Η συνέντευξη εργασίας είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία γι’ έναν υποψήφιο. Είναι το κλειδί για την είσοδό του στην αγορά εργασίας, και μέσα απ’ αυτή εξαρτάται κι η μετέπειτα πορεία του -ως έναν βαθμό τουλάχιστον. Τα βασικά κλειδιά για την πρόσληψη ενός υποψηφίου είναι: Η προϋπηρεσία, ένα καλοδουλεμένο βιογραφικό σημείωμα  και μια καλή συνέντευξη, που πρέπει όμως να συνοδεύονται από αρκετή μελέτη για την εκάστοτε θέση κι εταιρία, αλλά και τον κώδικα ενδυματολογικού ντυσίματος, με τον οποίο θα ασχοληθούμε στο σημερινό κείμενο.

Η πρώτη εντύπωση σε μια συνέντευξη είναι το Α και το Ω λένε, κι αυτή που μένει στο μάτι και στοχεύει στο να μας θυμούνται οι recruiters, παρόλο που μπορεί να έχουν δει αρκετούς υποψηφίους, πριν από εμάς. Έτσι το ντύσιμο θα πρέπει να διαθέτει κάποιους χρυσούς κανόνες, να είναι ανάλογο της προσωπικότητάς μας και να μην «πνιγόμαστε» μέσα σ’ αυτό.

Αφού λοιπόν μελετήσεις για τα καλά τις απαιτήσεις της θέσης, πιθανές ερωτήσεις που μπορεί να σου γίνουν απ’ το HR και το προφίλ της εταιρείας που στοχεύεις, θα πρέπει να διαλέξεις και τα κατάλληλα ρούχα για την πολυπόθητη συνέντευξη. 

 

Βήμα 1o: Κάνε έρευνα για το dresscode των υπαλλήλων της εταιρείας

Λίγες μέρες πριν παρουσιαστείς στο interview, κι εφόσον έχεις τον χρόνο να προετοιμαστείς κατάλληλα (αν η συνέντευξη για παράδειγμα είναι σε μία εβδομάδα απ’ το αρχικό τηλεφώνημα) κάνε μια έρευνα στο διαδίκτυο σχετικά με το dresscode των υπαλλήλων της εταιρίας στους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων της, για να δεις πώς περίπου ντύνονται στην καθημερινότητά τους, σε special events κ.α. Απέφυγε το total black look, θεωρείται ξεπερασμένο και βγάζει μια αρνητική χροιά προς τους recruiters. Παρόλο που είναι μια ασφαλής επιλογή, αν επιλέξεις να φορέσεις κάτι σε μαύρο τόνο, μπορείς να συνδυάσεις ένα μαύρο παντελόνι μ’ ένα ωραίο πουκάμισο, είτε σε λευκό τόνο, είτε σε μπλε, με μαύρο ή μπλε σακάκι αντίστοιχα.

 

Βήμα 2ο: Κράτησε ένα ιδιαίτερο και ουδέτερο look

Για χάρη μιας καλής συνέντευξης μην προσπαθήσεις να δείξεις ποτέ κάτι που δεν είσαι στην πραγματικότητα ακόμα κι ενδυματολογικά. Να ντυθείς ιδιαίτερα, αν η θέση που στοχεύεις έχει καλλιτεχνικό χαρακτήρα, ενώ αντίστοιχα να προτιμήσεις κάτι ουδέτερο, αν η θέση αφορά εκπρόσωπο υποστήριξης πελατών για παράδειγμα. Οι γήινοι τόνοι πάντα κερδίζουν το μάτι και είναι ασφαλής επιλογή για να περάσεις μ’ επιτυχία ενδυματολογικά μια συνέντευξη, αλλά να μένεις πάντα κοντά στον εαυτό σου και το γούστο του.

 

Βήμα 3ο: Τα ρούχα σου να είναι καθαρά, σιδερωμένα, κι όχι τσαλακωμένα

Αυτό που θα πρέπει να μεριμνήσεις πριν τη διαδικασία της συνέντευξης, είναι τα ρούχα σου να είναι προσεγμένα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Η πρώτη εντύπωση είναι αυτή που μετράει όπως αναφέραμε και πιο πάνω, οπότε θα πρέπει να μυρίζεις καθαριότητα στην κυριολεξία. Τα ρούχα σου θα πρέπει να είναι καλοσιδερωμένα, γι’ αυτό και σου προτείνω τα ρούχα τα οποία θα φορέσεις, να έχουν κάνει μια επίσκεψη στο καθαριστήριο πρώτα, για να είναι όπως πρέπει. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η εμφάνισή σου να είναι άψογη, προκειμένου να μεταφέρεις την εικόνα ενός σωστού επαγγελματία.

Πολύ ωραία, και τώρα που βρήκα τι θα βάλω, τι άλλο πρέπει να κάνω;

Κι αφού τελειώσαμε με τους χρυσούς κανόνες ενδυματολογικού κώδικα για μια συνέντευξη εργασίας, πηγαίνουμε στο επόμενο κλειδί της επιτυχίας που δεν είναι άλλο, απ’ το στιλ ντυσίματος που θα πρέπει ν’ ακολουθήσεις. Και εδώ σου έχω συγκεντρώσει κάποιες κατηγορίες ενδυματολογικού κώδικα, ανάλογες με τις θέσεις που στοχεύεις.

 

 

Business Formal Look

Αν περνάς μια συνέντευξη για θέση εργασίας σε φαρμακευτική εταιρία, τράπεζα, διοικητικό ή νομικό προσωπικό θα πρέπει το ντύσιμό σου να είναι άψογο και πάρα πολύ επαγγελματικό. Είναι η πρώτη κατηγορία που δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή, καθώς η επιλογή του ρούχου είναι καθοριστική. Το στιλ αυτό είναι αρκετά χαρτογιακάδικο και συνοδεύεται από σακάκι, πουκάμισο, μανικετόκουμπα, γραβάτα, παντελόνι, ταγιέρ με πουκάμισο ή pencil φούστα και πάντα καλό παπούτσι.

 

Business Casual Look

Και από το αυστηρό επαγγελματικό look, περνάμε στο πιο χαλαρό – αλλά επαγγελματικό ταυτόχρονα- business casual look, που είναι μια παραλλαγή του formal και αφορά τις θέσεις που μπορεί να στοχεύουμε, είτε στην εξυπηρέτηση πελατών, είτε στο Marketing ή μια απλή θέση γραφείου. Ιδανικό είναι ένα πουκάμισο μ’ ένα υφασμάτινο παντελόνι ή pencil φούστα και ζώνη, συνδυασμένα με καλά παπούτσια γραφείου.

 

Smart Casual Look

Το λέει και το όνομά του! Είναι ένα έξυπνο look για να κερδίσεις τις εντυπώσεις στην πρώτη κιόλας επαφή σου με τους recruiters. Ενδείκνυται για μια start-up ή πολυεθνική εταιρεία, που ο ρόλος αφορά σε Specialist, είτε στο τμήμα του Marketing, είτε στο Customer Experience, κι όσο και αν σου φαίνεται περίεργο είναι κατάλληλο ακόμα και για μια υποψήφια θέση για το ανθρώπινο δυναμικό. Οι recruiters θέλουν να είναι όσο πιο απλά ντυμένοι γίνεται, εξασκώντας τον ρόλο τους, για να έρχονται πιο κοντά στην προσωπικότητα του υποψηφίου, εκτός από ιδιαίτερες περιστάσεις όπως για παράδειγμα, κάποιο special event. Ένα πουλόβερ με πουκάμισο από μέσα, σε συνδυασμό μ’ ένα ωραίο παντελόνι και casual παπούτσια ή  sneakers είναι μια ιδανική επιλογή.

 

Casual

Last but not least, το αγαπημένο σ’ όλους μας, casual look που φοριέται όλες τις ώρες της ημέρας. Δεν είπαμε να βάλεις τη φόρμα σου βέβαια, σαν να πηγαίνεις για τρέξιμο στο βουνό και να σκάσεις μ’ ένα τέτοιο look στη συνέντευξη, καθώς το casual, έχει αρκετές μορφές. Αν δεις όμως, ότι στην εταιρεία που στοχεύεις να πας οι εργαζόμενοι ντύνονται όπως θα ντυνόσουν στην καθημερινότητά σου, δηλαδή μ’ ένα τζιν ή T-Shirt, κάνε και εσύ αυτή την επιλογή που είναι και η πιο ασφαλής. Μπορείς να δώσεις στο ντύσιμό σου, έναν συνδυασμό Casual & Smart Casual Look, ώστε να κερδίσεις για τα καλά τις εντυπώσεις απ’ την πρώτη σου κιόλας συνέντευξη.

 

Η επιλογή του ρούχου για μια συνέντευξη, είναι και αυτή μια δύσκολη διαδικασία για έναν υποψήφιο και προσωπικά θυμάμαι ότι την πρώτη φορά που πήγα σε συνέντευξη για δουλειά, ήμουν ντυμένος σαν κολεγιόπαιδο για μια θέση που αφορούσε το Customer Care κιόλας και δεν είχα κάνει καμία έρευνα. Έσκασα στη συνέντευξη ντυμένος έτσι και μόνο τομάτες που δεν έφαγα, αφού η μισή αν όχι όλη η εταιρεία, ήταν σαν κινητή διαφήμιση αθλητικής εταιρίας. Ψάξου και ενημερώσου πριν παρουσιαστείς στο interview για να έχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και πού ξέρεις;

 

Καλή επιτυχία Ελλάδα! (με φωνή Δάφνης Μπόκοτα)

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου