Τα διαμάντια αποτελούν για πολλούς σύμβολο αγάπης και αφοσίωσης. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έλκονται απ’ τη λάμψη και τη φινέτσα ενός διαμαντιού, το οποίο και ερωτεύονται λόγω της μοναδικής του κομψότητας και των σπάνιων χαρακτηριστικών που το διακρίνουν.
Τα περισσότερα διαμάντια διαφέρουν τόσο στο μέγεθος όσο και στη λάμψη, ενώ η προέλευσή τους φαίνεται να εντοπίζεται κάπου στη μακρινή Ινδία. Μερικά απ’ αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να στολίσουν σπάνια μονόπετρα, ενώ άλλα έγιναν ρευστό χρήμα σε τράπεζες του εξωτερικού, αφού πωλήθηκαν για δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Το όνομα του διαμαντιού προέρχεται απ’ τη λέξη «δαμάζω» και η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για πολύτιμους λίθους που εκτός από λάμψη, συχνά χαρακτηρίζονται και από απληστία, καθώς το να μπορέσει ν’ αποκτήσει κάποιος ένα διαμάντι δεν είναι ιδιαίτερα απλή υπόθεση, ιδιαίτερα αν τα οικονομικά του δεν είναι στα καλύτερά τους, ενώ πρέπει να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να φτάσει στην κατοχή του.
Τα διαμάντια μπορεί να φαίνεται πως έχουν ίδιο μέγεθος και βάρος, όμως στην πραγματικότητα η αξία τους διαφέρει με βάση τα καράτια (μονάδα μέτρησης βάρους του διαμαντιού) και την καταγωγή τους. Είναι αρκετές οι φορές που οι άνθρωποι κολλάνε μ’ ένα συγκεκριμένο αγαθό που μοιάζει άπιαστο και μεταφέρουν την υπέρμετρη αγάπη τους γι’ αυτό και σε άλλους μέχρι να το αποκτήσουν. Οι ειδικοί αναφέρουν πως η υπέρμετρη αγάπη κάποιων για τα διαμάντια και το πάθος τους να τα αποκτήσουν μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πράξεις πέρα απ’ τα όρια του νόμου, ενώ η απληστία τους χτυπάει κόκκινο και πολλές φορές δεν τους αναγνωρίζεις καν.
Πρόσφατα, η χρυσή κληρονόμος Αθηνά Ωνάση έβγαλε σε δημοπρασία τα κοσμήματα που κληρονόμησε απ’ τη μητέρα της, Αικατερίνη. Αυτά περιλάμβαναν και ένα διαμάντι 38 καρατιών σε σχήμα pear που η αξία του υπολογίστηκε σε 2.2 εκατομμύρια λίρες! Ωστόσο και άλλοι διάσημοι έχουν επιδείξει υπέρμετρη αγάπη προς τα διαμάντια, όπως ο Μαραντόνα, η Nicole Ritchie, η Daphne Guinness, η Ναόμι Κάμπελ.
Τα περισσότερα διαμάντια αποτελούν οικογενειακά κειμήλια, περνάνε από γενιά σε γενιά, κι έχουν δοθεί από αριστοκρατικές οικογένειες στους γόνους τους. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η σύγχρονη Μαρία Αντουανέτα, η Imelda Marcos, όταν βγήκε στο μπαλκόνι του σπιτιού της για να δηλώσει ότι δεν έχει φράγκο φορούσε στο χέρι της ένα δαχτυλίδι με διαμάντι 22 καρατιών! Αυτό μας δείχνει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, καθώς το συγκεκριμένο δαχτυλίδι αποτελούσε γαμήλιο δώρο του συζύγου της, όπως ακριβώς και το δαχτυλίδι της Μαρίας Αντουανέτα.
Τα διαμάντια αποτελούν για πολλούς σύμβολο ερωτισμού και κομψότητας. Ωστόσο δεν είναι ιδιαίτερα απλό να τ’ αποκτήσεις, εκτός κι αν έχεις κερδίσει το Τζόκερ. Ακόμη κι οι σύντροφοι που θέλουν να κάνουν πρόταση γάμου μ’ ένα μονόπετρο προκειμένου να επισφραγίσουν την ευτυχία τους, αν επιλέξουν διαμαντάκι ανεβάζουν ακόμη περισσότερο το κόστος της αγοράς. Δεν είναι λίγοι βέβαια εκείνοι που τολμούν και προχωρούν στην αγορά ενός διαμαντιού επιβεβαιώνοντας την υπέρμετρη αγάπη τους για τα διαμάντια και τους πολύτιμους λίθους γενικότερα.
«Ένα διαμάντι είναι ένα κομμάτι κάρβουνο που τα κατάφερε καλά υπό πίεση», έχει πει ο Henry Kissinger και μόνο άδικο δε θα μπορούσαμε να του δώσουμε.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.