Μακάρι να ήταν οι σχέσεις πιο απλές, αλλά δεν ήταν, δεν είναι κι ούτε θα γίνουν και ποτέ. Πολλές φορές φτάνουμε στο χείλος μιας κατάστασης όντες ερωτευμένοι ή αγαπώντας, που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη. Αν λοιπόν υπήρχε ένα κομμάτι της σχέσης που είναι βαθιά πληγή για πολλούς, τότε ας συμφωνήσουμε όλοι πως ακούει στο όνομα “κέρατο”. Στο προηγούμενο άρθρο καταγράψαμε κι αναλύσαμε τους πέντε πιο δημοφιλείς λόγους που κερατώνουμε τον σύντροφό μας και τώρα θα δούμε, αν αυτοί οι λόγοι είναι αρκετοί για ν’ απατήσουμε τη σχέση μας για ένα απωθημένο.
Σ’ έρευνα που διεξήχθη από τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας της χώρας μας, το 90% απάντησε θετικά στην ερώτηση του ρεπόρτερ, ότι δηλαδή θ’ απατούσαν τον σύντροφό τους για ένα απωθημένο, ενώ μόλις το 10% απάντησε ότι θα μείνει σταθερό στη σχέση που έχει με τον σύντροφό του κι ότι δε θα φτάσει στο σημείο ν’ απατήσει για μια παλιά ιστορία. Οι περισσότεροι, θα το έκαναν εν βρασμώ, αλλά υπάρχει μια μικρή μερίδα ανθρώπων που θα χώριζε πρώτα, πριν κάνει κάτι με το απωθημένο του.
Για πολλούς ανθρώπους, το απωθημένο είναι οκ και διαχειρίσιμο να παραμείνει απωθημένο. Για παράδειγμα, ένα απωθημένο με διάσημο πρόσωπο που δεν έχεις γνωρίσει ποτέ, κι ας σκέφτεσαι φαντασιακά πως θα απατούσες τη σχέση σου μαζί του δοθείσης ευκαιρίας, είναι περισσότερο μια φαντασίωση που είσαι εντελώς καλά με το να μείνει στο μυαλό σου μόνο. Το ίδιο και με κάποιο φανταστικό πρόσωπο, έναν χαρακτήρα βιβλίου για παράδειγμα, ή μια κατάσταση, κάπως αποπροσωποποιημένη, όπως το «θα ήθελα να κάνω κάτι με τουρίστα». Ένα απωθημένο, όμως, με πρώην ή με μια ιστορία που θα μπορούσε να είναι πολλά αλλά δεν έκατσε, με ξεκάθαρα υπαρκτό πρόσωπο και μάλιστα που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εμφανιστεί στη ζωή σου, δεν είναι το ίδιο.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, ένα απωθημένο είναι και παραμένει ένα άπιαστο όνειρο, αλλά αν τους δοθεί η ευκαιρία για μια νύχτα μαζί του, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Κάθε έννοια της σχέσης καταρρίπτεται μπροστά στην επιθυμία να ζήσεις ό,τι θεωρείς ότι δεν μπορείς να του αντισταθείς. Κι έτσι, μετά από την άνευ όρων παράδοση, ίσως και να φαινόμαστε λίγοι στα μάτια μας, αφού δεν έχουμε καν τα κότσια να πούμε στο ταίρι μας ότι απατήσαμε.
Ίσως στην ερώτηση για το αν θα απατούσες τον σύντροφό σου για ένα απωθημένο, η απάντηση φαντάζει εύκολη, όμως το να φτάσει κανείς στην πράξη, σημαίνει και πως τα ρισκάρει ενδεχομένως κι όλα. Πολλές φορές το κέρατο μένει μόνο στο φαντασιακό κομμάτι του εγκεφάλου μας, ωστόσο ένα πραγματικά ισχυρό απωθημένο μοιάζει με ρεαλιστικό κι ισχυρό λόγο για να το κάνουμε- ειδικά αν οι συνθήκες το φέρουν έτσι ώστε να θεωρείται -χωρίς να είναι- και λίγο καρμικό.
Η απιστία, όμως, είναι κι η επισφράγιση ενός χωρισμού, είτε είναι απωθημένο, είτε όχι. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που λόγω της πίεσης σε μια σχέση καταλήγουν ν’ απατούν τον σύντροφό τους χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία αυτή του απωθημένου, μεταφράζοντάς το ως αδυναμία να μην ενδώσουν σε αυτό που τους υπερβαίνει. Κι έτσι, το «δεν είναι αυτό που νομίζεις», «δεν είναι αυτό που πραγματικά βλέπεις», είναι αυτό τελικά που και νομίζεις και βλέπεις. Το αν είναι απωθημένο ή όχι, πόση σημασία έχει τελικά;
Θέλουμε και τη δική σου άποψη!
Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!
Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου