Το να βρίσκεται κανείς σ’ ένα περιβάλλον εργασίας που τον εκφράζει, φαντάζει ιδανικό. Ειδικότερα με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια, το να βρεθεί κάποιος σε μια δουλειά που δεν του δημιουργεί πίεση κι άγχος είναι εξαιρετικά σπάνιο, πόσο μάλλον να τον βοηθά ώστε να έχει μια καλή ψυχολογία, να διατηρεί ελεύθερο χρόνο αλλά και να μπορεί να αναπτυχθεί και σε άλλους τομείς πέραν της εργασίας του.

Ο εργοδότης είναι αυτός που αποφασίζει πώς θα λειτουργήσει η επιχείρησή του και βάζει τα θεμέλια για να δημιουργήσει ένα ιδανικό ή όχι περιβάλλον εργασίας, ιδιαίτερα αποδοτικό και φιλικό προς τον εργαζόμενο, που καθημερινά δίνει τον δικό του αγώνα προκειμένου να επιβιώσει, αλλά και να μη χάσει τον εαυτό του και τις στιγμές που τον κάνουν ευτυχισμένο στην κοινωνική του ζωή. Σ’ αυτό συμβάλλουν οικονομικά, κοινωνικά, τεχνολογικά μοντέλα, αλλά κι ευέλικτες σχέσεις εργασίας που δημιουργούν ένα σύγχρονο περιβάλλον. Προσθέτουν νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας και δίνουν την ευκαιρία σε κάποιον ώστε να γίνει πιο αποδοτικός και ταυτόχρονα να του δημιουργείται το αίσθημα της ευγενούς άμιλλας, χωρίς αυτό να είναι ανταγωνιστικό ή εγωιστικό προς τους άλλους συναδέλφους του.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν ένα standard μοντέλο εργασίας που δε βοηθάει ιδιαίτερα τον άνθρωπο που εργάζεται εκεί. Λειτουργούν υπό πίεση, όπως και όλες οι επιχειρήσεις, δε δίνουν κίνητρα, ευκαιρίες εξέλιξης, ώστε να αντιμετωπιστούν καίρια ζητήματα που αφορούν τον τρόπο εργασίας, ποντάρουν σε multitasking εργαζόμενους, ώστε να βγει όσο το δυνατόν περισσότερη δουλειά γίνεται, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει ο εκάστοτε εργοδότης. Το ζήτημα εδώ όμως είναι αν μπορεί ο εργαζόμενος να αποδώσει μ’ αυτό το μοντέλο εργασίας ή χρειάζονται ενέσεις τόνωσης της επιχείρησης.

Μερικές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να υιοθετήσουν το μοντέλο του «Work with your life». Αυτό οφείλεται στην κουλτούρα που έχει διαμορφωθεί εδώ και πολλά χρόνια κι επιτρέπει τη σύνδεση της εργασιακής ζωής με το lifestyle του εργαζομένου. Τέτοιες ενέργειες είναι: ένα εταιρικό πάρτι που διοργανώνεται από μια εταιρεία, ώστε ο εργαζόμενος να ξεχνάει για λίγο το άγχος της δουλειάς και να βιώνει την έννοια της διασκέδασης μέσα απ’ το εργασιακό περιβάλλον, ημέρες που είναι αφιερωμένες στον αθλητισμό και στην καλή διατροφή, φαγητό και γλυκό όταν πετυχαίνει όλους τους στόχους, μπόνους, ακόμη κι αξιολογήσεις των εργαζομένων προς τους ανωτέρους. Βρίσκει τρόπους η επιχείρηση, με δυο λόγια, για να περνάει καλά μέσα απ’ τη δουλειά που του έχει ανατεθεί ο υπάλληλός της κι όταν εργάζεται να μεταδίδει μια εικόνα ενός εργαζομένου που θα ήταν ικανός να κάνει τα πάντα, αλλά που επιλέγει ο ίδιος τι τελικά θα πράξει.

Έχουμε δει παραδείγματα από μεγάλους εργοδότες (κυρίως απ’ το εξωτερικό) στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας, της τεχνολογίας, αλλά και των δομικών κατασκευών, να κάνουν τη ζωή των εργαζομένων στο γραφείο παιχνιδάκι, προκειμένου να επιτύχουν ένα μοντέλο εργασίας όπου ο εργαζόμενος δε θα ξεχνάει την κοινωνική ζωή του ενώ εργάζεται. Θα μένει πάντα συνδεδεμένος με την ομάδα του κι αυτό θα του δημιουργεί την τάση να πετύχει και σε άλλους τομείς της ζωής του. Κι έτσι, όταν κάποιος είναι χαρούμενος στην εταιρεία που εργάζεται, αυτό βγαίνει και στον κοινωνικό του περίγυρο και μιλάει διαρκώς γι’ αυτό, δίνοντας την ευκαιρία για την εταιρεία ν’ ακουστεί η εργασιακή της συμπεριφορά mouth to mouth. Τέλος, τον βοηθάει να θέλει να δώσει περισσότερα, γιατί παίρνει περισσότερα.

Αντίθετα, ένα δύσκολο περιβάλλον εργασίας κάνει τον εργαζόμενο να μένει αποστασιοποιημένος από πολλά πράγματα στη ζωή του και να μην ψάχνει το κάτι παραπάνω, μεταφέροντας την άσχημη εικόνα της εταιρείας στους οικείους του και μιλώντας γι’ αυτήν με τα χειρότερα λόγια. Εάν το μοντέλο εργασίας που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή δε μας κάνει πραγματικά χαρούμενους, ήρθε η ώρα να το αλλάξουμε για να πετύχουμε, όχι μόνο την ψυχική μας ανάταση, αλλά και τους στόχους που θέσαμε απ’ τη στιγμή που ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε. Σε κανέναν δεν αξίζει να βρίσκεται σ’ ένα εργασιακό περιβάλλον που δεν τον εκφράζει.

 

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου