξη ενός βιογραφικού για πολλούς φαίνεται βουνό, προκειμένου να καταλήξουν στη χρυσή τομή και σ’ ένα άρτια δομημένο βιογραφικό, που θα κάνει τη διαφορά αp’ όλα τα υπόλοιπα. Πώς διαμορφώνουμε όμως ένα ξεχωριστό βιογραφικό, ώστε να μας ξεχωρίζει κι εμάς τους ίδιους απ’ τους υπόλοιπους υποψήφιους;
Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο, συνοπτικό κι ευκρινές με σωστές κι αληθείς πληροφορίες- κι αυτό το τελευταίο κράτησέ το, διότι ο εν δυνάμει υποψήφιος εργοδότης σου, μπορεί να κατανοήσει αν αυτά που αναφέρονται στο βιογραφικό σου είναι αλήθεια ή ψέματα- και φυσικά θα πρέπει να είναι καλογραμμένο, ώστε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης σε πράγματα που θα σε ρωτήσει να καλύπτεται απ’ το βιογραφικό σου και να εστιάσει περισσότερο στην προσωπικότητά σου. Ένας εργοδότης χρειάζεται δύο πράγματα προκειμένου να προχωρήσει σε μια πιθανή πρόσληψη: Το 50% είναι το βιογραφικό του υποψηφίου, ενώ το άλλο 50% είναι η προσωπικότητά του. Αυτά τα δύο στοιχεία, συνθέτουν τη συνταγή της επιτυχίας και κάπου εδώ να αναφέρουμε, ότι όχι μόνο θα πρέπει να έχεις κερδίσει τον εργοδότη μ’ αυτά που αναφέρεις στο βιογραφικό σου, προκειμένου να πάρεις τη δουλειά, αλλά ο χαρακτήρας σου να συνάδει στο 100% μ’ αυτό που παρουσιάζεις γραπτώς.
Κάπου εδώ θα πρέπει ν’ αναφέρουμε τη διαφορά ανάμεσα στο λεγόμενο CV και το Resume. Καταρχάς, το CV είναι η συντομογραφία του λατινικού Curriculum Vitae κι αφορά την πορεία της ζωής ενός ατόμου, οπότε είναι μια γραμμή εργασιακής ζωής, γραμμένη επάνω σ’ ένα βιογραφικό, ενώ αντιθέτως το resume είναι μια σύντομη περίληψη των εργασιακών κατορθωμάτων μας. Το CV έχει μεγαλύτερη έκταση, οπότε σαφώς τα συμπεριλαμβάνει όλα και δε θα πρέπει να ξεπερνάει τις δύο σελίδες. Για τους recruiters ένα χαοτικό βιογραφικό, είναι μια σίγουρη αποτυχία. Χρειάζονται να συμπεριληφθούν μόνο οι σημαντικές στιγμές στην εργασιακή / εκπαιδευτική πορεία ενός ατόμου και να είναι εξαιρετικά στοχευμένο, ανάλογα με τη θέση την οποία θέλουμε να κερδίσουμε.
Πάντα υπάρχει τρόπος για να βελτιώσεις ένα βιογραφικό σημείωμα και παρακάτω θα σου παραθέσω πέντε tips που εφαρμόζω κι εγώ κατά τη διάρκεια της εργασιακής μου ζωής.
1. Αν είναι μπερδεμένο
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να το ξεμπερδέψεις. Πρέπει πάντα η θέση στην οποία αποφασίζεις να στείλεις να είναι συνυφασμένη με την εργασιακή σου εμπειρία και την εκπαίδευσή σου. Διάβασε προσεκτικά την αγγελία της θέσης και προσπάθησε να χρησιμοποιήσεις λέξεις κλειδιά, προκειμένου να περιγράψεις την προηγούμενη επαγγελματική σου εμπειρία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έτσι ο πιθανός εργοδότης σου, θα καταλάβει αμέσως ότι διαθέτεις την κατάλληλη εμπειρία.
2. Κάνε βαφτίσια
Δώσε ένα όνομα στο βιογραφικό σου, κάτι που θα το κάνει ξεχωριστό! Και δεν εννοούμε να το πεις Αλκιβιάδη, ή Ιφιγένεια, αλλά να δώσεις μια περιγραφή του τι αναζητάς στον εργασιακό στίβο. Μπορεί να περιέχει κάποιο motivation quote, που ίσως να σ’ εκφράζει αυτή την περίοδο. Το συναντούμε όλο και περισσότερο σε βιογραφικά υποψηφίων, ή ακόμη μια φράση ή πρόταση που θα μπορεί να περιγράψει εκείνα τα στοιχεία του χαρακτήρα σου και των skills σου, που σε κάνουν να διαφέρεις απ’ τους υπόλοιπους που θέλουν τη δουλειά.
3. Thank you, next
Ένας recruiter χρειάζεται μόλις λίγα δευτερόλεπτα για να διαβάσει ένα βιογραφικό που λαμβάνει σύμφωνα με έρευνες. Αυτό συνεπάγεται ότι εσύ θα πρέπει να ωθήσεις την κατεύθυνση του βλέμματός του, σ’ εκείνα τα σημεία που τονίζουν τις πληροφορίες που θα τον κάνουν να σε καλέσει σε μια πιθανή συνέντευξη. Γι’ αυτό η πρότασή μου είναι να κάνεις bold τα σημεία εκείνα στο βιογραφικό σου, που θεωρείς πιο σημαντικά και θα τραβήξουν το βλέμμα του, με την πρώτη ανάγνωση.
4. Μπήκες μόνος σου στη μαύρη λίστα
Για να μην μπεις λοιπόν στη μαύρη λίστα, όπως λέει και το άσμα, ένας τρόπος υπάρχει. Να έχεις ένα ευανάγνωστο κι ευδιάκριτο βιογραφικό όπως αναφέραμε και παραπάνω. Διότι, αν το βιογραφικό σου είναι κακογραμμένο, με λάθος πληροφορίες, ανακατεμένο, μετά την αποστολή του, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Και το HR μιας εταιρείας είναι ραντάρ -σε βάζει αμέσως στην μαύρη λίστα- οπότε στην επόμενη αποστολή, δεν μπαίνουν στον κόπο να το ανοίξουν καν και το ρίχνουν σε black list.
5. Νύχτες στη Μύκονο…
Εάν σου έχουν πει ότι είσαι πολύ ωραίος σε μια φωτογραφία που τράβηξες στο νησί των ανέμων πέρσι το καλοκαίρι και δείχνει ωραία στο προφίλ σου, σίγουρα αυτή δεν είναι η κατάλληλη φωτογραφία για να μπει σ’ ένα βιογραφικό σημείωμα. Θα πρέπει η φωτογραφία που θα επιλέξεις να είναι ευδιάκριτη κι επαγγελματική, όχι απαραίτητα τραβηγμένη από φωτογράφο, αλλά αν είναι εφικτό, γιατί όχι; Ώστε το άτομο που θα σε δει, να καταλάβει αμέσως ότι πρόσεξες την εικόνα που θα παρουσιάσεις. Η πρώτη εντύπωση (ακόμη και από φωτογραφία βιογραφικού) είναι το παν άλλωστε.
Και ένα plus tip που θα σου πω για να κλείσω αυτό το συμβουλευτικό κατά τα άλλα άρθρο, είναι πότε μα ποτέ να μην αναφέρεις κάτι που δεν έχεις κάνει / παρακολουθήσει στην πραγματικότητα, διότι όπως είπαμε και παραπάνω, τα άτομα που απαρτίζουν ένα τμήμα προσλήψεων είναι λαγωνικά και βρίσκουν αμέσως την αλήθεια.
Δεν ξέρω αν σε βοήθησα μ’ αυτό το άρθρο, ή αν θα σε βοηθήσω με το να σε βάλω στην διαδικασία ν’ αλλάξεις κάτι πάνω στο βιογραφικό σου. Ένα είναι το σίγουρο⋅ όλα τα παραπάνω, εγώ προσωπικά τα έχω εφαρμόσει και έχουν πιάσει. Βεβαιώσου ότι έχεις προσαρμόσει κατάλληλα το βιογραφικό σου στις απαιτήσεις της θέσης που θες να προσληφθείς κι η επιτυχία είναι δεδομένη!
Α, και μην ξεχνάς, δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό για έναν recruiter από το να διαβάζει ότι πάντα ήθελες να εργαστείς στην αρχιτεκτονική, όταν υποβάλεις αίτηση για θέση εργασίας σε μια φαρμακευτική εταιρεία.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου