Το σπίτι, για πολλούς ανθρώπους είναι ο ναός τους. Είναι το καταφύγιό τους για στιγμές χαλάρωσης κι ηρεμίας και για πολλούς από εμάς, σημαντικό ρόλο παίζει κι η διακόσμηση του σπιτιού μας. Όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο που συνδυάζουμε τα πράγματα στον προσωπικό μας χώρο. Οι χώροι αυτοί μπορεί να είναι λίγο περισσότερο μοντέρνοι, μινιμαλιστικοί με λιγότερα έπιπλα και λιγότερο σικ, καθώς αυτό έχει να κάνει ξεκάθαρα με το προσωπικό γούστο του καθενός μας. Ο τρόπος που επιλέγουμε τα έπιπλα στον χώρο μας, πολλές φορές προδίδει και σημεία του χαρακτήρα μας. Τι γίνεται όμως, όταν θέλουμε ν’ αγοράσουμε καινούργια έπιπλα και για λόγους, κυρίως οικονομικούς, προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις για να γεμίσουμε τον χώρο μας;
Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων εκεί έξω, που, μετατρέπει τα παλιά έπιπλα του σπιτιού τους σε καινούργια, βάφοντάς τα και κάνοντας διάφορες τεχνοτροπίες προκειμένου να προσδώσουν μια άλλη νότα στον προσωπικό τους χώρο και να φαίνονται διαφορετικά. Οι άνθρωποι, που, αντί να ξοδέψουν χρήματα για καινούργια έπιπλα, προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους για να γεμίσουν τον χώρο τους με αντικείμενα ή να αφαιρέσουν περιττά πράγματα, που, τους έχουν κουράσει να τα βλέπουν καθημερινά ή δν χρειάζονται να βρίσκονται στον προσωπικό τους χώρο. Γιατί μη νομίζετε, το να μπαίνεις για πολλά χρόνια μέσα σ’ ένα σπίτι που είναι φορτωμένο συνεχώς με τα ίδια έπιπλα, κάποια στιγμή θα σε κουράσει, ειδικά αν δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ την τακτική ν’ αλλάξεις στα έπιπλά σου θέση κάθε τρεις και λίγο.
Πόσες φορές έχουμε μετακινήσει τα παλιά μας έπιπλα για να μοιάζουν σαν καινούργια κι έχουμε πει από μέσα μας «Ορίστε, άνοιξε ο χώρος. Τελικά δείχνει πιο όμορφος ο καναπές στη γωνία». Έχουμε μετακινήσει το κρεβάτι μας, απ’ το να κοιτάζει τον τοίχο, προς το παράθυρο, γιατί όπως λένε κι οι έρευνες είναι σωστό φενγκ σουι για το σπίτι και μεταφέρει καλή ενέργεια, άσχετα που η αϋπνία παραμένει ανέπαφη, όπως κι όλα σ’ αυτό το κρεβάτι. Σ’ ένα μικρότερο σπίτι, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να κάνεις και πολλές μετακομίσεις, αλλά πάντα προσπαθείς να βρεις καλύτερη θέση για τα έπιπλά σου προκειμένου να εξοικονομήσεις χώρο, αλλά και να περάσεις την ώρα σου, να ξεκολλήσει λίγο το μάτι που λένε.
Στην αντίπερα όχθη, βρίσκονται τα σπίτια που λόγω πολλών τετραγωνικών με μια μετακόμιση σου φαίνεται ότι δεν άλλαξε τίποτα μετά την μετακίνησή τους κι είναι όπως πριν. Εκεί χρειάζεσαι σίγουρα περισσότερα έπιπλα για να γεμίσει ο χώρος και να φαίνεται ότι κάτι άλλαξε, καθώς αυτά που ήδη έχεις δεν αρκούν για να στον γεμίσουν. Αποφασίζεις, μιας και τα πας πολύ καλά με τις μετακομίσεις τώρα τελευταία, να μεταφέρεις έπιπλα απ’ το ένα δωμάτιο στο άλλο. Ξαφνικά, έπιπλα που μπορεί να είχες στο υπνοδωμάτιό σου ή στην κουζίνα σου, ως δια μαγείας να βρεθούν στο σαλόνι και τούμπαλιν. Έτσι θα νιώθεις σαν να μπαίνεις σε διαφορετικό σπίτι κάθε φορά, αλλά θα πρέπει να προσέχεις, για να μη σου γίνει εμμονή όλο αυτό με τις μετακομίσεις και πηγαίνεις σε σπίτια φίλων και γνωστών και ξεκινάς να μεταφέρεις τα έπιπλά τους απ’ τη μια γωνιά στην άλλη.
Φαντάσου πώς είναι η αίσθηση του να μπαίνεις στο δικό σου σπίτι κάθε φορά και να λες «Τι έγινε; Σε λάθος σπίτι μπήκα!». Αν δεν το έχεις ζήσει έστω και μία φορά στη ζωή σου αυτό το συναίσθημα σου προτείνω να δοκιμάσεις να μετακινήσεις κάποια απ’ τα έπιπλά σου, να περάσει λίγο κι η ώρα, αλλά να αλλάξεις και λίγο, έστω και ψυχολογικά, παραστάσεις! Για σένα λοιπόν, που δε θες να ξοδευτείς αγοράζοντας νέα έπιπλα κάθε πέντε χρόνια, ιδού η λύση. (Εσωτερική) μετακόμιση τώρα!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου