Ακούσατε, ακούσατε.

Διπλωματικό επεισόδιο κόντεψε να ξεκινήσει το βράδυ του Σαββάτου ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα με τους τέσσερις βαθμούς που έδωσε η κριτική επιτροπή της Ελλάδας στην αδελφομάνα Κύπρο. Το twitter ξεσηκώθηκε εναντίον της επιτροπής και της ΕΡΤ γενικότερα. Ο Φώτης Σεργουλόπουλος παρουσίασε τη βαθμολογία της κριτικής επιτροπής που αποτελούνταν από πέντε καταξιωμένους ραδιοφωνικούς παραγωγούς και DJ και λίγα λεπτά μετά ξέσπασε στα social media ο τρίτος Παγκόσμιος! Δεν ξέρω πώς έχει σφηνωθεί στον εγκέφαλό μας ότι κάθε χρόνο από υποχρέωση και μόνο θα πρέπει να δίνουμε δωδεκάρια στην Κύπρο για να διατηρούμε ζεστές τις ελληνοκυπριακές μας σχέσεις.

Οι σχέσεις δε χτίζονται επάνω σ’ έναν μουσικό διαγωνισμό, αλλά σε βαθύτερα πράγματα και καταστάσεις, γιατί για όσους το έχουμε ξεχάσει, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Eurovision, είναι ένας πανευρωπαϊκός μουσικός διαγωνισμός όπου οι χώρες της Ευρώπης διαγωνίζονται για το έπαθλο. Το έπαθλο αυτό δεν είναι άλλο απ’ τη διοργάνωση του διαγωνισμού τον επόμενο χρόνο στη νικήτρια χώρα, με τραγούδια που έχουν επιλεγεί μετά τη ψηφοφορία του κοινού και έχουν φτάσει να ερμηνεύονται επάνω στη σκηνή της Eurovision. Όλα τα χρόνια, όχι μόνο εμείς, αλλά και άλλες χώρες ειδικότερα του Βορρά έχουν την τάση να αλληψηφίζονται μεταξύ τους και να αλληλοϋποστηρίζονται. Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει όπως λένε και στο χωριό μου.

Κατ’ έθιμο εδώ και πολλά χρόνια είχαμε την τάση να ψηφίζουμε την Κύπρο με δωδεκάρια, αδικώντας μάλιστα και τραγούδια που ήταν εξαιρετικά καλά, μόνο και μόνο για να μη χάσουμε την εύνοια της Κύπρου -τουλάχιστον αυτό πιστεύαμε. Τα πράγματα όμως άλλαξαν και κάπως αποφασίσαμε φέτος να φερθούμε αντικειμενικά, κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει διπλωματικό επεισόδιο σε πάνελ και social media. Εγώ θα πω απλά γιατί; Αφού η βαθμολογία αφορούσε μόνο στην κριτική επιτροπή, κι όχι το ελληνικό κοινό, καθώς το ελληνικό κοινό χάρισε απλόχερα δωδεκάρι στον Andrew Lambrou και το κομμάτι του «Break a broken heart». Θα μου πεις τώρα και εσύ με τη σειρά σου ναι, αλλά αυτό στέρησε στην Κύπρο μία θέση στην πρώτη δεκάδα. Και θα σας πω εγώ, θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί πραγματικά σε όλα, ή απλά θέλουμε να μην ξεβολευτούμε από μια κατάσταση που τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη έβλεπε σαν αρνητικό πρόσημο και μας γιούχαρε; Γιατί μην ξεχνάμε πως όλα τα υπόλοιπα χρόνια ποτέ Ελλάδα και Κύπρος δεν ήταν στον ίδιο ημιτελικό για να μην αλληλοψηφίζονται, ενώ όταν εντάχθηκαν οι επιτροπές στον διαγωνισμό, ξαφνικά ως δια μαγείας βρεθήκαμε στον ίδιο ημιτελικό. Αναρωτηθήκατε ποτέ το γιατί;

Η EBU εισήγαγε την κριτική επιτροπή προκειμένου να υπάρξει ένα αδιάβλητο σύστημα βαθμολόγησης των τραγουδιών σ’ όλες τις χώρες, κι αυτός είναι ο λόγος που φέτος η Κύπρος δεν πήρε το πολυπόθητο δωδεκάρι απ’ την Ελλάδα. Και να σας πω την αλήθεια μου; Εγώ ο ίδιος πόσταρα στον προσωπικό μου λογαριασμό στο instagram χθες το εξής: «Αντικειμενικά πόνεσε πολύ η ελληνική επιτροπή επειδή της έφαγε τη θέση στον τελικό αυτή η κομματάρα» και  η αλήθεια είναι πως το πιστεύω. Ε, δεν κρύψαμε και εύκολα την πικρία μας που αποκλείστηκε το δεκαεξάχρονο πουλέν Victor Vernicos, αλλά παιδιά αντικειμενικά πάντα και το κομμάτι της Κύπρου δεν ήταν για δωδεκάρι. Ναι από εμένα σε βαθμούς 8 έως 10, αλλά όχι και δωδεκάρι, μην τρελαθούμε εντελώς. Το αν θα αλλάζαμε το ρου της ιστορίας και θα έμπαινε η Κύπρος στη δεκάδα με την ψήφο μας, αυτό είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο.

Αντί επιλόγου: Η συγκεκριμένη αλληλοϋποστήριξη κάθε χρόνο της Ελλάδας στην Κύπρο και της Κύπρου στην Ελλάδα είναι σαν τη μάνα κουκουβάγια, που βλέπει το παιδί της πάντα το πιο άμορφο, το πιο έξυπνο, το πιο χαρισματικό, κι αυτό όπως και να το δει κανείς είναι τρατζικ από μόνο του. Δε λέω, πολύ ωραίο το τραγούδι του Andrew Lambrou και εγώ το έγραψα μάλιστα σε προηγούμενο άρθρο, το πίστευα για πεντάδα, αλλά όχι και για δωδεκάρι ρε παιδιά. Παρ’ όλα αυτά όντως το κομμάτι δεν άξιζε για τέσσερις βαθμούς, ας έδιναν επτά κι αυτοί -εκεί βρήκαν να τσιγκουνευτούν; Μη σας πιάνει όμως παροξυσμός, γιατί δεν κρέμονται από ένα σχοινί οι διπλωματικές μας σχέσεις με την Κύπρο. Πάντα θα είμαστε αδέρφια και πάντα θα είναι η αδελφομάνα μας, όσοι διαγωνισμοί της Eurovision κι αν έρθουν. Με αγάπη πάντα.

 

ΥΓ.: Δείτε και τη δική μου βαθμολογία που δεν αδίκησα τον Andrew και δεν ήμουν και στην επιτροπή -να τα λέμε και αυτά.

12 βαθμοί – Ιταλία

10 βαθμοί – Κύπρος

8 βαθμοί – Βέλγιο

7 βαθμοί – Αγγλία

6 βαθμοί – Αυστρία

5 βαθμοί – Αλβανία

4 βαθμοί – Πολωνία

3 βαθμοί – Σερβία

2 βαθμοί – Σουηδία

1 βαθμός – Ελβετία

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Ανδρέας Πετρόπουλος
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου