Είναι γεγονός ότι η μουσική εξυψώνει το πνεύμα, μας βοηθάει να χαλαρώσουμε έπειτα από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά κι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Πολλοί καλλιτέχνες εργάζονται σκληρά νυχθημερόν προκειμένου να μας δώσουν το καλύτερο υλικό τους στη δισκογραφία. Περνούν ατελείωτες ώρες στα studios με φωνές, διαφωνίες μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή και πολλές πρόβες, μέχρι να έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν για το αφτί του ακροατή.

Αυτός είναι κι ο βασικός παράγοντας που πολλοί καλλιτέχνες δημιουργούν, πρώτα για τον εαυτό τους κι ύστερα για το κοινό τους. Η αλήθεια είναι όμως, ότι τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια δισκογραφία περνάει την κρίση της, καθώς τη θέση της έχει πάρει η τεχνολογία και πιο συγκεκριμένα, η δημοφιλής πλατφόρμα YouTube, όπου ο ακροατής μπορεί με ένα μόνο κλικ ν’ ακούσει όλα τα κομμάτια που έχουν κυκλοφορήσει στην παγκόσμια δισκογραφία όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και σήμερα και μάλιστα χωρίς να έχει κάποια συνδρομή ή επιπλέον κόστος για την τσέπη του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο πλήγμα στη βιομηχανία της δισκογραφίας και της δουλειάς των δημιουργών γενικότερα.

Θα ήταν περίπου το 2008 όταν το YouTube, ξεκίνησε να πληρώνει τα δικαιώματα των τραγουδιών στους δημιουργούς ανάλογα με τα κλικ που είχαν στα βίντεό τους. Αυτό ήταν μια κίνηση η οποία έδειξε ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα, σέβεται τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών που φιλοξενεί. Έτσι, ξεκίνησε μια ψηφιακή διαδρομή για τη δισκογραφία, η οποία εξελίσσεται διαρκώς μέχρι και σήμερα. Μέσα από χιλιάδες εφαρμογές όπου ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει δωρεάν μουσική, δίνεται η δυνατότητα χωρίς κάποια επιπλέον συνδρομή ν’ ακούσει το τραγούδι που επιθυμεί.

Ποιες συνέπειες όμως για τη δισκογραφία κρύβει μια κίνηση που αφορά ένα downoload ενός κομματιού εκτός του ραντάρ του νομίμου;

Με το να μην αγοράζεις μουσική νόμιμα, γίνεσαι συνένοχος σε μια παράνομη πράξη η οποία και διώκεται. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στους ίδιους τους δημιουργούς τους και πρέπει να διαφυλάσσονται και να προστατεύονται απ’ την πολιτεία. Γι’ αυτό κι έχει θεσπιστεί ο νόμος περί προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, προκειμένου να διαφυλάξει το έργο τους από υποκλοπές και χρήση χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Κάθε φορά που εσύ κατεβάζεις ένα τραγούδι απ’ το διαδίκτυο, βοηθάς μια δισκογραφική εταιρεία να κλείσει και πλήττεις οικονομικά δημιουργούς κι εργαζόμενους, που εργάζονται για έναν δημιουργό ή μια εταιρεία αντίστοιχα.

Θα σε εκπλήξει η περίπτωση της 33 χρονης Jammie Thomas, μιας Αμερικανίδας η οποία στην προσπάθειά της να κατεβάσει παράνομα μουσική απ’ το διαδίκτυο, κλήθηκε να πληρώσει μια υπέρογκη αποζημίωση στους δημιουργούς η οποία ανέρχονταν στο ύψος των 1,93 εκατομμυρίων δολαρίων! Σε στατιστικές έρευνες οι οποίες έχουν αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος της παράνομης δισκογραφίας, αξίζει να σημειώσουμε ότι για κάθε ένα αρχείο μουσικής που ανταλλάσσεται νόμιμα σε παγκόσμια κλίμακα, άλλα 20.000 αρχεία μουσικής ανταλλάσσονται παράνομα. Κι αν πιστεύεις ότι με το να κατεβάσεις ή να μοιράσεις ένα αρχείο μουσικής είσαι αόρατος, τότε κάνεις μεγάλο λάθος. Κάθε φορά που διαμοιράζεις ένα αρχείο online ή προσπαθείς να κατεβάσεις ένα αντίστοιχο, είναι εμφανείς όλες οι IP των χρηστών, οι οποίες αποτελούν την ταυτότητα του κάθε χρήστη που αντιστοιχεί στον τηλεφωνικό αριθμό του κατόχου.

Ωραίος ο κόσμος του online, αλλά πότε άκουσες για τελευταία φορά μουσική από CD; Όπως κι εγώ, έτσι κι εσύ νομίζω έχουμε καιρό ν’ ακούσουμε κάποιον δίσκο, καθώς πλέον υπάρχει όλη η μουσική δισκογραφία στο διαδίκτυο. Όμως ίσως έτσι, δημιουργούμε μεγαλύτερη τρύπα απ’ ό, τι πιστεύουμε, φέρνοντας τη δισκογραφία ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος της.

Υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό, πράγματα που μπορείς να κάνεις κι αποτελούν μέση λύση. Εφαρμογές που πληρώνουν τα δικαιώματα στους δημιουργούς και σου δίνουν πληθώρα επιλογών για να ακούσεις όση μουσική θέλεις, πληρώνοντας ένα μικρό αντίτιμο ή συνδρομή προκειμένου να κατεβάσεις μουσική νόμιμα και χωρίς να έχεις κάποια ποινή απ’ τη νομοθεσία. Εκτός όλων των άλλων, σου δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργήσεις λίστες απ’ τα αγαπημένα σου κομμάτια και να τα κάνεις λήψη, ώστε να τα κατεβάσεις στη συσκευή σου και να τ’ ακούς οποιαδήποτε στιγμή εσύ το επιθυμείς.

Η μουσική γεννήθηκε για δημιουργία και ψυχαγωγία στον άνθρωπο κι οι άνθρωποί της είναι κι αυτοί επαγγελματίες, που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στις δύσκολες εποχές που διανύουμε όλοι. Αγόρασε μουσική νόμιμα, είναι στο χέρι σου να βοηθήσεις με τη σειρά σου, να μην πεθάνει η δισκογραφία που αγαπάμε. Γιατί δυστυχώς αν η κατάσταση εξελιχθεί στα ίδια επίπεδα, σε λίγα χρόνια δε θα γράφονται πια τραγούδια κι η μουσική όπως την ξέρουμε, θα είναι μόνο μια ζωντανή ανάμνηση.

 

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου