Τόσοι και τόσοι άνθρωποι περνούν απ’ τη ζωή μας καθημερινά και μας αφήνουν ένα σημάδι τους. Άλλοτε έρχονται ως φίλοι κι άλλοτε ως υποψήφιοι εραστές. Είναι αυτή η μαγεία του ανεκπλήρωτου που κάποιοι άνθρωποι ερωτεύονται παράφορα ανθρώπους, με τους οποίους δε θα μπορέσουν να έχουν ποτέ πραγματικά μια σωστή επικοινωνία.
Λένε πως «οι άνθρωποι που κρύβουν αρκετό πόνο μέσα τους, τον εσωτερικεύουν και τον κάνουν κομμάτι της ζωής τους, όχι γιατί φοβούνται να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους κι επειδή είναι δειλοί, αλλά επειδή δεν έχουν βρει έναν άνθρωπο για ν’ απλώσουν τη σκέψη τους.
Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε πλάσματα που χρειαζόμαστε κάποιον να μας ακούει και συνήθως αυτό δε συμβαίνει, γιατί οι καλύτεροι φίλοι στην εισροή των σκέψεών μας είναι ο τοίχος και το ταβάνι. Αυτοί που βρίσκονται στις ζωές μας και μας ξέρουν απέξω κι ανακατωτά -θαρρείς σαν κάλπικη δεκάρα- είναι όλοι αυτοί που πάντα θα υπάρχουν στη ζωή μας και θα μας κάνουν να χαμογελάμε.
Στην περίπτωση των σχέσεων, έρευνες έχουν δείξει ότι η ασυμφωνία χαρακτήρων είναι μία βασική αιτία διαζυγίου. Η γυναικεία ψυχολογία αντικατροπτίζεται με τη σκέψη και συνεχώς η φράση που τυραννάει το μυαλό της είναι «γιατί μιλάω και δε με ακούει;» κι αλήθεια πόσες φορές σου έχει συμβεί να μιλάς και να μη σε ακούει και να νιώθεις ότι απευθύνεσαι σε τοίχο;
Αν μπορούσα να μπω για λίγο στη γυναικεία ψυχολογία θα σκεφτόμουν ό,τι σίγουρα υπάρχουν σύντροφοι, οι οποίοι έχουν τα δικά τους προβλήματα και θέματα και δε θέλουν με τίποτα ν’ ακούσουν τη σύντροφό τους. Η μεγαλύτερη μερίδα ανδρών περίπου το 70% δεν αντέχει την κρεβατομουρμούρα.
Σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευτεί στους New York Times, δεν είναι το γεγονός ότι οι άνδρες είναι αναίσθητοι σε βαθμό που να μην ακούνε, αλλά είναι θέμα λειτουργίας του εγκεφάλου τους.
Η λειτουργία του ανδρικού εγκεφάλου είναι τελείως διαφορετική απ’ τη λειτουργία του γυναικείου εγκεφάλου. Είναι σίγουρο πως ένας άντρας ακούει αυτά που του λέτε, απλώς εσείς δεν μπορείτε να περάσετε σωστά το μήνυμα που θέλετε, ώστε να σας προσέξει. Μπορεί δηλαδή, να μιλάτε με το σύντροφό σας για πάνω από δέκα ολόκληρα λεπτά κι αυτός να σας αγνοεί επιδεικτικά. Στις γυναίκες, αρέσει να μιλούν πολλή ώρα, ν’ αναλύουν πολλά και διάφορα πράγματα, ενώ οι άνδρες είναι αδύνατον να προσέξουν ό,τι θέλουν να τους πουν.
Μια ακόμη λάθος κίνηση που ενδεχομένως κάνουν είναι ότι λένε αυτό που θέλουν, στο λάθος χρόνο και τη λάθος στιγμή. Εμείς οι άνδρες, όταν ειδικά θέλουμε να χαλαρώσουμε δεν μπορούμε ν’ ακούμε συνεχώς να περνούν προφορικές και χαοτικές πληροφορίες πάνω απ’ το κεφάλι μας -πώς να μείνουμε ήρεμοι όταν περνούν δεκάδες πληροφορίες απ’ την κρεβατομουρμούρα κι απαντάμε μ’ ένα καταφατικό «ναι» για να μη βρούμε τον μπελά μας.
Ειδικά όταν το ύφος είναι προκλητικό ή ακόμη και δεικτικό τότε ο άλλος απ’ τη μεριά του μπορεί να σε αγνοεί επιδεικτικά κι εσύ να ανεβάζεις τους τόνους και να μη μιλάς, αλλά να γκρινιάζεις.
Σίγουρα το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό σου. Ο τρόπος που επικοινωνείς αυτά που θέλεις είναι το κλειδί στην επικοινωνία μεταξύ ενός ζευγαριού. Προσπάθησε τη στιγμή που θα μιλήσεις στο σύντροφό σου να μην έχει αποσπάσει την προσοχή του σε κάτι άλλο, αλλά να είναι δεκτικός και να μπορεί ν’ ακούσει αυτά που του λες.
Ο τρόπος με τον οποίο θα του πεις αυτά που θέλεις κι η σοβαρότητα με την οποία τα παρουσιάζεις θα τον κάνουν να καταλάβει ότι αυτά που του λες είναι σοβαρά προβλήματα για εσένα. Μην του αφήσεις σε καμιά περίπτωση την τηλεόραση ανοιχτή, ειδικά όταν έχει ποδόσφαιρο ή Champions League. Σίγουρα είναι η πιο άτυχη στιγμή για να του μιλήσεις για το οτιδήποτε.
Και σας ακούμε, αλλά και σας καταλαβαίνουμε. Βέβαια δεν είμαστε οι «μάγοι του Οζ» προκειμένου να καταλαβαίνουμε με την πρώτη λέξη αυτό που θέλετε να μας πείτε. Ο τρόπος, ο χρόνος και κυρίως το θέμα, το οποίο θέλετε ν’ αναλύσουμε, μπορεί να διαφέρει απ’ τα ενδιαφέροντα που έχουμε στην καθημερινή μας ζωή, αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο άνθρωπος που μας μιλά είναι αόρατος.
Αν μιλάς, λοιπόν, στο σύντροφό σου και δε σ’ ακούει, μην γκρινιάξεις, διότι αυτό δε θα σου λύσει το πρόβλημα και θα τον εξαγριώσεις ακόμη περισσότερο. Χρόνο και την κατάλληλη στιγμή χρειάζεται και θα δεις που οι σκέψεις σου κι όσα νιώθεις θα εισακουστούν απ’ την αντίπερα όχθη.
Γιατί όσο κι αν διαφέρουμε, η επικοινωνία είναι ανθρώπινη.
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου