Δεν είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι που στη θέα ενός γυμνού σώματος σοκάρονται. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν συμφιλιωθεί στην εικόνα ενός γυμνού κορμιού κι από πολλούς θεωρείται ταμπού ακόμη και στην εποχή που διανύουμε. Μια εποχή με ίσα δικαιώματα για όλους στη διαφορετικότητα- υποτίθεται-, τις προσωπικότητες των ανθρώπων που νουθετούν άλλους ανθρώπους να μην ντρέπονται γι’ αυτό που είναι, αλλά να είναι υπερήφανοι.
Δε θα πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποια στιγμή στη ζωή μας, ένας άνθρωπος μπορεί να βρεθεί μπροστά μας γυμνός, όπως τον γέννησε η μητέρα του, χωρίς να υπάρχει σεξουαλικό κίνητρο. Άλλωστε, στην αρχαία Ελλάδα οι αθλητές κι οι άνθρωποι κυκλοφορούσαν εντελώς γυμνοί ή φορούσαν χιτώνια που κάλυπτε ελάχιστα τα γυμνά σώματά τους. Στη σημερινή εποχή, τα πράγματα είναι αμφίρροπα σε σχέση με το αν ένας άνθρωπος έχει δικαίωμα στη γύμνια, γι’ αυτό και πολλοί καλλιτέχνες, μέσα απ’ τα έργα τους προάγουν το καλλιτεχνικό γυμνό προκειμένου να σπάσουν τα στερεότυπα και τα ταμπού.
Το καλλιτεχνικό γυμνό δεν είναι πρόστυχο κι ούτε θα έπρεπε να θεωρείται ως τέτοιο. Το να βλέπουμε ένα γυμνό κορμί που έχει απαθανατίσει ο φακός δε θα πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε ντροπή. Είναι δύσκολο ν’ αντιληφθούμε πολλές φορές ότι η σκληρή κριτική σε άνθρωπο που συμμετείχε σε μια γυμνή φωτογράφιση φέρνει στην επιφάνεια έναν εαυτό γαλουχημένο με μικροαστικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις και δεν προάγει σε καμία περίπτωση την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, την ελεύθερη. Σαφώς, καθένας μας μπορεί να έχει τη δική του γνώμη και τα δικά του πιστεύω, ωστόσο δε θα πρέπει να προσβάλλει προσωπικότητες ανθρώπων μέσα απ’ την κριτική του.
Θα έχουν υπάρξει αρκετές φορές που θα έχεις σκεφτεί τους λόγους, που ένας άνθρωπος έχει κάνει μια γυμνή φωτογράφιση, ένα καλλιτεχνικό γυμνό κλπ. Σκέφτεσαι ότι ίσως θέλει ο δημιουργός να προκαλέσει το κοινό αίσθημα λίγο παραπάνω, ν’ αφυπνίσει συνειδήσεις, ώστε οι άνθρωποι να δουν με καλύτερο μάτι το γυμνό σώμα. Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι γίνεται καθαρά για οικονομικούς σκοπούς κι ότι ξεπουλιέται το γυμνό σώμα για λίγα παραπάνω χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Θα ‘ναι πολλές οι φορές που κι εσύ ο ίδιος ίσως έχεις κάνει μια καλλιτεχνική γυμνή ή ημίγυμνη φωτογράφιση για τα social media κι έχει σχολιαστεί αρκετά, πολλοί το θεώρησαν κατακριτέο και σου έστειλαν μηνύματα που μέσα περιείχαν μίσος και φθόνο και τι μ’αυτό;
Σκέφτηκες, ίσως, ότι δε θα έπρεπε να τους νοιάζει τι κάνεις εσύ, αλλά τι κάνουν αυτοί. Μπορεί για λίγο να στεναχωρήθηκες, μα μέσα σου κατάλαβες ότι αυτό που έκανες δεν ήταν σίγουρα λάθος. Αποτέλεσες έναν κρίκο της αλυσίδας αυτής που ενώθηκε με τόσους άλλους όμοιους κρίκους σαν εσένα προκειμένου ν’ αφυπνίσετε συνειδήσεις και να δώσετε το ένασμα για κάτι καινούργιο, για την αλλαγή.
Μπορεί, πολλές φορές, εμείς οι άνθρωποι να βλέπουμε τα πράγματα επιφανειακά, ωστόσο όταν δούμε τα πράγματα με γυμνό μάτι, χωρίς παρωπίδες, αντιλαμβανόμαστε πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος μας, πόσο πιο ειλικρινής. Μακριά από ταμπού και προκαταλήψεις κι ένα είναι το σίγουρο· η αλλαγή δεν μπορεί να έρθει απ’ τη μία μέρα στην άλλη, αλλά σταδιακά, αλλάζει και τρόπο σκέψης σ’ ανθρώπους που γαλουχήθηκαν και ζυμώθηκαν μέσα τους μικροαστικές αντιλήψεις και ταμπού. Το θέμα είναι να θέλεις να αλλάξεις, να γίνεις καλύτερος, το ότι μπορείς, είναι σίγουρο.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου