Ετοιμάσου για ένα ταξίδι γεύσεων με τη βοήθεια αυτής της λίστας που περιλαμβάνει τα καλύτερα καλοκαιρινά κοκτέιλ απ’ όλο τον κόσμο. Από την απολαυστική και πασίγνωστη σανγκρία της Ισπανίας, μέχρι το Μπελίνι της Ιταλίας, αυτά τα κοκτέιλ θα σε μεταφέρουν σ’ όμορφες παραλίες και θα σε πάνε διακοπές. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

 

1. Mojito (Κούβα):

Ένα δροσερό και αναζωογονητικό κοκτέιλ με δροσερή μέντα, φυσικό χυμώδη λάιμ και υπνωτιστική γλυκιά γεύση Ρούμι που αποπνέει την αυθεντικότητα και το πάθος της Κούβας. Μια αληθινή απόλαυση της καραϊβικής κουλτούρας.

 

Συνταγή:

60 ml λευκό ρούμι

30 ml χυμός λάιμ

6-8 φύλλα μέντας

2 κουταλιές μαύρη ζάχαρη

Σόδα

Πάγος

Προσθέστε τον χυμό λάιμ και τη ζάχαρη σ’ ένα ποτήρι κι ανακατέψτε καλά για να διαλυθεί η ζάχαρη -αν έχετε γουδοχέρι ακόμα καλύτερα. Προσθέστε τα φύλλα μέντας και πιέστε ελαφρά για να απελευθερώσετε το άρωμα. Γεμίστε ένα ψηλό ποτήρι με πάγο και προσθέστε το ρούμι. Ανακατέψτε καλά και συμπληρώστε με σόδα. Διακοσμήστε με φέτα λάιμ και ένα κλαδάκι μέντας.

 

2. Pina Colada (Πουέρτο Ρίκο):

Μια εξωτική συνύπαρξη που συνδυάζει ρούμι, ανανά και γεύση από καρύδα. Αυτό το κοκτέιλ είναι σύμβολο της ζωή και του τροπικού παραδείσου του Πουέρτο Ρίκο.

 

Συνταγή:

60 ml λευκό ρούμι

90 ml χυμός ανανά

30 ml κρέμα καρύδας

Πάγος

Αναμείξτε όλα τα υλικά μαζί σ’ ένα μπλέντερ με πάγο κι ανακινήστε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σερβίρετε σ’ ένα ποτήρι Poco Grande με διακόσμηση από φέτα ανανά και κομμάτι καρύδας.

 

3. Caipirinha (Βραζιλία):

Ήταν κι είναι το αγαπημένο ποτό των αγροτών της Βραζιλίας, ενώ το όνομα του σημαίνει «το μικρό επαρχιακό ποτό». Ένα φρέσκο και φρουτώδες κοκτέιλ με πικάντικη γεύση από cachaça, ρούμι, φρέσκο λάιμ, ζάχαρη και πάγο. Απολαύστε τη βραζιλιάνικη κουλτούρα μ’ αυτό το φανταστικό ποτό με πολύ ιδιαίτερη γεύση που αποπνέει το πάθος και τον ρυθμό του Ρίο.

 

Συνταγή:

60 ml cachaça

1-2 λάιμ, κομμένα σε φέτες

2 κουταλιές ζάχαρη

Πάγος

Σ’ ένα ποτήρι old-fashioned, προσθέστε τις φέτες λάιμ και τη ζάχαρη. Μ’ ένα μουλτισέρ, ανακατέψτε καλά ώστε οι γεύσεις να απελευθερωθούν. Προσθέστε το cachaça και πάγο και ανακατέψτε ξανά. Σερβίρετε μ’ ένα κλαδί μέντας για διακόσμηση.

 

4. Άλπιν Ντριμ (Alpine Dream), άγνωστης προέλευσης:

Αυτό το κοκτέιλ είναι ένα υπέροχο μείγμα γλυκού και φρουτώδους ποτού. Η κρεμώδης γεύση της βανίλιας και της καραμέλας συνδυάζεται με τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και το απαλό λικέρ εσπεριδοειδών, προσφέροντας ένα ευχάριστο κοκτέιλ.

 

Συνταγή:

45 ml βότκα βανίλιας ή εναλλακτικά Champagne/Prosecco

30 ml χυμός πορτοκαλιού

15 ml λικέρ εσπεριδοειδών

15 ml καραμελωμένο σιρόπι

Πάγος

Σε ένα σέικερ, προσθέστε όλα τα υλικά με πάγο. Ανακινήστε καλά και σουρώστε το μείγμα σε ένα ποτήρι με πάγο. Σερβίρετε και απολαύστε το!

 

5. Sangria (Ισπανία):

Ένα ποτό που εκφράζει τη χαρούμενη ατμόσφαιρα της Ισπανίας. Με το κόκκινο κρασί και τον αφρώδη οίνο, τα φρέσκα φρούτα, χυμό πορτοκαλιού και λίγη ακόμα νότα γλυκόριζας για ένα ευχάριστο ταξίδι στην Ιβηρική χερσόνησο που θα τραντάξει τους γευστικούς σας κάλυκες.

 

Συνταγή:

750 ml κόκκινο κρασί (προτιμήστε κρασί με φρουτώδη γεύση)

60 ml μπράντι (πορτοκαλέλαιο)

30 ml ρούμι

30 ml τριαντάφυλλο ή βύσσινο

1 μήλο, κομμένο σε φέτες

1 πορτοκάλι, κομμένο σε φέτες

1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες

1-2 κανέλα

2 κουταλιές ζάχαρη (προαιρετικά για περισσότερη γλύκα)

Ανθρακούχο νερό ή σόδα

Σ’ ένα μεγάλο δοχείο, αναμείξτε όλα τα υλικά μαζί -εκτός από το ανθρακούχο νερό ή τη σόδα. Αφήστε το μείγμα να απορροφήσει τις γεύσεις για τουλάχιστον μισή ώρα (καλύτερα όλη τη νύχτα) στο ψυγείο. Πριν το σερβίρετε, προσθέστε πάγο και ανακατέψτε. Σερβίρετε σε ποτήρια με πάγο και προσθέστε μια φέτα πορτοκάλι. Για ακόμα μεγαλύτερη δροσιά, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ανθρακούχο νερό ή σόδα.

 

6. Μπέλινι, (Ιταλία)

Λέγεται ότι πρωτοεμφανίστηκε σε φημισμένο μπαρ ως ένα εποχιακό καλοκαιρινό κοκτέιλ τη δεκαετία του ’30.

Αναζωογονητικό και ρομαντικό, το Μπέλινι είναι ένα κοκτέιλ με βάση τη σαμπάνια και το φρέσκο χυμό ροδάκινου. Η γλυκιά και φρουτώδης γεύση του το καθιστά τέλειο για εορταστικές στιγμές και ειδικές περιπτώσεις.

 

Συνταγή:

90 ml σαμπάνια ή αφρώδες κρασί

60 ml φρέσκο χυμό ροδάκινου

Σταγόνες λεμόνι

2 φραμπουάζ

2 πρέζες ζάχαρη

Θριματισμένο πάγο

Πάγος

Προσθέστε το φρέσκο χυμό ροδάκινου σ’ ένα ποτήρι flûte και γεμίστε με σαμπάνια ή αφρώδες κρασί. Γαρνίρετε κάθε ποτήρι με ένα φραμπουάζ. Ανακατέψτε απαλά και σερβίρετε δροσερό.

 

7. Νέκταρ Μελοντί (Nectar Melontini), άγνωστης προέλευσης:

Ανανεωτικό και ισορροπημένο, το Νέκταρ Μελοντί είναι ένα κοκτέιλ που συνδυάζει τη φρεσκάδα του καρπουζιού με τη γλύκα του βότκα. Είναι μια απόλαυση για τους λάτρεις των φρούτων και των δροσερών γεύσεων.

 

Συνταγή:

60 ml βότκα

90 ml φρέσκο χυμό καρπουζιού

15 ml χυμός λάιμ

15 ml απλό σιρόπι (ή περισσότερο, αν προτιμάτε πιο γλυκό)

Πάγος

Προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα σέικερ με πάγο και ανακινήστε καλά. Σουρώστε το μείγμα σε ένα ποτήρι martini και σερβίρετε. Διακοσμήστε με μερικά κομμάτια καρπουζιού ή φέτα λάιμ.

 

8. Sex on the Beach (ΗΠΑ):

Το θρυλικό ρομαντικό κοκτέιλ των 80s με βότκα, κράνμπερι, ροδάκινο και χυμό πορτοκαλιού. Μια γεύση ερωτισμού και απόλαυσης, ιδανικό για ξέφρενα πάρτι μέχρι πρωίας.

Συνταγή:

45 ml ρούμι φρούτων του πάθους

45 ml Schnapps ροδάκινου

60 ml φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού

60 ml χυμό cranberry

2 φέτες πορτοκάλι για γαρνίρισμα

Γεμίστε δύο ποτήρια με πάγο.

Προσθέστε το ρούμι, τα Schnapps και το χυμό πορτοκαλιού στα ποτήρια, ανακατεύοντας με τον πάγο.

Ρίχνετε από πάνω το χυμό cranberry.

Γαρνίρετε τα ποτά με φέτες πορτοκάλι.

 

9. Mai Tai (Ταϊτή):

Πρωτοφτιάχτηκε το 1944, στο εστιατόριο Trader Vic’s, στο Οκλαντ της Καλιφόρνια. Ένα σαγηνευτικό και απολαυστικό κοκτέιλ με ρούμι, αμυγδαλέλαιο, χυμό από νωπά φρούτα και δροσερό παγάκι. Φέρνει τα αισθήματα του νησιού και της περιπέτειας στο ποτήρι σας.

 

Συνταγή:

45 ml λευκό ρούμι

45 ml σκούρο παλαιωμένο ρούμι

30 ml χυμός λάιμ

10 ml λικέρ πορτοκαλιού

15 ml τριπλό sec (π.χ. Cointreau)

15 ml σιρόπι αμυγδάλου (orgeat)

Κεράσια μαρασκίνο

Πάγος

Σε ένα σέικερ, προσθέστε όλα τα υλικά με πάγο. Ανακινήστε καλά και σουρώστε το μείγμα σε ένα χαμηλό ποτήρι με πάγο. Σερβίρετε διακοσμημένο με φέτα λάιμ ή ένα κλωνάρι μέντας ή ένα κεράσι μαρασκίνο.

 

10. Tom Collins (Αγγλία):

Η ιστορία λέει ότι το πρωτοέφτιαξε ένας μπάρμαν με το όνομα John Collins στο Λονδίνο. Ένα εκλεκτό κοκτέιλ με λεμόνι, gin, ζάχαρη και ανθρακούχο νερό. Μια κλασική και κομψή επιλογή για να απολαύσετε τις ηλιόλουστες μέρες.

 

Συνταγή:

60 ml London Dry Gin

30 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού

1 κουταλιά σιρόπι ζάχαρης (το φτιάχνουμε σπίτι βράζοντας ίση ποσότητα νερού και ζάχαρης)

90 ml σόδα

1 κερασάκι μαρασκίνο

1 φέτα λεμονιού

Γεμίζουμε μέχρι τη μέση ένα σέικερ με μεγάλα και σκληρά παγάκια και προσθέτουμε το τζιν, το χυμό λεμονιού και το σιρόπι. Χτυπάμε πολύ καλά. Σουρώνουμε σε μεγάλα και ψηλά ποτήρια (highball) γεμάτα παγάκια και προσθέτουμε προσεκτικά τη σόδα. Ανακατεύουμε ελαφρώς, βάζουμε μέσα στο ποτό το κερασάκι και τη φέτα λεμονιού και το απολαμβάνουμε αμέσως – όσο ή σόδα είναι ακόμη ζωηρή.

 

11. Margarita (Μεξικό):

Ένα αλμυρό και αναζωογονητικό κοκτέιλ που αντιπροσωπεύει την πνευματώδη διάθεση του Μεξικού. Με την αγνότητα της τεκίλα, το γλυκό λικερ φράουλας (αν την κάνετε γλυκιά), και χυμό από φρέσκο λάιμ έχεις τη γεύση του Μεξικού μέσα σε ένα ποτήρι. Η τέλεια επιλογή για μια ζεστή μέρα στον ήλιο.

 

Συνταγή:

60 ml τεκίλα

30 ml τριπλό sec (π.χ. Cointreau)

30 ml χυμός λάιμ

Αλάτι

Πάγος

Στο περίγραμμα ενός ποτηριού margarita, περάστε μια φέτα λάιμ και κατόπιν το βουτάτε στο αλάτι για να φτιάξετε το περίγραμμα του ποτηριού. Σε ένα σέικερ, προσθέστε το τεκίλα, το τριπλό sec, το χυμό λάιμ και πάγο. Ανακινήστε καλά και σουρώστε το μείγμα στο ποτήρι με πάγο. Σερβίρετε και απολαύστε την Μαργαρίτα!

 

12. Aperol Spritz (Ιταλία):

Ένα ελαφρύ, δροσερό ιταλικό απεριτίφ με Aperol και σόδα. Ένας απολαυστικός τρόπος για να απολαύσετε τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού και γιατί όχι με θέα το Κολοσσαίο!

 

Συνταγή:

Παγάκια

50 ml Aperol ή Campari ή Cynar

75ml Prosecco ή αφρώδες κρασί λευκό

λίγη σόδα

1 φέτα πορτοκάλι για γαρνίρισμα

 

Γεμίζω με παγάκια ένα μεγάλο ποτήρι του κρασιού, προσθέτω 1 σφηνάκι Aperol μαζί με 1 1/2 σφηνάκι Prosecco και συμπληρώνω με σόδα. Σερβίρω αμέσως και γαρνίρω με μια φέτα πορτοκάλι. Έτοιμο.

 

Ό,τι κι αν κάνετε λοιπόν, όπου κι αν ταξιδέψετε κι όποιο ποτό κι αν επιλέξετε να πιείτε, να περάσετε υπέροχα!

Συντάκτης: Ρεβέκκα Κωνσταντίνου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου