Οι διαπροσωπικές σχέσεις στη σημερινή εποχή, θα έλεγε κανείς ότι είναι μια σπαζοκεφαλιά για δυνατούς λύτες. Σε μικρότερη ηλικία, το να δημιουργήσουμε μια φιλία με κάποιον, ήταν μια πολύ εύκολη υπόθεση, είτε επειδή μοιραζόμασταν τα παιχνίδια μας μαζί του, άρα αυτομάτως γινόταν και φίλος μας, είτε επειδή αποφασίσαμε ένα ωραίο πρωί να ονομάσουμε φίλο μας, το γειτονάκι μας, μετά την τόση παρέα που κάναμε μαζί του τα μεσημέρια.
Περνώντας όμως τα χρόνια και μεγαλώνοντας κι εμείς οι ίδιοι, τα πράγματα άλλαξαν και πλέον το να προσεγγίσουμε κάποιον έγινε πιο περίπλοκο, σαν ένα μονοπάτι δύσβατο, που δεν μπορούμε εύκολα να διαβούμε. Η έκπληξη είναι πως με τις κατάλληλες οδηγίες και τη σωστή προσέγγιση, μπορούμε να φτάσουμε στην πηγή και να πιούμε νερό. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να πλησιάσουμε ένα άτομο και να γίνουμε φίλοι, χωρίς να φανούμε στα μάτια του παράξενοι ή αλλόκοτοι. Το πρώτο κομμάτι μιας φιλικής προσέγγισης, είναι η οπτική επαφή και να σπάσουμε τον πάγο, να βρούμε τα σημεία αναφοράς μας και να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για τα κοινά μας ενδιαφέροντα.
1. Το γιν και το γιαν
Η εύρεση κοινών σημείων, σε πολλούς ανθρώπους μπορεί να φαντάζει δύσκολη, όμως στο μυαλό κάποιου, που θέλει να προσεγγίσει ένα άτομο θα πρέπει γίνει μια εύκολη υπόθεση. Οι περισσότερες φιλίες ξεκινούν από κοινά βιώματα και καταστάσεις της καθημερινότητας, όπως είναι: τα αθλήματα, ένα χόμπι, μια αγαπημένη ταινία ή ένα αγαπημένο βιβλίο και ένας αγαπημένος καλλιτέχνης ή μουσικά γούστα. Μόλις η συζήτηση ξεκινήσει και οι δυο σας αναλύστε τα κοινά σας σημεία κι η προσέγγιση του άλλου ατόμου, θα γίνει πιο εύκολη.
2. Το παιχνίδι των ερωτήσεων
Και αφού η συζήτηση έχει προχωρήσει μεταξύ σας, ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει να υπάρχει και άφθονη ροή πληροφοριών κι έτσι, το επόμενο βήμα είναι το παιχνίδι των ερωτήσεων. Με αυτό θα μάθεις περισσότερα πράγματα για τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντί σου, κάνοντας ερωτήσεις, όπως: «Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος για καφέ;», «Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα κάνεις όταν θα ξυπνήσεις;», «Τι μουσική ακούς;», «Με τι ασχολείσαι στον ελεύθερο χρόνο του;» κ.ο.κ..
3. Φτου σου, κούκλί είσαι!
To επόμενο βήμα σε μια φιλική προσέγγιση, είναι ένα κομπλιμέντο που θα το εννοούμε πριν το ξεστομίσουμε. Αυτό μπορεί να αποτελέσει και την ακρογωνιαία λίθο μιας δυνατής φιλίας, καθώς για τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας, είναι σημαντικό να τον επευφημούμε και να τον θαυμάζουμε. Τα κομπλιμέντα δεν είναι απαραίτητο να έχουν να κάνουν με την εξωτερική εμφάνιση κάποιου, αλλά θα μπορούσαμε να εστιάσουμε στα εσωτερικά του χαρίσματα και να αναλύσουμε μερικά απ’ αυτά σ’ ένα συμπτυγμένο κομπλιμέντο.
4. Το πρόβλημά μου θα γίνει και δικό σου
Εάν ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου και μελλοντικός σου φίλος, έχει ένα πρόβλημα και δεν μπορεί να το λύσει μόνος του, θα πρέπει να του προσφέρεις και τη δική σου βοήθεια και συμβουλή, ώστε να τον προτρέψεις -ή να τον αποτρέψεις- να κάνει κάτι. Γι’ αυτό θα πρέπει να τον ενημερώσεις ότι είσαι διαθέσιμος να τον ακούσεις σ’ ό,τι τον προβληματίζει και να του δώσεις λύση, ακόμη και αν η φιλία σας δεν είναι ακόμη τόσο γερή, όσο θα ήθελες. Το να προσφέρεις πραγματική κι ουσιαστική βοήθεια σ’ ένα άτομο που την έχει ανάγκη, δείχνει ότι είσαι άνθρωπος που πραγματικά ενδιαφέρεσαι για τον συνάνθρωπό, κι ότι κάποιος μπορεί να βασιστεί επάνω σου.
5. Κάνε τον μελλοντικό σου φίλο να γελάσει
Αν έχεις την ιδιότητα του αυτοσαρκασμού, αυτό είναι ένα δείγμα, που οι άλλοι άνθρωποι λατρεύουν! Οι περισσότεροι λοιπόν, θέλουν δίπλα τους άτομα που θα τους βγάζουν από το κακό mood τους και θα τους κάνουν να γελούν διαρκώς. Θέλουν να περνούν όμορφες στιγμές μαζί τους, κάνοντας αστείους σχολιασμούς σε θέματα και να συζητούν όμορφα. Θα πρέπει το χιούμορ να είναι στοχευμένο και σωστό φυσικά, ώστε να μην προσβάλλει ανθρώπους και προσωπικότητες, αλλά να μένει σε σχόλια που θα σας δώσουν τη χημεία που αναζητάτε για τη βάση μιας σωστής φιλίας.
Όλα τα παραπάνω, αποτελούν τις βάσεις για τη σωστή προσέγγιση κάποιου, που δε γνωρίζουμε και θα θέλαμε να μάθουμε καλύτερα, ώστε αργότερα να τον αποκαλέσουμε φίλο μας. Άλλωστε η βάση για μια σωστή φιλία, κρύβεται πίσω από ολοκάθαρες προσωπικότητες που το πρώτο και το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η ειλικρίνεια. Μετά φυσικά, ακολουθούν κι όλα τα υπόλοιπα που αναφέραμε παραπάνω.
Άλλωστε, τους φίλους δεν τους ανεχόμαστε, τους διαλέγουμε και καλό θα είναι σ’ αυτή τη διαλογή να είμαστε παρόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου αργότερα να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού.
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου