Υπερβολικός φόρτος εργασίας, νιώθεις το άγχος να σε καταπνίγει, οι αυξημένες απαιτήσεις των υψηλά ιστάμενων και τα εξαντλητικά ωράρια μερικές φορές σου προκαλούν στρες, αφού θέλεις να αποδώσεις όσο το δυνατόν καλύτερα. Πριν χάσεις κάθε ψήγμα αυτοκυριαρχίας και αρχίσεις να σπας τα πάντα γύρω σου, ή βαρέσεις κανένα burn out, σου έχω μερικές στρατηγικές ώστε να εφαρμόσεις για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις όταν έχεις αρκετό όγκο εργασίας, κρατώντας πρώτα και πάνω από όλα εσένα.
1. Ξεκίνα με ένα μικρό μάνιφεστ
Πες και πίστεψε πως όλα θα πάνε καλά. Πάρε τον χρόνο σου, ακόμα κι αν έχεις αργήσει- πέντε λεπτά ακόμη δε θα κάνουν διαφορά. Πάρε βαθιές ανάσες το πρωί όταν πας στο γραφείο ώστε να αποφορτιστείς από την κίνηση ή τις σκέψεις που έκανες πηγαίνοντας. Απόλαυσε πρώτα τον καφέ σου κι εννοείται μην ανοίξεις τα τρέχοντα κι αμέτρητα emails σου πριν καν πιεις λίγο νερό. Ρούφα μια γουλιά κι από το καφεδάκι σου και μετά.
2. Άσε τις συσκευές στην άκρη
Βάλε το τηλέφωνό σου στην άκρη και στο αθόρυβο για να μη σου αποσπάει την προσοχή και ζήτα από τα αγαπημένα σου πρόσωπα, αν σε χρειάζονται κάτι επείγον, να σου χτυπούν στο σταθερό της δουλειάς, αν είναι κάτι επείγον ή όρισε μια συγκεκριμένη ώρα στην οποία θα κάνεις ένα τσεκάρισμα τι έχει συμβεί (π.χ. ανά 3ωρο). Απενεργοποίησε ειδοποιήσεις των social media για να μην μπαίνεις στον πειρασμό να δεις κάτι ή να απαντήσεις. Αν τώρα η δουλειά σου χρειάζεται τα σόσιαλ και το κινητό, διαχώρισε ένα προφίλ κι έναν αριθμό καθαρά για επαγγελματική χρήση.
3. Παίξε με ήχους που σε βοηθούν
Στην περίπτωση που ο έντονος θόρυβος σε ενοχλεί και δε σε αφήνει να αποδώσεις όσο θα ήθελες, τότε βάλε μουσική, αν αυτό σε χαλαρώνει και σε βοηθάει να συγκεντρώνεσαι και να αποδίδεις καλύτερα. Λευκοί ήχοι μπορούν να κάνουν επίσης την ίδια δουλειά, όμως μην μπεις στη διαδικασία να ακούς ποντκαστ ή να έχεις την τιβί να παίζει από πίσω, γιατί πολύ απλά δε θα συγκεντρωθείς ποτέ. Αυτό το τιπ αφορά κυρίως τη δουλειά που έχεις να κάνεις στο σπίτι σου, είτε είναι κάποιο πρότζεκτ, κάποια μελέτη, ένα τασκ, ή και τηλεργασία.
4. Μίλα με τον προϊστάμενό σου
Μια ανοιχτή συζήτηση εξηγώντας την κατάσταση χωρίς υπερβολές και παράπονα, αλλά to the point, δίνοντας λειτουργικές προτάσεις μπορεί να βοηθήσει στο να βρείτε από κοινού λύσεις που θα σας αποφορτίσουν. Αν δε θέλει να καταλάβει, θέσε αυστηρά όρια. Μέχρι εκεί μπορείς και για τόσα πληρώνεσαι.
5. Small breaks
Μερικά μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας ακριβώς την ώρα που νιώθεις κόπωση, χρειάζονται για να ξεφύγεις από τη μονοτονία. Σε βοηθούν να συγκεντρωθείς καλύτερα και να είσαι πιο αποτελεσματικός και παραγωγικός. Όσοι θεωρούν πως ένα break είναι χάσιμο χρόνου, κάνουν απλώς λάθος. Το ίδιο ισχύει και με τα γεύματά σου τα οποία δεν πρέπει να παραλείπεις, όπως και το νερό σου το οποίο πρέπει να πίνεις. Ναι, υποχρεωτικά. Και επειδή το νερό έχει μαγικές ιδιότητες κατά του στρες, να πίνεις συχνά όσο δουλεύεις.
6. Σταμάτα να είσαι multiasker
Ασχολήσου μόνο με ένα πράγμα κάθε φορά. Το να κάνεις ταυτόχρονα αρκετά πράγματα σε πελαγώνει και στο τέλος νιώθεις να πνίγεσαι, ενώ ακόμα κι αν ξεκινάς δυναμικά, οι ρυθμοί και οι αποδόσεις σου πέφτουν κατακόρυφα.
7. Θέσε προτεραιότητες
Ξεκίνα με το να αποδεχτείς πως δεν μπορούν να γίνουν όλα και κάτι θα πάει γι’ αύριο, ξεκινώντας πρώτα από τα πιο σημαντικά. Σε βοηθάει να διαχειριστείς καλύτερα τον χρόνο οργανώνοντάς τον κι αρχίζοντας από τα πιο επείγοντα tasks. Αποδέξου το γεγονός ότι δεν είσαι παντοδύναμος.
8. Υπάρχουν κι άλλοι
Δε χρειάζεται όλα να τα κάνεις μόνος, ούτε θα σου δώσει κανείς βραβείο αν δουλεύεις για 3. Μη φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια από τους συναδέλφους σου. Το να βοηθάτε ο ένας τον άλλο είναι, εκτός από μια κίνηση ανθρωπιάς, και δίκαιο, ειδικά αν εσύ ξεπατώνεσαι κι ο άλλος βαράει μύγες. Επίσης, μην αναλαμβάνεις πράγματα που δεν ξέρεις να κάνεις χωρίς να ζητήσεις διευκρινήσεις και καθοδήγηση. Θα κουράσεις τον εαυτό σου και θα σου πάρει διπλάσιο χρόνο, χωρίς λόγο.
9. Όλα σε τάξη
Φρόντιζε να έχεις καθαρό, τακτοποιημένο και καλά οργανωμένο κι όμορφο χώρο εργασίας, μιας και βοηθάει να ξεκινήσεις τη μέρα σου με καθαρό μυαλό. Σίγουρα ένας τέτοιος χώρος δε σε αγχώνει, ούτε σε πανικοβάλλει κάθε φορά που ψάχνεις κάτι, αφού ξέρεις ακριβώς πού θα το βρεις χωρίς να σπαταλάς χρόνο κι αποφεύγεις το αχρείαστο και περιττό στρες.
10. Κάποτε πρέπει να κλείνεις και διακόπτες
Αφού κάνεις την παύση σου για τη μέρα, φρόντισε όντως να την κάνεις. Άσε τα εργασιακά σου να πάνε στην ευχή, φροντίζοντας να χαλαρώνεις καθημερινά, κάνοντας όσο πιο συχνά μπορείς, όσα σου ξεκουράζουν το πνεύμα και ψυχή και σε βοηθούν να ξεχάσεις τι σε περιμένει την επόμενη μέρα. Είτε αυτό λέγεται περπάτημα, είτε ένα καλό βιβλίο, μια έξοδος με φίλους, μια καλή ταινία, αγαπημένη μουσική, ένα μασάζ, σ3ξ. Κάνε ό,τι αγαπάς γιατί δεν είσαι μόνο η δουλειά σου.
Κι επειδή η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη, να μην ξεχνάς πως εσύ είσαι ο οδηγός και καμία πίεση δεν μπορεί να εισβάλει στην ηρεμία σου αν εσύ δεν την αφήσεις. Κι αν η δουλειά σου σε κάνει μίζερο, υπάρχουν κι άλλες, καλύτερες για σένα. Μην το ξεχνάς.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου